Nemška vlada: Aleksej Navalni zastrupljen z novičokom – TOPNEWS.si

Nemška vlada: Aleksej Navalni zastrupljen z novičokom

Nemška vlada: Aleksej Navalni zastrupljen z novičokom

Nemška vlada je danes potrdila, da je vodilni politični nasprotnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Aleksej Navalni zastrupljen z živčnim strupom. Za kaj točno gre?

Kaj se je zgodilo z Navalnijem? Enako kot z nekdanjim ruskim dvojnim agentom Skripalom. Spomnimo, Navalni, ki je oster Putinov kritik, se je konec avgusta zgrudil na letalu potem, ko na letališču popil skodelico čaja. Nekaj dni kasneje so ga iz Sibirije premestili na zdravljenje v Nemčijo. Ruski zdravniki, ki so v Sibiriji skrbeli za Alekseja Navalnija, so trdili, da v njegovem telesu med testiranjem niso našli strupov, toda tiskovna predstavnica Navalnija je že prvi dan trdila, da je bil zastrupljen, kar je zdaj potrdil nemški vojaški laboratorij.

Navalni je še vedno v bolnišnici v Berlinu, kjer je v umetni komi.
Z novičokom sta bila zastrupljena tudi nekdanji ruski vohuna Sergej Skripal in njegova hči Julijo v britanskem mestu Salisbury leta 2018. Uradna Moskva je seveda takrat zanikala vpletenost v zastrupitev Skripala, prav tako zanika, da bi imela kakršnokoli zvezo z zastrupitvijo Navalnija.

Kaj je novičok?

Beseda “novičok” v ruščini pomeni “novinec” in se nanaša na skupino naprednih živčnih učinkovin, ki so bile razvite v Sovjetski zvezi v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Znani so kot četrta generacija kemičnega orožja, razviti pa so bili v okviru sovjetskega programa z imenom Foliant.
image.png
Širša javnost je o obstoju novičoka izvedela po zaslugi ruskega kemika dr. Willa Mirzajanova v 90. letih, ki se je pojavil v ruskih medijih. Kasneje je prebegnil v ZDA, kjer je kemijsko formulo objavil v svoji knjigi Državne skrivnosti.

V devetdesetih letih so ameriški uradniki odpotovali v Uzbekistan, da bi pomagali razstaviti in dekontaminirati enega največjih objektov za testiranje kemičnega orožja nekdanje Sovjetske zveze. Po besedah dr. Mirzajanova so Sovjeti ta pogon uporabljali za proizvodnjo in testiranje manjših količin novičoka. Ti živčni dejavniki, piše BBC, so bili zasnovani tako, da jih s takrat znanimi metodami mednarodnih inšpektorjev ni bilo mogoče zaznati.

Novičok je bolj strupen kot drugi živčni strupi. Nekatere različice novičoka, piše BBC, veljajo za pet do osemkrat bolj strupene od znanega živčnega sredstva VX.” Je bolj nevarno in dodelano sredstvo kot sta sarin in VX in ga je težje prepoznati,” je dejal za BBC Gary Stephens, strokovnjak za farmakologijo z Univerze v Readingu.

BBC opozarja, da je bil VX leta 2017 uporabljen pri atentatu na polbrata severnokorejskega diktatorja Kim Jong-una.

Kako dolgo je novičok strupen? Glede tega so strokovnjaki razdeljeni. Dr. Mirzajanov je trdil, da se učinkovitost novičoka ne podaljšuje na več mesecev, Vladimir Uglev, znanstvenik, ki trdi, da je razvil različico novičoka, uporabljenega pri zastrupitvi Skripala in njegove hčere, je dejal, da je snov “zelo stabilna”. Drugi strokovnjaki navajajo, da gre za kemikalije, ki so bile razvite tako, da so stabilne, torej so lahko strupene mesece ali leta, zlasti, če jih hranimo v zaprtih posodah. “Ta sredstva ne izhlapijo in se ne raztopijo v vodi,” je za BBC povedala Andrea Sella, profesorica anorganske kemije na University College London. Ena od težav pri novičoku je, da je v primerjavi z drugimi živčnimi sredstvi precej manj preučen in ni uradnih znanstvenih podatkov o tem, kako dolgo je strupen.

