Doktor kemijskih ved o zadevi Navalni: Po zaužitju novičoka smrt nastopi v nekaj minutah – TOPNEWS.si

Doktor kemijskih ved o zadevi Navalni: Po zaužitju novičoka smrt nastopi v nekaj minutah

Doktor kemijskih ved o zadevi Navalni: Po zaužitju novičoka smrt nastopi v nekaj minutah

Doktor kemijskih ved Leonid Rink, ki je neposredno sodeloval pri ustvarjanju vojnega strupa novičok, je v oddaji “Solovjov v živo” razložil, da je nemogoče, da bi bil Aleksej Navalni zastrupljen s to snovjo.

Zastrupitev Navalnija z novičokom bi privedla do njegove smrti in ne do kome, je za Sputnik povedal doktor kemijskih ved Leonid Rink. “V tem primeru bi že zdavnaj počival na pokopališču,” je dodal Rink.

Rink je poudaril, da je sistem “novičoka” koktajl iz številnih sestavin, ki “ni pripravljen za uporabo”, dokler se ne razprši.

“Zato besede ‘novičok’ sploh ne bi smeli uporabljati v nobeni varianti,” je natančno navedel. Znanstvenik ugotavlja, da je smešna izjava, da je snov mogoče uporabiti za ubijanje posameznika, ker je sistem spojine sposoben uničiti vojaško enoto.

“Človek bi bil mrtev v sekundi,” je poudaril Rink.

Hkrati je opozoril na razlike v klinični sliki, ki je značilna za zastrupitev z zdravilom novičok v primerjavi s tisto, ki so jo opazili pri Navalniju. Strokovnjak poudarja, da se simptomi “zastrupitve” Alekseja Navalnega popolnoma razlikujejo od tistih, ki jih povzroča strupena snov novičok.

Tako pri osebi, ki je izpostavljena tej snovi, opazimo miozo (močno zoženje zenic) in krče, po katerih v nekaj minutah nastopi smrt. Verjame, da je nemogoč scenarij, v katerem bi žrtev več tednov reševali in prevažali z letalom. Hkrati so simptomi, ki jih opažajo pri Navalniju, po mnenju kemikov značilni za pankreatitis.

Rink meni, da je poskus povezave “zastrupitve” Alekseja Navalnega z uporabo novičoka politični korak.”To je absolutna politična neumnost,” je dejal Rink. Po njegovih besedah so ruski zdravniki sprva primer obravnavali tudi kot zastrupitev, vendar vbrizgani protistrupi tega niso potrdili. “Če mislijo, da naši ljudje ne vedo ničesar, potem mislijo zelo narobe,” je zaključil Rink.

V komentarju izjave nemške vlade, da so pri Navalniju bile odkrite sledi “Novičoka”, je Rink poudaril, da je v takih razmerah ne le neprimerno uporabljati to snov, ampak tudi nemogoče, zato lahko govorimo o uporabi snovi podobne vrste.

“Kar mimogrede lahko zelo dobro storijo tudi Nemci, Britanci, Švedi, Čehi in Američani,” je dejal.

Rink je dodal, da so lahko sledi novičoka, o katerih govori nemška stran, sledi zdravil, ki so bila uporabljena pri zdravljenju Navalnija.

Nemška vlada je s sklicevanjem na laboratorij Bundeswehra že prej sporočila, da je bil ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni “zastrupljen” s snovjo iz skupine kemičnih bojnih strupov novičok.

V zvezi s tem je tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov izjavil, da Berlin o svojih ugotovitvah ni obvestil Moskve in da Rusija nima takšnih podatkov. Ministrstvo za zunanje zadeve Rusije je izpostavilo, da Rusija čaka na odgovor Nemčije in predložitev dokazov, da je bil Navalni zastrupljen z novičokom.

COMMENTS

Wordpress (0)