(V ŽIVO) – Zakulisje 15. Blejskega strateškega foruma – Na Bledu sedem predsednikov vlad med njimi trojka Janša-Orban-Vučić – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) – Zakulisje 15. Blejskega strateškega foruma – Na Bledu sedem predsednikov vlad med njimi trojka Janša-Orban-Vučić

(V ŽIVO) – Zakulisje 15. Blejskega strateškega foruma – Na Bledu sedem predsednikov vlad med njimi trojka Janša-Orban-Vučić

Bled danes gosti visoko diplomatsko srečanje – 15. Blejski strateški forum, ki se ga bo kljub pandemiji udeležilo kar sedem predsednikov vlad in šest zunanjih ministrov. Poleg Janeza Janše in Viktorja Orbana še Andreja Plenkovića ter češkega, poljskega in bolgarskega premiera. Preko digitalne platforme se bo iz Italije javljal tudi premier Giuseppe Conte.

Prav tako je v Slovenijo že prispel visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko. Letos bo sicer zasedba delegatov okrnjena, namesto 1400 jih bo samo 300.

A organizatorji pravijo, da zaradi tega kakovost foruma ne bo trpela. Na osrednjem panelu voditeljev pa bo svoje misli o Evropi po koronavirusu in brexitu strnila tudi trojka Janša-Orban-Vučić.
Gosti v svetu po covidu-19 se bodo pogovarjali predvsem o prihodnosti EU po brexitu in pandemiji.
Prav tako bosta svoje misli na glavnem panelu predstavila predsednik države Borut Pahor in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Gostitelj, slovenski premier Janez Janša bo tako na Bledu v živo gostil madžarskega premierja Viktorja Orbana, hrvaškega kolega Andreja Plenkovića, predsednika češke vlade Andreja Babiša, poljskega kolega Mateusza Morawieckega, bolgarskega kolega Bojka Borisova in srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Po uvodnem nagovoru predsednika republike Boruta Pahorja bo zbrane voditelje preko video povezave nagovoril tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, v razpravi pa bosta preko video povezave sodelovala še italijanski premier Giuseppe Conte in direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva.

Janša bo imel ob robu foruma tudi bilateralne pogovore z vsemi predsedniki vlad, ki bodo prispeli na Bled. Sestal se bo tudi z Vučićem, posebnim predstavnikom EU za dialog Beograd – Priština in druga regionalna vprašanja Zahodnega Balkana Miroslavom Lajčakom ter visokim predstavnikom EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Josepom Borrellom.

“Dejstvo je, da je iz oddaljenih krajev skoraj nemogoče dobiti goste, tako da smo se bolj osredotočili na ta regionalni kontekst oziroma evropski. Kar se tiče gostov, mislim, da smo kar zadovoljni,” priznava Peter Grk, generalni sekretar foruma. Peter Grk:” Pandemija je pokazala, da digitalna srečanja ne morejo nadomestiti srečanj v živo, se pravi pristnega človeškega kontakta. V tem kontekstu smo si prizadevali, da bi čim več gostov, ki bodo sodelovali na Bled Strategic Forumu, prišlo v Slovenijo… Kar se tiče panelov, seveda ne moremo primerjati. Letos bomo imeli v bistvu šest panelov v živo in dva digitalna, kar je veliko manjše, kot je bilo število prejšnjih let, ampak zaradi tega ne bo trpela sama kakovost,” zagotavlja Grk.

COMMENTS

Wordpress (0)