(VIDEO) Dnevi grmenja v Desusu in koaliciji začasno končani – Desus ostaja v koaliciji, Aleksandra Pivec pa ostaja kmetijska ministricam, stranko bo na koalicijskih sestankih zastopal Tomaž Gantar – TOPNEWS.si

(VIDEO) Dnevi grmenja v Desusu in koaliciji začasno končani – Desus ostaja v koaliciji, Aleksandra Pivec pa ostaja kmetijska ministricam, stranko bo na koalicijskih sestankih zastopal Tomaž Gantar

(VIDEO) Dnevi grmenja v Desusu in koaliciji začasno končani – Desus ostaja v koaliciji, Aleksandra Pivec pa ostaja kmetijska ministricam, stranko bo na koalicijskih sestankih zastopal Tomaž Gantar

Tako bi lahko telegrafsko povzeli današnji koalicijski sestanek – kosilo, ki se ga je prvič kot zastopnik stranke Desus udeležil Tomaž Gantar. Sestanek je Gantar ocenil kot “konstruktiven in korekten – korektno opravljen razgovor”.

Koalicijski partnerji so sicer danes govorili o več temah, ki so pred njimi, tudi o zakonu o demografskem skladu. Gantar je pojasnil, da bo predlog zakona v torek predstavljen na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju.

Tomaž Gantar: “Govorili smo o več stvareh, ki so pred nami. Jutri imamo koalicijski vrh. Konkretno za našo stranko je pomemben zakon o demografskem skladu, ki bo zdaj v kratkem, in bo tudi jutri predstavljen na koaliciji. Kar se mene tiče in seveda mojega resorja je pomembno, na kakšen način bomo delali naprej, kaj je smiselno narediti.
Kar se pa tiče same stranke Desusus se bomo seveda v koaliciji trudili, da svoje naloge pač izpolnjujemo tako, kot je dogovorjeno. Seveda na usklajevanje na sestanke bom v imenu stranke Desus pač hodil v tem vmesnem obdobju jaz. Verjetno bomo v kratkem rešili vprašanje podpredsednika vlade in pa v tem trenutku seveda bo ministrica Pivčeva še opravljala svoje delo na ministrstvu za kmetijstvo.

Po Gantarjevih navedbah je vprašanje, ali je do novembrskega kongresa smiselno iskati novo ime za vodenje tega ministrstva, če ne bi bilo posebnega dodatnega razloga, da bi takoj moralo priti do spremembe. Sigurno pa iščejo med člani DeSUS kandidata za vodenje urada za demografijo, ki je vsebinsko za DeSUS bistveno pomembnejši, je poudaril Gantar. Mislim, da bomo več energije v to smer usmerili, je dejal Gantar.

Na vprašanje, ali Pivčeve premier Janez Janša torej ne bo razrešil, je Gantar odgovoril, da danes o tem tudi niso govorili, da bi v to šli. “Predvsem pa je treba imeti za vsako potezo ustrezne rešitve. V tem trenutku mi vseh odgovorov na to nimamo,” je priznal. Poslanska skupina DeSUS sicer meni, da Pivčeva ni več primerna za ministrico, a kako bodo zadeve naprej potekale, Gantar ne ve. “Glejte, mi smo povedali, to je pričakovanje, tudi želja poslanske skupine. Kako se bo odvijalo to naprej, ne vem. Dejstvo je pa, da v tem smislu že zadnjič nismo postavljali pogojev.”

Ponovil je, da v zvezi s tem v DeSUS ne pogojujejo sodelovanja v koaliciji. Odprto je vprašanje, ali bo podpredsedniško mesto namesto Pivčeve zasedel Gantar. O tem, ali je podpredsednik vlade lahko tudi začasni zastopnik stranke, danes podrobno niso govorili, je povedal Tonin. Je bilo pa po njegovih navedbah jasno sporočeno, da so predsedniki koalicijskih strank zaradi lažjega opravljanja dela in koordinacije vlade obenem tudi podpredsedniki vlade.

COMMENTS

Wordpress (0)