Na ulicah Minska več sto tisoč protestnikov vzklikalo “Lukašenko, ti si podgana” – TOPNEWS.si

Na ulicah Minska več sto tisoč protestnikov vzklikalo “Lukašenko, ti si podgana”

Na ulicah Minska več sto tisoč protestnikov vzklikalo “Lukašenko, ti si podgana”

Vsaj 100.000 protestnikov se je včeraj zbralo na ulicah Minska, enem od največjih shodov proti predsedniku Aleksandru Lukašenku doslej.

Medtem ko med Belorusi narašča jeza zaradi Lukašenka, ki je na oblasti več kot 26 let, ga Moskva podpira s pošiljanjem padalcev na skupne vojaške vaje “Slovanska bratovščina”.

Val protestov se je po državi razširil po volitvah 9. avgusta, na katerih protestniki trdijo, da je zmagala Svjetlana Tihanovska. Ključne opozicijske osebe so bile od takrat pridržane ali pobegnile iz države, na primer Tihanovska v Litvo.

Lukašenko zavrača trditve, da so bile volitve nameščene, in pravi, da za protesti stojijo tuje sile.

Lukašenko: “Ti si podgana”

Množice protestnikov so skozi prestolnico korakale proti soseski, v kateri so vladne sile, in vzklikale “Živela Belorusija” in “Ti si podgana” – pogosto žalitev Lukašenka.

Policija je protestnike zaustavila, ti pa so vzklikali “fašisti”. V mestu Brest so medtem varnostne sile proti protestnikom uporabile vodne topove, je poročal Nexta Live.

Nekateri Lukašenkovi kritiki upajo, da bo obseg nedeljskega protesta še dodatno spodkopal beloruskega voditelja in odvrnil Putinovo odkrito podporo.

“S tem shodom smo pokazali, da Lukašenko ne nadzoruje države in ne more govoriti v imenu Belorusije,” je dejal 35-letni Genadij, logistični delavec, ki ni hotel povedati svojega priimka.

Policija je sporočila, da je samo v Minsku aretirala več kot 400 ljudi, Reuters pa trdi, da se aretacije nadaljujejo.

Vzdušje na ulicah je izjemno napeto, v delih prestolnice je veliko število policistov. Nekateri deli središča so obdani z bodečo žico, na primer oktobrski trg in trg neodvisnosti – pogosta prizorišča protivladnih shodov.

Ruska tiskovna agencija Interfax poroča, da so bili v zrak sproženi streli za odvrnitev protestnikov z območja mesta, kjer živi belorusko vodstvo.

Ruski padalci

Pred ponedeljkovim potovanjem Lukašenka v Rusijo na pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom se dogajajo novi nemiri.

Rusija, sosednja in zavezniška država, je okrepila podporo in ponudila prestrukturiranje beloruskega dolga in zagotavljanje likvidnosti bank.

Moskva pravi, da je po potrebi na voljo tudi njena policija. Rusko obrambno ministrstvo je v nedeljo napovedalo, da bo v Belorusijo poslalo svoj elitni padalski oddelek Pskov na skupne vojaške vaje, ki bodo trajale od ponedeljka do 25. septembra, poroča ruska agencija TASS.

Srbija naj bi sodelovala v vajah, a je po pritisku Evropske unije od namere odstopila, je prejšnji teden dejal srbski obrambni minister Aleksandar Vulin.

COMMENTS

Wordpress (0)