Veleposlanica Kurjak: Dokument iz Washingtona ni zavezujoč – Spor z Rusijo je nepotreben – TOPNEWS.si

Veleposlanica Kurjak: Dokument iz Washingtona ni zavezujoč – Spor z Rusijo je nepotreben

Veleposlanica Kurjak: Dokument iz Washingtona ni zavezujoč – Spor z Rusijo je nepotreben

Nekdanja srbska veleposlanica v Rusiji Jelica Kurjak je danes za agencijo Beta povedala, da dokument, ki ga je predsednik Aleksandar Vučić podpisal v Washingtonu, ni zavezujoč, ker ne gre za mednarodni sporazum, ki bi ga zakonodajalec ratificiral.

“Srečanje v Washingtonu je še enkrat potrdilo, da nimamo državnih institucij, ki bi opravljale svoje delo in da so se vsi naši notranji in mednarodni odnosi zreducirali na izrazito personalizacijo politike, ki jo zagovarja Aleksandar Vučić,” je dejal Kurjakova.

Veleposlanica je izjavila, da Srbija, kot tudi njena delegacija v Washingtonu, ne poznata vsebine dokumenta, ker o teh točkah niso razpravljali niti v skupščini Srbije niti v nobenem drugem pristojnem državnem organu.

“Prejeli smo že pripravljene rešitve, ki niso zavezujoče, ker ne gre za mednarodni sporazum, ki bi ga ratificirale zakonodajne oblasti vseh treh entitet, ki so podpisale dokument, torej dveh entitet, saj naj Amerika ne bi ničesar podpisala,” je dejala veleposlanica.

Spomnila je, da je bilo pred odhodom Vučića v Washington rečeno, da je sporazum ekonomske narave, “a prejeli smo dokument, ki vsebuje več političnih točk, o katerih sploh ni bilo razprave”.

“Zelo čudno je in zdaj moramo razložiti, zakaj Srbija veleposlaništvo seli iz Tel Aviva v Jeruzalem in zakaj je bil narejeno tako veliko popuščanje Donaldu Trumpu, ki ima po vseh analizah velike težave v zunanjepolitičnem sektorju v kampanji za predsedovanje ZDA,” je dejala Kurjakova.

Ocenila je, da bi lahko dogovori v Washingtonu prispevali k izboljšanju gospodarskega sodelovanja med Beogradom in Prištino, lahko pa bi imeli tudi negativne posledice za sodelovanje za države članice Arabske lige, pa tudi s Turčijo, ki so se na odločitev o selitvi srbskega veleposlaništva v Jeruzalem že kritično odzvale.

Jelica Kurjak je poudarila, da je v tem trenutku najpomembneje, kako se bo Rusija odzvala na srečanje v Washingtonu.

“Rusija je stalna članica Varnostnega sveta in ji je resnično mar za spoštovanje Resolucije 1244, kar je včeraj v telefonskem pogovoru s predsednikom Vučićem potrdil zunanji minister Sergej Lavrov. Lavrov je Vučića obvestil, da Rusija ne bo odstopila od stališča do Kosova in dobrih odnosov s Srbijo,” je povedala veleposlanica.

Na vprašanje Bete, kako komentira medsebojno obkladanje na družbenih omrežjih med Marijo Zaharovo in Aleksandrom Vučićem s sodelavci, je Kurjakova dejala, da gre za “neprimeren dnevnopolitični gaf”.

“Zaharova je visoka funkcionarka ruskega zunanjega ministrstva in teh fotografij in komentarjev zagotovo ni objavila brez predhodne odobritve nadrejenih. Odziv srbskih uradnikov je bil” brutalen “, brez predhodnega pogovora z Lavrovom, kar je bilo tudi napačno,” je dejala veleposlanica.

Dodala je, da je Rusija zelo resna, verodostojna država, ki jo Srbija potrebuje, in da je način, kako se je Beograd odzval na sporočilo Zaharove, nepotreben, “ker se z Rusijo sklepajo strateški dogovori”.

Na vprašanje Bete, kako komentira dejstvo, da dokument iz Washingtona ne omenja resolucije Varnostnega sveta OZN 1244, je Jelica Kurjak dejala, da se predstavniki oblasti v Srbiji že dlje časa ne sklicujejo na resolucijo 1244.

“V tem trenutku ne vemo, zakaj resolucija 1244 ni omenjena, in ali se je o tej temi govorilo v Washingtonu. Če resolucija 1244 že dolgo ni bila omenjena, potem to lahko pomeni, da smo pripravljeni na nekatere druge korake,” ocenjuje veleposlanica.

Veleposlanica Kurjak je poudarila, da Resolucijo 1244 in obstanek Kosova kot del Srbije brani samo Rusija “de facto, temeljito in načeloma”.

COMMENTS

Wordpress (0)