Ukrajinski patriarh obtoževal geje za širjenje koronavirusa, sedaj pa je sam okužen z njim – TOPNEWS.si

Ukrajinski patriarh obtoževal geje za širjenje koronavirusa, sedaj pa je sam okužen z njim

Ukrajinski patriarh obtoževal geje za širjenje koronavirusa, sedaj pa je sam okužen z njim

Patriarh ukrajinske pravoslavne cerkve Filaret je pozitiven na covid-19 in se zdravi v bolnišnici.

Poglavar ukrajinske pravoslavne cerkve Filaret (91), ki je trdil, da so za pandemijo krive istospolne poroke, ima koronavirus. Covid-19 so patriarhu potrdili med rutinskim testiranjem, ukrajinski portal “112.mednarodni” pa piše, da je vmes razvil pljučnico.

V sporočilu, objavljenem na uradnem FB profilu ukrajinske pravoslavne cerkve piše, da je patriarh trenutno na bolniški. Filaret je za virus obtoževal skupnost LGBT. Trdil je, da je pandemija “božja kazen za grehe človeštva”.

“Najprej mislim na istospolne poroke,” je takrat dejal Filaret in marsikoga razjezil.

Marija Gurjeva, tiskovna predstavnica ukrajinske organizacije Amnesty International, je takrat opozorila, da so takšne izjave zelo nevarne, ker lahko vodijo do nasilja nad nekaterimi skupinami v družbi, mnogi pa so zahtevali tudi javno opravičilo. Filaret se ni opravičil, njegovi predstavniki v javnosti pa so še naprej zagovarjali njegovo stališče.

Mimogrede, po neodvisnosti Ukrajine leta 1991 in razpadu Sovjetske zveze je Filaret ustanovil ukrajinsko pravoslavno cerkev in se razglasil za patriarha, nato pa ga je Moskva izobčila.

Pravoslavci v Ukrajini so razdeljeni. Del pripada cerkvi, priključeni Moskovskemu patriarhatu, drugi del pa je zvest Kijevskemu patriarhatu, samooklicanemu po osamosvojitvi države leta 1992, do leta 2018 ga ni priznala nobena pravoslavna cerkev na svetu.

COMMENTS

Wordpress (0)