Kremelj ima problem: Regionalne volitve pred vrati – Zastrupitev Navalnega je zgolj vrh ledene gore nezadovoljstva – TOPNEWS.si

Kremelj ima problem: Regionalne volitve pred vrati – Zastrupitev Navalnega je zgolj vrh ledene gore nezadovoljstva

Kremelj ima problem: Regionalne volitve pred vrati – Zastrupitev Navalnega je zgolj vrh ledene gore nezadovoljstva

Regionalne volitve, zlasti ruske, so pogosto dolgočasne in predvidljive. Vendar pa te, ki se bodo odvijale v nedeljo, bodo za predsednika Vladimirja Putina vse prej kot dolgočasni. Dramatičen poskus zastrupitve opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je le zadnji v nizu dogodkov, ki bodo otežili zmago Kremlja kot kdaj koli prej.

Septembrske regionalne volitve v Rusiji se ocenjujejo kot generalna vaja za državne parlamentarne volitve, ki bodo naslednje leto. Poleg tega naj bi se letos rusko gospodarstvo zmanjšalo za približno štiri odstotke, saj ga je prizadela pandemija covida-19 in naftna kriza. Več kot milijon ljudi v državi je zbolelo za virusom korona. Na Daljnem vzhodu že nekaj mesecev potekajo protivladne demonstracije, protesti v sosednji Belorusiji pa so za vlado velik izziv. Zastrupitev Navalnega je le še zapletla situacijo.

Napad na enega najglasnejših Putinovih kritikov še ni izzval pomembnih protestov prebivalstva, morda deloma zato, ker napadi na nasprotnike režima v Rusiji niso redki. To ne pomeni, da poskus zastrupitve Navalnega ne bo spodbudil državljanov, da bi namesto na ulice, odšli v večjem številu na volišča in podprli inovativni način Navalnega, ki pomeni “pametno glasovanje”. Lani je njegova kampanja, v kateri je pozival ljudi, naj glasujejo za opozicijskega predstavnika, ki ima največ možnosti, da premaga kandidata za Kremelj, prinesla rezultate tudi na volitvah za moskovsko mestno skupščino, kjer je vladajoča stranka izgubila tretjino sedežev, kot tudi v Sankt Peterburgu. Tokrat bo morda več tistih, ki so ga pripravljenih poslušati.

Volitve so na splošno problematične za avtoritarne voditelje, toda Kremlju je doslej spretno uspelo ohraniti nadzor nad regionalnimi in občinskimi volitvami, s pomočjo pogostega spreminjanja pravil in omejevanja volilnih seznamov. Ko je priljubljenost vladajoče stranke Zedinjena Rusija po letu 2018 začela upadati, so bili provladni kandidati praviloma neodvisni. Te volitve bodo temeljile tudi na elektronskem, mobilnem in razširjenem glasovanju – orodjih, ki so upravičena v pandemiji, vendar omogočajo lažje “nameščanje” izidov.

Vendar pa cena zmage narašča, piše “Bloomberg”. Privlačen pristop, ki ga je zasnoval Navalni, je, da deluje tudi v primeru odstranitve neželenih kandidatov. “Pametno glasovanje” volivce spodbuja, naj preprosto podprejo osebo, ki je v najboljšem položaju, da premaga kandidata za Kremelj, ne glede na to, kdo je. To združuje glasove razdeljene opozicije in zmanjšuje moč enotne Rusije. Najpomembneje pa je, da ponovno uvaja pojem “politične konkurence” kot oprijemljivo idejo za državljane na lokalni ravni, kjer je ta uresničljiva.

Kampanje ni upočasnila odsotnost Navalnega. Pravzaprav je vse postavljeno tako, da še naprej deluje v času njegovega pogostega bivanja v zaporu. Prvi v seriji načrtovanih videoposnetkov, s katerimi Navalni razkriva primere korupcije v sibirskih regijah, posnete tik pred zastrupitvijo, si je v enem tednu ogledalo skoraj pet milijonov ljudi.

Položaj v Kremlju zapletajo tudi obstoječe težave v regijah, vključno z vse bolj zaostrenimi odnosi z režimom. To je še posebej izrazito na Arktiki in na daljnem vzhodu Rusije, ogromnih delih države, ki naj bi bili ruska prihodnost, a od tega pa so imeli bolj malo koristi.

Končni cilj opozicije, da zamenja Putina, je še daleč. Tudi izvoljeni guvernerji Kremlja naj bi po regionalnih volitvah ostati na svojih položajih. Na parlamentarnih in občinskih tekmah pa lahko kombinacija kampanje Navalnega, gospodarska kriza in splošno nezadovoljstvo povzroči veliko škodo. In to bi lahko bilo opozorilo za leto 2021 in prihajajoče državne volitve.

COMMENTS

Wordpress (0)