(VIDEO) Desus naj bi po razrešitvi Aleksandre Pivec do kongresa najverjetneje vodil Tomaž Gantar – Podpredsedniki Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek nimajo podpore poslanske skupine – TOPNEWS.si

(VIDEO) Desus naj bi po razrešitvi Aleksandre Pivec do kongresa najverjetneje vodil Tomaž Gantar – Podpredsedniki Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek nimajo podpore poslanske skupine

(VIDEO) Desus naj bi po razrešitvi Aleksandre Pivec do kongresa najverjetneje vodil Tomaž Gantar – Podpredsedniki Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek nimajo podpore poslanske skupine

Vodja poslancev stranke DeSUS Franc Jurša pričakuje, da bo svet stranke po razrešitvi predsednice Aleksandre Pivec izvolil začasnega predsednika. O kandidatih se bodo dogovorili na seji, velika verjetnost je, da bo med njimi predsednik sveta Tomaž Gantar, meni Jurša. Gantar pojasnjuje, da imajo prednost podpredsedniki, a Jurša pravi, da njegovega glasu nimajo.

“Brez vodstva ne moremo biti, to je dejstvo, in to moramo razrešiti na svetu,” je pred nadaljevanjem seje sveta, ki bo prihodnji teden, dejal Jurša. Tako pričakuje, da bo po razrešitvi predsednice, o kateri bodo na seji glasovali, izvolil začasnega predsednika, ki bo stranko vodil do kongresa.

Kdo bo kandidat za predsednika, se bodo po besedah Jurše dogovorili na svetu, o imenih zato zdaj še ni želel govoriti. Tako tudi ni želel razkriti imena svojega favorita, je pa zatrdil, da so tudi pri tem v poslanski skupini enotni. Na vprašanje, ali bi poslanci za začasnega predsednika podprli Gantarja, je odgovoril, da je velika verjetnost, da bo med kandidati za začasnega predsednika tudi Gantar. Kot je pojasnil Jurša, lahko sicer kandidata za začasnega predsednika predlaga kdorkoli na seji sveta.

“Glejte, kot prvo me ne skrbi. Svet stranke seveda ima med kongresoma najvišja pooblastila in pričakovali smo mnenje statutarne komisije. Ta je dala zeleno luč, da je razrešitev na svetu stranke možna. Seveda, potem je to odvisno od glasovanja članov sveta. Moramo pa vedeti, da je tu dejansko na tehtnici usoda stranke Desus glede na napoved poslanske skupine, v kolikor ne bo razrešitve, bo stranko zapustila. Enako sem tudi jaz napovedal. Pač odločitev je tam. Glejte, verjamem pa, da če do razrešitve bo prišlo, da bo zelo verjetno dosedanja predsednica iskala pravico na sodišču. To je pač njena odločitev. Absolutno pa v kolikor do tega ne bi prišlo, ne bo noben začasni predsednik imenovan.”

Na vprašanje, ali bo stranko Desus vodil do kongresa, je Gantar dejal: “Glejte, odvisno. Prednost seveda imajo podpredsedniki ali neko začasno vodstvo. Potrebno bo glasovanje, v pravilih to ni natančno opredeljeno, lahko je kolektivno, lahko je individualno, stvar odločitve sveta. Glede na rok, ki je predviden do kongresa, bo to potrebno”.

Gantar je danes poudaril, da v tem trenutku ne razpravljajo o vprašanju delovanja v koaliciji. Tudi Gantar, ki v ministrski ekipi vodi zdravstveni resor, ne vidi razlogov za odhod iz koalicije, če bo spoštovan koalicijski dogovor. Opozoril pa je, da bi lahko prišlo do težav, če bi vsi poslanci izstopili iz DeSUS-a, kot so napovedali v primeru, če Pivčeva ne bo razrešena. Enako je sicer napovedal tudi sam.

Tomaž Gantar: “Glejte, v tem trenutku jaz mislim, da tu ni govora o delovanju znotraj koalicije. Tukaj gre res za čisto odločitev o vodenju, o svojem predsedniku. Ni bila pa nobena razprava vodena v tem trenutku na temo sodelovanja ali nesodelovanja v koaliciji in jaz verjamem, da v kolikor bo koalicijski dogovor, ki je bil pač sprejet tudi s strani naše stranke spoštovan in speljan v skladu z dogovorom, ne vidim razloga, da bi se stališče spreminjalo. Jaz mislim, da tudi poslanska skupina je naklonjena izvrševanju tega programa. Seveda zna prihajati kasneje do težav, v kolikor bi dejansko vsi izstopili iz stranke Desus. To pa ja,” je dejal Gantar in poudaril, da bodo v primeru, če Pivčeva ostane, odšli “on osebno in tudi poslanska skupina”.

Pivčeva, ki si je danes na terenu ogledala posledice neurja v funkciji ministrice za kmetijstvo, zato strankarskih izjav ni želela dajati.

COMMENTS

Wordpress (0)