(VIDEO) Jaša Jenull in protestniki iščejo “Ivane Galete” po ministrstvih – Protestniki javne uslužbence pozivajo, naj postanejo žvižgači – TOPNEWS.si

(VIDEO) Jaša Jenull in protestniki iščejo “Ivane Galete” po ministrstvih – Protestniki javne uslužbence pozivajo, naj postanejo žvižgači

(VIDEO) Jaša Jenull in protestniki iščejo “Ivane Galete” po ministrstvih – Protestniki javne uslužbence pozivajo, naj postanejo žvižgači

Protivladni shodi se torej tudi po več mesecih nadaljujejo. Devetnajsti zaporedni petek so bili protestniki zopet na ulici. Neformalni lider petkovih protestov na Prešernovem trgu Jaša Jenull je včeraj napovedal, da bodo svoje aktivnosti septembra še stopnjevali.

Včeraj so prvič za dlje časa zaprli pomembno križišče na Dunajski pri Plavi laguni, kar je ohromilo promet za Bežigradom.

Pred ministrstvom za okolje in prostor pa so že čez dan protestniki uslužbence pozvali, naj postanejo žvižgači. Okoli 15. ure so najprej začeli z akcijo “podpiramo bodoče žvižgače” pred ministrstvom za okolje in prostor, kjer so zaposlenim delili piščalke in motivacijske letake s pozivom “Postani žvižgač”.

Z njim vabijo, kot so zapisali, vse hrabre in poštene uslužbence, da sledijo svoji vesti in zgledu Ivana Galeta ter obelodanijo zlorabo oblasti. Prav tako so jih seznanjali s pravno podlago, na podlagi katere lahko prijavijo vse nezakonite, nepravne in etično sporne stvari, ki se dogajajo trenutno v državi. “In dogaja se jih ogromno”, je na Prešernovem trgu med drugim dejal Jaša Jenull.

“To je bila samo prva od teh akcij. V prihodnjih tednih bomo obiskali tudi vsa ostala ministrstva in druge urade institucije, kjer se sistematično uničuje demokratično delovanje te države. Kjer se kupčka, goljufa, krade in nastavlja politične pripadnike, namesto, da bi se upoštevalo stroko. To je treba ustaviti,” je v motivacijskem govoru dejal Jenull in bil deležen glasnega odobravanja.

“Vem, da nas druži vse en velik cilj tega, da ta vlada, ki je večina Slovencev ni želela, večina državljanov ni želela te vlade, ni želela Janeza Janše za mandatarja. To je jasno, to so že pred prejšnjimi volitvami povedali volivci. Vemo, da nam je skupni cilj to, da se ta vlada umakne in da odstopi in da se sploh lahko odpre možnost za neko boljšo prihodnost. Vendar pa ne moremo samo skoz vpiti vlada pada in gotovi lopovi. Treba je naslavljati tudi konkretna kriminalna dejanja, konkretne neetične stvari, ki se dogajajo, konkretne poskuse tega, da se država razmontira in da se sledi logiki kapitala, dobička in čohanja po hrbtih, namesto tega kaj je dobro za ljudi, za državljane in vse prebivalce te države.

To je boj, ki ga je treba izboriti na vseh področjih, od pravnih pritožb, obtožb, od peticij, do direktnih akcij do demonstracij, do povezovanja z vsemi organizacijami, ki delujejo. Nevladnimi organizacijami, posamezniki in skupinami in v tem duhu napovedujemo, da bo september zelo vroč. Če mislijo, da smo se upehali po devetnajstih tednih, se hudo, hudo motijo. Stopnjevali bomo pritiske in stopnjevali bomo dejavnosti, dokler bo treba, in dokler se ne začenjajo stvari spreminjati in še potem jih bomo nadaljevali…”

V ta namen so ustvarili tudi spletno stran “zvizgac.si”. Celotno dogajanje se je nato preselilo na Prešernov trg, današnja glavna tema protestov pa sta okolje in gradbena zakonodaja iz prvega protikoronskega paketa. Tej so ustavni sodniki sicer začasno prižgali rdečo luč.

Ivan Gale je sicer včeraj protestiral v skupini na Trgu republike, kjer so vsak petek alternativni manjši protesti, potem ko je prišlo do razkola v protestniškem gibanju med dvema neformalnima liderjema protestniškega gibanja Jašem Jenullom in Tjašo Prošek, ki kljub številnim pozivom še vedno traja, čeprav naj bi se protestniki prihodnji teden spet dobili na Trgu republike.

“Zahtevamo transparentno porabo javnega denarja in projekte v javnem interesu. Hočemo ministra za okolje, ki se bo dejansko zavzemal za okolje in naravo,” je bilo med drugim slišati v govorih na napolnjenem Prešernovem trgu, ki je že več tednov izhodišče za petkove protivladne proteste.

Iz središča prestolnice so se protestniki nato ob spremljavi glasbe in žvižgov peš in na kolesih odpravili po Dunajski cesti, kjer so ustavili promet, in se podali proti ministrstvu za okolje. Zbrali so se pred stavbo in vzklikali “Država smo mi!”, na transparentih pa je bilo med drugim razbrati Ohranimo naravo za otroke, Mladim ni vseeno, Narava nima Twitterja, Stop izkoriščanju ljudi in narave ter Ni planeta B.

Poleg protesta na Prešernovem trgu je včeraj sočasno potekal manjši protest na Trgu republike, kjer so protestniki hodili okoli parlamenta, kar si lahko pogledate spodaj v videu. Že minuli vikend pa so s posebnim poganskim obredom protestniki, ki so se ločili od glavne skupine, večkrat obhodili zgradbo parlamenta.

COMMENTS

Wordpress (0)