(VIDEO) Kako je Aleš Hojs po seji vlade “spucal” Matjaža Nemca zaradi nadzora – Hojs: “Jaz se ničesar ne bojim… Če bi se najavili, bi jih tudi jaz sprejel, če ne drugega na kavo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je Aleš Hojs po seji vlade “spucal” Matjaža Nemca zaradi nadzora – Hojs: “Jaz se ničesar ne bojim… Če bi se najavili, bi jih tudi jaz sprejel, če ne drugega na kavo”

(VIDEO) Kako je Aleš Hojs po seji vlade “spucal” Matjaža Nemca zaradi nadzora –  Hojs: “Jaz se ničesar ne bojim…  Če bi se najavili, bi jih tudi jaz sprejel, če ne drugega na kavo”

Skupina poslancev, članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, je danes v času redne seje vlade na Gregorčičevi opravila nenapovedani nadzor na policiji oz. Nacionalnem preiskovalnem uradu. Razlog za nadzor naj bi bili “posegi politikov, predvsem stranke SDS in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, v neodvisnost policije”.
Notranji minister je za nadzor očitno izvedel šele med oziroma po seji vlade: “Ne jaz nisem o tem nič obveščen, torej obveščen sem iz medijev, to, kar sem lahko zdajle prebral. Mislim, da je bila zadeva objavljena, ne vem kje sem bral, na Siolu ali na 24-urah,” je po seji povedal Aleš Hojs.
Ja, po moje gre za politično promocijo gospoda Nemca. Mi se nobenega nadzora ne branimo za razliko od njega, ki govori, kaj vse mi počnemo nezakonito. Torej vedno so dobrodošli. Je pa po navadi običajno, da ga minister vsaj na kavo povabi, če nič drugega. Ampak očitno ima gospod Nemec neke druge načine nadzora,” je v prvem odzivu povedal Hojs”.

Matjaž Nemec kot predsednik Knovs-a zadeve ni komentiral po obisku, niti niso izjav dajali drugi člani, ki so sodelovali v nadzoru. Bolj poveden je bil Nemec na Twitterju.

Aleš Hojs je v nadaljevanju odgovarjal še na vprašanje POP TV-ja.

“Ja, glede na to, kar ste napisali na vaši spletni strani, bi verjetno to lahko komentiral tako, da ste verjetno že včeraj članek napisali, ker glede na dolžino članka o samem obisku, ste verjetno bili včeraj že o tem obveščeni. Ker mislim, da je članek dolg čez ene tri strani. Drugače pa so seveda poslanci, ki opravljajo nadzor pri nas, zmeraj dobrodošli. Mi se za razliko od gospoda Nemca nadzora ne branimo”.

Hojs je na vprašanje, ali bi komisija lahko odkrila kakšne nepravilnosti v delovanju NPU-ja presenetljivo odgovoril pritrdilno:

“Mislite v delovanju NPU-ja. Jaz pričakujem, da bodo odkrili kakšne nepravilnosti v delovanju NPU-ja. Nenazadnje imamo sodbe sodišč, ki jih bo tudi obširno lahko predstavil, kjer je sodišče ugotovilo, kaj je vse NPU narobe delal.”
Hojs je odgovarjal tudi na vprašanje glede inšpekcijskega nadzora, ki so ga poslanci, vsaj sodeč po tvitih predsednika komisije, tudi preverjali. Še posebej glede na to, ker so bili precej kritični do inšpekcijskega nadzora, pa tudi do Hojsovih navodil, katere primere naj se na NPU ponovno pregleda. Hojs je na vprašanje, ali se boji, da bi tudi tukaj našli kakšne nepravilnosti, bil odločen.

“Jaz se ničesar ne bojim. Jaz sem vesel, da pridejo pogledati. Predvsem pa, da se ovrže tisto, da bo sedaj, kar gospod Nemec, ali pa promocija stranke SD tista, ki bo govorila, kaj je zakonito in kaj je nezakonito.”

Na Twitterju se je oglasil tudi sekretar Sveta za nacionalno varnost Žan Mahnič z ugotovitvijo, “da je zanimivo, ker ko je to počel Knovs v času, ko ga je vodil Matej Tonin, sta bila Jerca Korče in Matej Nemec najbolj glasna, da smo pristojni samo za nadzor prikritih preiskovalnih ukrepov, v vse ostalo pa se nimamo kaj vtikati. Kako je zdaj s tem, drugačna merila po menjavi vlade?”

Februarski obisk Knovs-a, ki ga je vodil poslanec SDS-a Žan Mahnič, je takrat dvignil veliko prahu zaradi spora med poslancem in prvo damo policije. Na vprašanje Hojsu, ali je tokrat bilo drugače, da so policisti in nadrejeni pravilno postopali, sprejeli poslance in jim omogočili vpoglede, je Hojs odgovoril:

“Absolutno sem prepričan, da ja. Mislim, vsaj osebno sem prepričan, da je direktor policije ravnal tako kot mora, torej jih je sprejel, in jim pokazal kar želijo. Če bi se najavili, bi jih tudi jaz sprejel, če ne drugega na kavo, tako, da mislim, da je zadeva povsem transparentna”.

COMMENTS

Wordpress (0)