Novičok obstaja v različnih stanjih. Nekatera sredstva iz skupine novičok so v tekočem stanju, druga pa v trdnem, kar pomeni, da jih je mogoče razpršiti v ‘ultrafini’ prah.

Po dostopnih podatkih naj bi bili nekateri agensi iz te skupine ti. “binarno orožje”, kar pomeni, da je živčno sredstvo sestavljeno iz dveh manj strupenih snovi, kar olajša prevoz, shranjevanje in ravnanje z novičokom. Ko se zmešata, medsebojno reagirata in tvorita aktivno strupeno sredstvo.

“Eden glavnih razlogov, zakaj je bilo to sredstvo razvito, je, da njegove sestavine niso na seznamu prepovedanih snovi,” je pojasnil dr. Stephens.

Nekatere učinke opazimo zelo hitro

Agensi iz skupine novičok so razviti na način, da so bolj strupeni kot drugo kemično orožje, nekatere različice pa delujejo izjemno hitro – v obdobju od 30 sekund do dveh minut.

Glavni način izpostavljenosti je z vdihavanjem ali neposrednim zaužitjem (s hrano ali pijačo), vendar se verjame, da se novičok lahko absorbira tudi skozi kožo.

Simptomi so podobni simptomom drugih živčnih strupov

Sredstva iz skupine novičok imajo podobne učinke kot druga živčna sredstva – delujejo tako, da blokirajo signale od živcev do mišic in povzročijo propad vrste telesnih funkcij.

Dr. Mirzajanov je trdil, da je bil prvi znak delovanja novičoka mioza, torej skrajno zoženje zenic. Višji odmerek novičoka bi lahko povzroči krče in oteženo dihanje. “Nato sledijo neprestani krči in bruhanje, končni izid pa je usoden,” je pojasnil Mirzajanov.

Mirzajanov je dejal, da obstajajo nekakšni protistrupi, kot sta atropin in aten, vendar je poudaril, da jih ni mogoče šteti za zdravilo.

Oseba, ki je bila izpostavljena novičoku, bi se morala sleči in umiti z milom in vodo. Tudi oči je potrebno sprati, zastrupljeno osebo pa priključiti na kisik.

Angela Merkel: Navalni žrtev zločina – Rusija mora odgovoriti na težka vprašanja

“Aleksej Navalni je žrtev zločina. Želeli so ga utišati, kar najostreje obsojam v imenu celotne nemške vlade,” je povedala Merklova. Dodala je, da je ta zločin v nasprotju s temeljnimi vrednotami in pravicami, za katere se zavzema. Povedala je še, da pričakuje pojasnila ruske oblasti o zastrupitvi. “Postavljajo se zelo težka vprašanja, na katera lahko in mora odgovoriti samo ruska vlada,” je poudarila. Nemško zunanje ministrstvo je na pogovor že poklicalo ruskega veleposlanika v Berlinu, ki ga je seznanilo z izsledki preiskave in pozvalo k pojasnilom.

Moskva: Berlin za svoje trditve ni predložil dokazov

Medtem so iz Moskve sporočili, da še niso dobili nobenih uradnih informacij iz Berlina o tem, da je bil Navalni zastrupljen z živčnim strupom novičokom, navaja BBC. Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da nemške trditve o zastrupitvi z novičokom niso podprte z dokazi. Ministrstvo je dodalo, da Berlin z njimi ne sodeluje. V ločenem komentarju je uradni govorec Kremlja Dimitrij Peskov povedal, da Moskva želi od Berlina polno izmenjavo informacij o primeru. “Na splošno potrjujemo, da smo pripravljeni in zainteresirani za polno sodelovanje in izmenjavo informacij o tej zadevi z Nemčijo,” je dejal Peskov.

Nemška vlada se odloča o naslednjih korakih

“Šokantno je, da je bil Aleksej Navalni žrtev napada s kemičnim strupom,” je med drugim dejal uradni govorec nemške vlade Steffen Seibert. Nemška kanclerka Angela Merkel se je v nadaljevanju popoldneva sestala z glavnimi ministri, da bi se uskladili o naslednjih korakih. O ugotovitvah toksikološke preiskave bodo obvestili tudi partnerje v Evropski uniji ter Natu, s katerimi se bodo posvetovali o primernem skupnem odzivu.

COMMENTS

Wordpress (0)