(VIDEO) Varnostna služba državnega zbora je včeraj ponižala “vojvodo” Andreja Šiška in ga dobesedno slekla “do gat” – Medtem ko so v DZ-ju dali zeleno luč zakonoma, ki omejujeta delovanje paravojaških enot, so ga njegovi posneli še v “napačnem formatu” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Varnostna služba državnega zbora je včeraj ponižala “vojvodo” Andreja Šiška in ga dobesedno slekla “do gat” – Medtem ko so v DZ-ju dali zeleno luč zakonoma, ki omejujeta delovanje paravojaških enot, so ga njegovi posneli še v “napačnem formatu”

(VIDEO) Varnostna služba državnega zbora je včeraj ponižala “vojvodo” Andreja Šiška in ga dobesedno slekla “do gat” – Medtem ko so v DZ-ju dali zeleno luč zakonoma, ki omejujeta delovanje paravojaških enot, so ga njegovi posneli še v “napačnem formatu”

“Format mora biti toti za televizijo. Ti je jasno? Zdaj sem to komaj videl, spet. Še to je narobe, spet”, se je jezil Šiško na enega od svojih, ki so s telefonom snemali dogajanje in njegovo izjavo pred državnim zborom. Telefon bi namreč moral držati vodoravno in ne pokončno.

V državni zbor je ob začetku seje odbora želel vstopiti tudi vodja t. i. štajerske varde vojvod Andrej Šiško, ki pa se je najprej moral preobleči iz uniforme, vendar tudi v drugem poskusu ni uspel vstopiti s kratkimi hlačami. V tretjem poskusu, ko se je dobesedno pred kamerami slekel “do gat” in oblekel spodnji del trenirke, je lahko vstopil, vendar na balkon državnega zbora med obiskovalce.

Pri tretjem poskusu vstopa, ko je Šiško bos odšel v državni zbor, pa je bila problem Šiškova rdeča kapa, kar so mu varnostniki sicer na koncu spregledali.

Predsednik DZ Igor Zorčič je medtem pojasnil, da vstop v DZ v neki neformalni uniformi onemogoča hišni red, ki pravi, da mora biti vsak, ki vstopa v DZ, oblečen dostojno in primerno aktivnostim v DZ.

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je namreč v drugi obravnavi potrdil dopolnitve zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o nadzoru državne meje. Predlagatelji, poslanci iz opozicijskih SD, LMŠ in SAB, želijo z njima omejiti delovanje paravojaških enot oziroma t. i. vard.

Še bolj zanimivo je včerajšnje glasovanje, kjer sta se na eni strani znašla Levica in SD z nasprotovanjem dopolnitve zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o nadzoru državne meje, ki predvidevata kazni za uporabo maskirnih oblačil in uniform globo od 500 do 2000 evrov. Prav tako za uporabo dekorativnega orožja in imitacije orožja ter imitacijo policistov ter oviranje dela policistov.

Prav pri slednjem pa je v ozadju nasprotovanje Levice dopolnitvam omenjenih zakonov, saj kot je na 24ur zvečer priznala poslanska Levice Sukičeva, češ, da Levico moti ohlapna definicija, ki dopušča, da se sankcionira po tej isti logiki tudi povsem mirne protestnike, ki bodo v gruči stali ob meji in protestirali morda proti neustreznemu ravnanju z begunci ali proti kakšni naravovarstveni problematiki.

“Še en problem je v tem zakonu, ki se ga še nismo dotaknili, in to je, da je v njem ohlapna definicija, ki dopušča, da se lahko sankcionira po tej isti logiki tudi povsem mirne protestnike, ki bodo v gruči stali ob meji in protestirali morda proti neustreznemu ravnanju z begunci ali proti naravovarstveni problematiki. In ker tam tudi piše “ali kako drugače ovira nemoten nadzor meje”, lahko nekdo prosto presodi: aha, ta skupina je tukaj tako številna, da ovira sedaj moje delo, mojo rutino, da bom jaz šel ob meji in ustrezno nadziral to mejo, da ne bi prišlo do nekih ilegalnih prehodov. Torej jih bom oglobil, “je plastično nasprotovanje Levice razločila Sukičeva.

“Problematično je, da v Sloveniji obstaja parlamentarna stranka, ki oviranje policije pri varovanju državne meje ne vidi kot prekršek. To je skregano z zdravo kmečko pametjo,” je Sukičevi zabrusil Andrej Černigoj poslanec NSi.

Prav tako je dopolnitvam zakonov, ki sankcionirata delovanje vaških straž in vard ter paravojaških organizacij, nasprotovala največja vladna stranka SDS. Anja Bah Žibert, poslanka SDS, je v razpravi na odboru poudarila, da tudi sama nasprotuje paravojaškim skupinam, a predlagane rešitve niso celovite. Dvom, da gre za dvojna merila, pa bo še večji. Dvojna merila skrbijo tudi poslanca SDS Branka Grimsa, ki je opozoril, da nihče ni predlagal tovrstnega zakona za Antifo, ki je kriva za nasilje v vrsti evropskih mest.

Čeprav so imeli tako v SDS kot tudi v Levici vsak svoje razloge za nasprotovanje omejitvam tako-imenovanim paravojaškim enotam, med katere so poslanci uvrstili Šiškovo vardo, pa je kljub temu nastala zanimiva konstelacija sil v državnem zboru, kjer soe zakon podprli tudi koalicijska Nova Slovenija, Desus in delno tudi SMC.

Dogodki, kot so postroj varde v Apačah, uniformirano patruljiranje na meji, vstop v predsedniško palačo in uniformiran vdor na policijsko postajo v Slovenski Bistrici, ter obiskovanje občinskih svetov, ki nasprotujejo delovanju varde, ter prav tako nastopi vojvode v Državnem svetu, naj bi bili po novem tudi finančno sankcionirani.

Vojvoda Šiško pa pravi, da jih to ne bo zaustavilo.

Objavil/a Slovenska VARDA – civilna iniciativa dne Sreda, 02. september 2020

Objavil/a Slovenska VARDA – civilna iniciativa dne Sreda, 02. september 2020

Objavil/a Slovenska VARDA – civilna iniciativa dne Sreda, 02. september 2020

COMMENTS

Wordpress (0)