(VIDEO) Trump javno napadel ameriški vojaški vrh in obtožil Pentagon, da je vodil vojne za povečanje dobička vojaške industrije – TOPNEWS.si

(VIDEO) Trump javno napadel ameriški vojaški vrh in obtožil Pentagon, da je vodil vojne za povečanje dobička vojaške industrije

(VIDEO) Trump javno napadel ameriški vojaški vrh in obtožil Pentagon, da je vodil vojne za povečanje dobička vojaške industrije

Ameriški predsednik Donald Trump je javno napadel vojaški vrh ameriških oboroženih sil in obtožil Pentagon, da je vodil vojne, da bi povečal dobiček vojaške namenske industrije.

“Vem, da vojaško vodstvo ni zaljubljeno vame, toda vojaki so. Vodstvo Pentagona ni, zato ker si ne želi nič drugega, kot voditi vojne, da bi bila vsa tista ‘čudovita’ podjetja v orožarski industriji, ki proizvajajo bombe, rakete in letala, srečna in zadovoljna,” je dejal Trump na tiskovni konferenci v Beli hiši, poroča CNN.

Ti nenavadni komentarji predsednika države so prišli ravno v času, ko so številni vojaški poveljniki in voditelji v Pentagonu CNN-u zaupali, da so odnosi s predsednikom vse bolj napeti.

Nekdanji vojaški uradnik je za CNN potrdil, da je Trump javno izrekel ostre in žaljive kvalifikacije na račun pripadnikov ameriške vojske in vojnih veteranov, o čemer je najprej poročala revija Atlantic.

AP je prav tako poročala, da je ameriški predsednik med uradnim obiskom v Franciji novembra 2018, ob spominu na 100. obletnico konca prve svetovne vojne, dajal neprimerne izjave in žaljive kvalifikacije na račun padlih vojakov.

Ta poročila so bila predvajana in potrjena tudi na Fox News, kar pa je Donald Trump ostro zanikal.

“Najnovejši predsednikovi komentarji o ameriškem vojaškem vodstvu in njihovi motivaciji ne samo degradirajo in jemljejo smisel njihovemu predanemu delu in službi tistih, ki jim poveljujejo, temveč imajo tudi korozivni učinek na ameriško vojsko. Med tem, ko poskuša zanikati obtožbe, nesmiselno žali in izkazuje prezir do ameriške vojske,” je dejal upokojeni pomorski general in vojaški analitik CNN John Kirby.

Pentagon se uradno ni odzval na prošnjo, da bi komentiral Trumpove izjave in odnos do vojske.

Protislovno je, da je Trump večkrat poudaril, da je zaslužen za povečanje vojaškega proračuna in ga označil za enega največjih dosežkov svoje uprave in nedvoumno podporo vojski, očitno pa je, da so podjetja iz vojaško-industrijskega kompleksa imela koristi od povečanja proračuna.

COMMENTS

Wordpress (0)