Kaj Rusi pripravljajo za tujce? Obvezni prstni odtisi, zdravniški pregledi in elektronske kartice z vsemi podatki – TOPNEWS.si

Kaj Rusi pripravljajo za tujce? Obvezni prstni odtisi, zdravniški pregledi in elektronske kartice z vsemi podatki

Kaj Rusi pripravljajo za tujce? Obvezni prstni odtisi, zdravniški pregledi in elektronske kartice z vsemi podatki

Rusko notranje ministrstvo pripravlja reformo pravnega statusa tujih državljanov, ki bo zahtevala, da vsi obiskovalci, ki ostanejo v državi več kot 30 dni, oddajo svoje prstne odtise, se strinjajo z zdravniškim pregledom in fotografiranjem.

Po tem postopku bi tujci prejeli posebne elektronske osebne izkaznice. Po poročanju časnika Kommersant je visoki uradnik za migracije na notranjem ministrstvu na zaslišanju v ruski državljanski zbornici pojasnil, da bodo predlagane osebne izkaznice vsebovale “popolne osnovne podatke o tujcih”, vključno z informacijami o izdanih delovnih dovoljenjih.

Reforma bi tujcem omogočila dodatno prilagodljivost v podaljšanem bivanju, obiskovalcem pa omogočila, da spremenijo namen vstopa v Rusijo v “prehod”, ne da bi zapustili državo, kot je trenutno potrebno. Notranje ministrstvo pravi, da bodo novi ukrepi pomagali tujcem, ki prihajajo v Rusijo, in se nato znajdejo v položaju, ko je zaradi pogostih sprememb omejitev potovanja zaradi pandemije ne morejo zapustiti.

Rusko ministrstvo za notranje zadeve namerava tudi vse papirnate migracijske dokumente nadomestiti z elektronskimi karticami in opustiti sistem začasnega bivanja. Tujci, ki bodo želeli dlje časa ostati v Rusiji, bodo lahko zaprosili za potrebna dovoljenja prek vladnega spletnega sistema.

Nova pravila bodo veljala za vse, ki v državo pridejo z vizumom, pa tudi za tiste, ki pridejo v brezvizumski režim.

Še vedno ni jasno, kdaj bi lahko ruski poslanci odobrili predlagane reforme. Parlament se bo sestal naslednji teden po poletnih počitnicah.

Načrtovane reforme sledijo navodilom predsednika Vladimirja Putina iz leta 2018 za olajšanje priseljenske politike, da bi nadomestili demografski upad Rusije. Od takrat je Rusija sprejela osem zakonov o reformi priseljevanja, je za “Kommersant” povedala vodja oddelka za migracije ministrstva za notranje zadeve Valentina Kazakova.

V Rusiji je že leta obstajala pobuda za odvzem prstnih odtisov vseh državljanov EU in ZDA kot ukrep za preprečevanje terorizma, nato pa je bila razširjena na vse tiste, ki v državo vstopijo z vizumom.

Ruski program za izdajo vizumov in migracij je že vrsto let zloglasen, trenutno pa je v fazi reforme. Lokalizirani sistem e-vizumov v državi je razširjen in bo od leta 2021 na voljo državljanom vsaj 53 držav. Vendar pa so državljani ZDA, Velike Britanije in Kanade izključeni.

Aprila so ruski poslanci sprejeli zakon, s katerim so tujci lažje postali ruski državljani in odpravili zahtevo, da se morajo odreči obstoječim potnim listom.

COMMENTS

Wordpress (0)