Lukašenko spremenil mnenje o izrednih predsedniških volitvah: Pripravljen sem jih izvesti, ne izključujem te možnosti – TOPNEWS.si

Lukašenko spremenil mnenje o izrednih predsedniških volitvah: Pripravljen sem jih izvesti, ne izključujem te možnosti

Lukašenko spremenil mnenje o izrednih predsedniških volitvah: Pripravljen sem jih izvesti, ne izključujem te možnosti

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je izjavil, da je pripravljen na predčasne predsedniške volitve v državi, vendar je prezgodaj govoriti o točnem datumu in da bi morale biti pred parlamentarnimi.

“Če spremenimo ustavo, potem moramo v ustavi predpisati predsedniške volitve.” Toda ločeno. In pripravljen sem organizirati predčasne predsedniške volitve. Tega ne izključujem, “je v intervjuju za ruske medije dejal Lukašenko.

Poudaril je, da o tem govori prvič. “Ampak ne govorim o rokih. Sprejeti moramo ustavo, opraviti lokalne volitve. Če so predsedniške volitve pred predvidenim rokom, potem bi morale biti pred parlamentarnimi. Vendar je treba parlament ohraniti, preden se pojavi nov predsednik,” je poudaril Lukašenko.

Belorusija potrebuje močnega voditelja

Beloruski predsednik je poudaril, da mora država ostati predsedniška republika, vendar je treba nekatera pooblastila predati drugim organom oblasti.

“Nekateri predstavniki političnih strank se strinjajo, da je treba prerazporediti pristojnosti med vladnimi organi. Treba je, a hkrati se moramo zavedati, da so Rusija, Belorusija in Ukrajina slovanske države, kjer je potreben močan vodja, ki bo imel določene pristojnosti, in v tem je njegova moč,” je poudaril Lukašenko.

Pojasnil je, da niti ne gre za vprašanje ustave. “Mnogo predsednikovih pooblastil bi bilo treba prenesti na guvernerje, parlament, morda bo treba spremeniti strukturo, na primer imenovanje okrožnih sodnikov ali regijskih sodnikov,” je pojasnil Lukašenko.

Pri tem je izpostavil samo en pogoj: “Če imaš oblast – odgovarjaj!”

Po besedah Lukašenka mora predsednik obdržati nadzor nad razmerami v državi in organi oblasti.

Protesti v Belorusiji Množični opozicijski protesti so se v Belorusiji začeli 9. avgusta po predsedniških volitvah. Po podatkih centralne volilne komisije je sedanji predsednik Aleksander Lukašenko na volitvah zmagal z 80,1 odstotka glasov. Opozicija ni priznala rezultatov volitev in meni, da je zmagala Svetlana Tikhanovskaya.

V prvih dneh protestov so varnostne sile z vodnimi topovi, solzivcem, šok-bombami in gumijastimi kroglami razgnale protestnike. Policija je kasneje prenehala napadati protestnike in uporabljati prekomerno silo. Med protesti je bilo pridržanih približno sedem tisoč demonstrantov, več sto ljudi pa je bilo hospitaliziranih, med njimi tudi pripadniki policije. Trije ljudje pa so bili ubiti.

V spodnjem videu Lukašenko pojasnjuje incident v zvezi z opozicijsko voditeljico Marijo Kolesnikovo in trenutno situacijo v Belorusiji.

COMMENTS

Wordpress (0)