(VIDEO) Marjan Podobnik: “Aleksandra Pivec je dobrodošla v SLS sama ali pa z morebitno novo stranko, če jo bo ustanovila in uspešno odgovorila na očitke glede SRIPT-a in ostalega”- Podobnikovi na “Ankaranskih dnevih” predstavili platformo skupnega nastopa na volitvah v obliki nekakšne nove “SZDL” oziroma DEMOS-a – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Podobnik: “Aleksandra Pivec je dobrodošla v SLS sama ali pa z morebitno novo stranko, če jo bo ustanovila in uspešno odgovorila na očitke glede SRIPT-a in ostalega”- Podobnikovi na “Ankaranskih dnevih” predstavili platformo skupnega nastopa na volitvah v obliki nekakšne nove “SZDL” oziroma DEMOS-a

(VIDEO) Marjan Podobnik: “Aleksandra Pivec je dobrodošla v SLS sama ali pa z morebitno novo stranko, če jo bo ustanovila in uspešno odgovorila na očitke glede SRIPT-a in ostalega”- Podobnikovi na “Ankaranskih dnevih” predstavili platformo skupnega nastopa na volitvah v obliki nekakšne nove “SZDL” oziroma DEMOS-a

Konec osemdesetih let, še pred spremembo političnega sistema, so v Ankaranu v hotelu Convent potekali tako imenovani politološki dnevi. “Na ankaranske politološke dneve, kjer so se odpirale prve resne politične debate na strokovnem političnem nivoju politologov, torej šolanih ljudi, glede bodočega sistema konfederalizma, federalizma, razpada Jugoslavije, osamosvojitvenih razmišljanj in političnih sistemov”, je spomnil župan Ankarana Marjan Strmčnik.

Po desetletjih bi lahko tako imenovani Ankaranski dnevi dobili nadaljevanje. Janez Podobnik je namreč včeraj predlagal, da bi Slovenska ljudska stranka uvedla tradicionalna programska srečanja, ki bi jih poimenovala “Ankaranski dnevi SLS-a” in bi se odvijali v drugem delu avgusta v 500 let starem benediktinskem samostanu.

V Ankaranu se je namreč čez vikend odvijalo srečanje vrha Slovenske ljudske stranke – razširjena seja glavnega odbora SLS – s številnimi vzporednimi prireditvami. Med drugim tudi okrogla miza o prihodnosti Slovenije in Evrope, ki sta se je udeležila Franc Kangler, predsednik Nove ljudske stranke, kot tudi predsednik Zelenih Andrej Čuš.

Predsednik SLS je namreč za medije potrdil, da se v zadnjih tednih snuje politično zavezništvo, ki naj bi na naslednjih volitvah merilo na 10 % vseh volivcev. SLS širi svojo mrežo, saj se jim v stranki zdi pomembno, da naredijo sredinsko povezovalno zgodbo.

Podobnik je napovedal, da se pripravlja močna lista z 88 kandidati, ki naj bi združevala obraze z obeh političnih polov. Podpira jih tudi nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič, ki je naklonjen povezovanju in opuščanju ideoloških sporov.

Ernesta Petriča sinoči ni bilo v Ankaran, saj je potem, ko se je javno izpostavil za projekt skupnega nastopa na volitvah, doživel številne pritiske. Po drugi strani pa se v funkciji svetovalca predsednika države težko izpostavlja, saj je šlo za razširjeno sejo glavnega odbora SLS, čeprav je v izjavi za Topnews.si Marjan Podobnik potrdil, da je Ernest Petrič zraven.” Prav tako naj bi mu to potrdil tudi Andrej Šter, čeprav imena strank kot tudi skupin in posameznikov niso dokončna. Podobnik pravi, da številni drugi razmišljajo o tej možnosti in da se je pravzaprav to, da bo nastalo nekaj novega, že čutilo nekaj časa. Na vprašanje, ali bo v projekt povabljena tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, če bo s svojimi somišljeniki zapustila Desus, pa je Marjan Podobnik dejal:
“Seveda, jaz sem tudi že javno to povedal, da seveda predpostavljamo, da bo uspešno odgovorila na te očitke, posebno glede SRIPT-a in tako naprej. In ob tej predpostavki je seveda dobrodošla tako posamezno kot z morebitno novo stranko, če jo bo ustanovila, in z ljudmi, ki so ji ali pa ji bodo ostali zvesti v primeru, da ne bo več videla prihodnosti v Desus-u”.

