(VIDEO) “Ne, tega več ne bom delal, ker to nima smisla” – Franc Jurša o tem, ali bo Pivčevo še pozival k odstopu – Pivčeva svojo usodo predsednice stranke daje v roke predsedniku sveta Tomažu Gantarju, poslanci pa njeno usodo kot ministrice dajejo v roke premierju Janši – Interpelacijo bi podprli, “ker ni druge možnosti” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ne, tega več ne bom delal, ker to nima smisla” – Franc Jurša o tem, ali bo Pivčevo še pozival k odstopu – Pivčeva svojo usodo predsednice stranke daje v roke predsedniku sveta Tomažu Gantarju, poslanci pa njeno usodo kot ministrice dajejo v roke premierju Janši – Interpelacijo bi podprli, “ker ni druge možnosti”

(VIDEO) “Ne, tega več ne bom delal, ker to nima smisla” – Franc Jurša o tem, ali bo Pivčevo še pozival k odstopu – Pivčeva svojo usodo predsednice stranke daje v roke predsedniku sveta Tomažu Gantarju, poslanci pa njeno usodo kot ministrice dajejo v roke premierju Janši – Interpelacijo bi podprli, “ker ni druge možnosti”

Potem ko je statutarno pravna komisija Desusa v ponedeljek sprejela stališče, da je svet po statutu pristojen tudi za razrešitev predsednika stranke, sta se danes na to odzvala oba tabora tako Franc Jurša in Tomaž Gantar kot tudi Aleksandra Pivec.

Pri Desusu v primeru spora glede razlage o nejasnostih po statutu odloča svet stranke, njegova odločitev pa je dokončna. Tako je pričakovati, da se bo svet na nadaljevanju seje, ki je napovedana za prihodnji teden, opredelil do tega vprašanja in dokončal prekinjeno sejo z glasovanjem o razrešitvi Pivčeve.

Predsednik sveta Tomaž Gantar je danes v izjavi za novinarje danes dejal, da je takšno odločitev statutarno pravne komisije pričakoval: “Kar se mene tiče, je odločitev pričakovana. To sem trdil že od začetka, da svet ima pristojnost in da tudi med kongresoma mora obstajati način, da se lahko rešujejo takšne situacije. Jaz verjamem seveda, da bo to v pomoč predvsem članom pri odločanju za. Tu ni nobenega dvoma.”

Po torkovi prekinitvi seje je Pivčeva sicer dejala, da je sprejela glasovanje o nezaupnici, da pa odhod ponuja s kongresom. Obenem je napovedala, da bo – če bo pristojna statutarno pravna komisija odločila, da je glasovanje o razrešitvi predsednika stranke legitimno – to odločitev sprejela. “Tako se je dalo razumeti. Zdaj, kaj bo v resnici naredila, ne morem napovedati, ne komentirati. Težko rečem, je dejal Gantar.

Kot je navedla Pivčeva v sporočilu medijem, ki so ga posredovali iz DeSUS-a, je odločitev o nadaljnjih korakih sedaj na predsedniku sveta DeSUS Tomažu Gantarju.

“Zavestno delovanje v nasprotju s statutom stranke DeSUS, kar je potrdilo tudi neodvisno mnenje strokovne institucije Inštituta za ustavno pravo, ter jasno izraženo voljo najvišjega organa stranke – kongresa DeSUS, je v nasprotju z osnovnimi elementi demokracije in demokratično urejeno stranko,” je zapisala Pivčeva.

Po njenem mnenju bi odločitev razrešitve s svetom stranke DeSUS pomenila, da v DeSUS ni potreben najvišji organ stranke, to je kongres. “V tem primeru bi ob morebitni izvolitvi novega predsednika stranke lahko svet stranke ponovno izglasoval razrešnico predsedniku. S tem korakom se odvzame pravica članom za izražanje lastnih stališč preko kongresa, saj odločitve pripadajo zgolj funkcionarjem sveta stranke DeSUS,” je še zapisala.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša zaradi vsega, kar se je zgodilo, ne vidi več možnosti za kompromis, da bi se Pivčeva umaknila z mesta predsednice in ostala ministrica. »Ne, jaz mislim, da te možnosti več ni. V kolikor bi se predsednica za to odločila takrat, ko smo ji mi predlagali, bi ta varianta obstajala, zdaj pa je dejansko vse to že mimo,« je pojasnil.

Potrdil je, da so razmišljali o tem, da bi se v primeru njenega odstopa dogovorili za začasno kolektivno vodenje stranke, a ker ni odstopila, do tega ni prišlo. “Mi smo razmišljali o tem, da v kolikor bi ona odstopila, potem bi bili tudi pripravljeni govoriti o tem, da imamo začasno neko kolektivno vodenje stranke, ker se to ni zgodilo, pač do tega ni prišlo oziroma do tega ne bo prišlo.”

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se Pivčeva tudi zdaj še ne bo umaknila in bo šla na sodišče in čakala kongres, pa je Jurša odgovoril, da bo to »verjetno unikum v Evropi, da se nekdo na tak način oklepa svojega pozicije«.

Jurša dvomi, da bi do naslednje seje sveta vseeno prišlo do kakšnega kompromisa. Dejal je: “V to dvomim”. Na novinarski dodatek “razen, če bi sama odstopila,” pa je dejal: “Ja to je edina možnost.” Jurša je na vprašanje, ali bo Pivčevo še pozival k odstopu dejal: “Ne, tega več ne bom delal, ker to nima smisla.”

Na vprašanje, kako bi poslanci glasovali v primeru predloga interpelacije Pivčeve zaradi prepletanja službenega in zasebnega pri gostovanjih po državi, je Jurša odgovoril, da gre sicer za ugibanje, ali interpelacija bo ali ne, ampak da oni »nimajo druge izbire«, kot da takšno interpelacijo podprejo.

COMMENTS

Wordpress (0)