(V ŽIVO) Damin gambit v Desusu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Damin gambit v Desusu

(V ŽIVO) Damin gambit v Desusu

Damin gambit je ena od priljubljenih otvoritev v šahu. Gre za žrtvovanje kmeta pri belem zaradi hitrejšega odpiranja in razvoja igre ter napada na črnega.

Zdi se, da se je Aleksandra Pivec že pred začetkom izvršilnega odbora odločila za omenjeni način igre, kjer je z odstopom pravzaprav prehitela kasnejši razvoj dogodkov in presenetila nasprotnike.

Kaj je pravo ozadje takšne otvoritve današnjega vrha Desusa, kjer je Pivčeva predala partijo še preden se je začela, je stvar ugibanja.

Najbolj verjetna teorija pa je, da se je tako dogovorila ali vsaj dobila zeleno luč od predsednika vlade Janeza Janše.

Nadaljnje zaostrovanje brez popuščanja na eni ali na drugi strani, bi lahko imelo hude posledice. Še posebej, če držijo informacije, da je poslanska skupina dala vedeti, da bi v primeru zaostrovanja odnosov med sprtima stranema v ponedeljek lahko glasovala proti ali se vzdržala pri interpelaciji. proti notranjemu ministru Hojsu, kar bi imelo veliko širše posledice kot zgolj razčiščevanje v Desusu.

Vodja poslancev stranke DeSUS Franc Jurša: je po dobri uri seje izvršilnega odbora takole presekal različna ugibanja, ali je predsednica stranke odstopila ali ne: “Predsednica Aleksandra Pivec je ponudila svoj odstop, žal zelo pozno. IO stranke je ta sklep tudi sprejel”.

“Želela sem prekiniti pravno dvomljivo delovanje,” pravi Aleksandra Pivec, ki namerava na predčasnem kongresu kandidirati, saj čuti dovolj podpore na terenu. Ob tem dodaja: “Seveda ostajam ministrica. Odstopila sem zato, ker sem ves čas opozarjala na nelegitimnost in pravno spornost vseh postopkov, razen kongresa. Pa so kljub temu nadaljevali z rušilnimi puč postopki, zato pri teh dejanjih ne želim sodelovati.”

Za Pivčevo, ki pravi, da bo ponovno poskušala srečo na naslednjem kongresu Desusa, pa je pomembno, da je odstopila in da ni bila razrešena. Prvič si je po vsej verjetnosti zavarovala svoj položaj ministrice za kmetijstvo vsaj do konca mandata te vlade.

Vprašanje, ki sicer ni razrešeno, saj seja sveta Desusa v tem trenutku se vedno poteka, pa je, kdo bo vodil stranko do izrednega kongresa.
Izvršni odbor je dal predlog, da je to eden od podpredsednikov, ki so sicer naklonjeni Pivčevi.

Svet stranke bo do kongresa po vsej verjetnosti imenoval začasno vodstvo in velika verjetnost je, da bo po odstopu stranko vodil nekdo drug, ne podpredsedniki. Zelo verjetno Tomaž Gantar.

Pivčeva si je sicer pustila odprto možnost za pravno bitko v primeru, če ne bodo sprejeti sklepi tako, kot jih je formuliral izvršilni odbor, vendar je malo verjetno, da bi uporabila tega jokerja.

Franc Jurša je bil zelo poveden, ko je dejal, da je prejšnjemu predsedniku Desusa Karlu Erjavcu dejal, da stranke Desus ne bi vodil niti pet minut.

Jurša že ve, zakaj ne, Pivčeva pa seveda ob prevzemu predsedniškega mesta tega očitno ni vedela. Sedaj ve ali pa tudi ne, glede na to, da je napovedala možnost ponovne kandidature.

COMMENTS

Wordpress (0)