Ameriško sodišče je razsodilo, da je program telefonskega nadzora NSA, ki ga je razkril Snowden, nezakonit – TOPNEWS.si

Ameriško sodišče je razsodilo, da je program telefonskega nadzora NSA, ki ga je razkril Snowden, nezakonit

Ameriško sodišče je razsodilo, da je program telefonskega nadzora NSA, ki ga je razkril Snowden, nezakonit

Sedem let po tem, ko je ameriški žvižgač Edward Snowden opozoril na množični nadzor telefonskih evidenc Američanov, je pritožbeno sodišče razsodilo, da je program nezakonit in da šefi ameriških obveščevalnih služb, ki so program javno zagovarjali, ne govorijo resnice.

V sredo je pritožbeno sodišče v sodbi sporočilo, da je nezakonito telefonsko omrežje, ki je na skrivaj zbiralo milijone telefonskih zapisov Američanov, kršilo zakon o nadzoru obveščevalne službe in je morda bilo protiustavno.

Snowden, ki je po odkritju leta 2013 pobegnil v Rusijo in se še vedno sooča z obtožbami ZDA za vohunjenje, je tvitnil, da je sodba potrdila njegovo odločitev, da gre v javnost z dokazi o operaciji prisluškovanja agencije za nacionalno varnost (NSA).

“Nikoli si nisem mislil, da bom dočakal, da bodo naša sodišča dejavnosti NSA obsodila kot nezakonita in v isti sodbi priznala moje zasluge za njihovo razkritje,” je tvitnil Snowden.

Snowdnovo največje razkritje

Dokaz, da je NSA na skrivaj gradila ogromno bazo podatkov telefonskih zapisov Američanov, je bilo prvo in verjetno največje odkritje Snowdna, ki ga je Guardian objavil leta 2013.

Do takrat so visoki obveščevalci trdili, da NSA nikoli ni zavestno zbirala informacij o Američanih. Po razkritju nadzornega programa so ameriški uradniki trdili, da je vohunjenje imelo ključno vlogo v boju proti domačemu ekstremizmu, pri tem pa so navedli primer štirih prebivalcev San Diega, obtoženih pomoči verskim fanatikom v Somaliji.

Ameriški uradniki so vztrajali, da so bili Basaaly Saeed Moalin, Ahmed Nasir Taalil Mohamud, Mohamed Mohamud in Issa Doreh leta 2013 obsojeni zahvaljujoč vohunjenju NSA. A pritožbeno sodišče navaja, da so ti očitki “v neskladju z vsebino tajnega zapisa”.

Sodba ne bo vplivala na obsodbe Moalina in sostorilcev. Sodišče je presodilo, da nezakoniti nadzor ni vplival na dokaze, predložene na sojenju.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine je pozdravila sodbo pritožbenega sodišča.

“Današnja sodba je zmaga naše pravice do zasebnosti,” je dejal ACLU in dodal, da “je jasno, da je NSA z zbiranjem telefonskih zapisov Američanov kršila ustavo.”

COMMENTS

Wordpress (0)