Podobnik je potrdil, da gre za novo pobudo, “lahko bi rekli tudi nove politične sile”, katerih cilj je povezati stranke, skupine, posameznike, ki želijo odigrati svojo povezovalno vlogo, ki imajo pomembna sporočila, pomemben program.

Marjan Podobnik: “Moram reči, da sem vesel, da nam je pravzaprav uspelo skupaj. Velike stvari so seveda zahtevne, niso preproste. Zelo veliko pogovorov je bilo daleč od oči javnosti. Čutilo se je, da potrebujemo neko novo ponudbo, da obstajajo številni posamezniki in skupine, stranke, ki ima vsaka za sabo neko pomembno vsebino, zastopa eno pomembno populacijo. Recimo, Slovenska ljudska stranka še posebno zastopa slovensko podeželje, slovenske kmete in druge ljudi na podeželju, in odkar nas ni v slovenskem parlamentu, se čuti ta manko v slovenskem parlamentu. Odkar ni Zelenih Slovenije v slovenskem parlamentu, se čuti ta manko, ko gre za naravovarstvene teme. Tudi nekateri drugi ugledni posamezniki, ki recimo imajo zelo jasno stališče do prihodnosti, do varnostnih vprašanj, do vprašanja vrednot, evropske civilizacije, se sedaj čuti, da manjkajo. In sedaj vsak posameznik glede na volilni sistem ima minimalne možnosti, te stranke, skupine in posamezniki in ta skupna platforma pa daje tako veliko prednost, da pravzaprav vsak lahko uspe z enim, dvema, tremi, štirimi kandidati. In ko sem razmišljal, ko smo se pogovarjali, bi bil naš skupni temelj, ki je presek nekega minimalnega skupnega imenovalca, bi jaz za sebe, drugi bodo povedali tudi svoje stvari, jaz bi za sebe rekel, to je slovenska ustava in ZKP – zdrava kmečka pamet. Se pravi, če kje slovenska ustava in zdrava kmečka pamet, potem je to tisto, za kar mislim, da je lahko temelj ene zelo uspešne zgodbe povezovanja različnih strank in posameznikov”.

Marjan Podobnik ne dvomi v uspeh projekta, ki po zasnovi spominja na nekakšno novo SZDL ali pa Novi Desmos, saj naj bi pri njem sodelovala tako Kanglerjeva Nova Ljudska stranka, kot tudi Čuševi Zeleni ter Alojz Kovšca z Gospodarsko aktivno stranko. Podobnik pa ne skriva, da se pogovarja tudi z nekaterimi parlamentarnimi strankami, kot je Počivalškova SMC.

“Morda je kdo tu od vas danes prvič slišal o prizadevanjih za eno široko povezovalno opcijo, ki želi povezati vse tiste, ki imajo nekaj za ponuditi v slovenskem prostoru, pa bi samostojno to težko naredili. Poglejte, morda je pri komu dvom, sem prepričan, da je vsakršen dvom odveč in kot nekdo, ki je bil v času osamosvajanja najmlajši najožje skupine Desmos-a in ko vem, da smo sprejeli velike in težke odločitve, ker smo pa neomajno verjeli, smo pa v teh ciljih tudi uspeli, verjamem, da lahko danes Slovenska ljudska stranka, Nova ljudska stranka, Zeleni Slovenije in številne druge stranke, skupine, ugledni posamezniki, ponudimo Sloveniji eno novo ponudbo, ob spoštovanju vseh tistih, ki so že danes potrebne in pomembne, da ponudimo tudi možnost sodelovanja, da bo nekaj več te povezovalne energije v slovenskem prostoru”.

COMMENTS

Wordpress (0)