Evropi grozi nov migrantski val: Zaradi podnebnih sprememb bi bilo lahko razseljenih približno 1,2 milijarde ljudi – TOPNEWS.si

Evropi grozi nov migrantski val: Zaradi podnebnih sprememb bi bilo lahko razseljenih približno 1,2 milijarde ljudi

Evropi grozi nov migrantski val: Zaradi podnebnih sprememb bi bilo lahko razseljenih približno 1,2 milijarde ljudi

Evropo bi lahko prizadel nov migrantski val, tokrat pa zaradi podnebnih sprememb. Po ocenah bo v naslednjih 30 letih zaradi podnebnih sprememb razseljenih 1,2 milijarde ljudi. Manjše količine vode in hrane bi lahko povzročile množične migracije v 31 državah, ki se ne morejo spoprijeti s problemom, so sporočili z Inštituta za ekonomijo in mir (IEP).

Razseljevanje prebivalstva bi lahko bilo bistveno večje kot v času migrantske krize v letih 2015 in 2016. Zelo verjetno je, da se bo to zgodilo, če se glede tega vprašanja ne bo kaj ukrenilo, je opozoril Steve Kilelea.

Deli podsaharske Afrike, Južne Azije, Bližnjega vzhoda in Severne Afrike se soočajo z velikimi okoljskimi problemi in nestabilnostmi, so ocenili v IEP.

Pri “Registru okoljskih tveganj” je Inštitut upošteval dejavnike, kot so rast prebivalstva, pomanjkanje vode, pomanjkanje hrane, suša, poplave, cikloni, naraščajoče temperature in morska gladina, pa tudi sposobnost države, da se odzove na izzive.

Od 40 držav na svetu, kjer prihaja do konfliktov, se jih 20 sooča z ekološko grožnjo. Med njimi so Afganistan, Irak, Čad, Indija in Pakistan.

Poročilo navaja, da so nekatere od teh držav, kot je bilo poudarjeno, ujete v začaran krog, v katerem obstaja konkurenca za redke vire in v katerem konflikti povzročajo dodatne izgube virov. Opozorili so tudi, da bo pomanjkanje hrane in vode ključno za nadaljevanje nestabilnosti.

“V naslednjih 30-ih letih bo pomanjkanje hrane in vode še bolj izrazito, če ne bo globalnega sodelovanja. Neredi in konflikti se bodo verjetno le še stopnjevali,” meni Kilelea.

Države z velikim tveganjem so Pakistan, Etiopija in Iran. Pakistan je izpostavljen kot država, ki ji grozi pomanjkanje vode, sooča se s poplavami, pomanjkanjem hrane in ima veliko prebivalcev. V Srednji Ameriki je najbolj prizadet Haiti.

Poudarjeno je bilo, da lahko že manjše grožnje in naravne nesreče povzročijo množično razseljevanje.

Ocenjuje se, da bodo bogatejše evropske države in države v Severni Ameriki bolje pripravljene na podnebne spremembe. Toda tovrstni problemi jih ne bodo zaobšli.

“Evropa se mora tega zavedati. Videli smo, kaj se je zgodilo, ko sta v letih 2015 in 2016 prispela dva milijona migrantov. Prišlo je do politične nestabilnosti, ki je povzročila vzpon novih strank. Če se glede tega ne bo nič storilo, bodo posledice bistveno večje kot pred nekaj leti, “je spomnil Kilelea.

Podnebne spremembe so lani razselile 24 milijonov ljudi, konflikti in druge nesreče pa 9,5 milijona ljudi, poroča Center za spremljanje razseljenosti prebivalstva.

Iz Združenih narodov so sporočili, da je bil en odstotek človeštva razseljen, in pozvali na pomoč tej populaciji. Ocenjujejo, da bodo štirje od petih razseljenih iskali zatočišče v sosednji državi.

COMMENTS

Wordpress (0)