Aleksej Navalni se je prebudil iz kome – TOPNEWS.si

Aleksej Navalni se je prebudil iz kome

Aleksej Navalni se je prebudil iz kome

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni se je prebudil iz inducirane kome in se odziva na dražljaje, so sporočili iz berlinske bolnišnice Charite, kjer se zdravi.

Zdravnik pravi, da se Navalni odziva na verbalne dražljaje. Berlinska bolnišnica dodaja, da je prezgodaj za oceno dolgoročnega učinka zastrupitve.

Spomnimo, 44-letni Navalni se je prejšnji mesec zgrudil na notranjem letu v Rusiji. Premeščen je bil na zdravljenje v nemško bolnišnico.

Nemška vlada meni, da je bil Navalni v Rusiji med volilno kampanjo “nedvomno” zastrupljen z živčnim strupom novičok, snovjo, izdelano v vojaške namene v sovjetskih časih.

Moskva takšne obtožbe zanika. Glavni toksikolog sibirske bolnišnice, kjer so Navalnija najprej zdravili, Aleksander Sabajev je dejal, da je sprva posumil na zastrupitev in da je Navalni bil ustrezno zdravljen.

Navalnija so priključili na respirator in ga umetno uspavali, prejel pa je tudi atropin, je dejal Sabajev.

Sabajev je še povedal, da so rezultati ruskega testiranja pokazali, da Navalni ni bil zastrupljen. Zdaj verjame, da Navalni trpi za hudim presnovnim sindromom.

Novičok povzroča številne zdravstvene težave, med drugim upočasnitev srčnega utripa, kopičenje tekočine v pljučih in trajne poškodbe živcev po telesu.

“Vsak toksikant, ki gre skozi naše naravne organe za razstrupljanje, to so ledvice, jetra in pljuča, bo pustil sled. V tem primeru ti organi niso bili poškodovani. “Glede na to lahko rečemo, da v bolnikovem telesu ni bilo strupov,” je dejal Sabajev.

“Že sama oblika presnovnih motenj je prevladala nad presnovo ogljikovih hidratov. To so visoke ravni sladkorja v krvi, visoke ravni diastaze v urinu, visoke amilaze v krvnem serumu, visoke ravni mlečne kisline. “Ti parametri nikakor niso povezani z” novičokom,”, je dejal Sabajev. Dodal je še, da dejstvo, da ledvice, jetra in pljuča niso bili poškodovani, kaže, da v Navalnijevem telesu ni bilo toksinov.

Berlin in druge zahodne države kažejo s prstom na ruske oblasti in zahtevajo pojasnilo. Konflikt se je zaostril v nedeljo, ko je Nemčija postavila Moskvi ultimat, da ima nekaj dni časa, da “pojasni, kaj se je zgodilo”.

Rusija pa Berlinu očita, da “otežuje preiskavo”, ki jo sam zahteva, saj ji noče posredovati dokumentov.

COMMENTS

Wordpress (0)