(VIDEO) Nov posnetek incidenta, v katerem policist v hrbet sedemkrat ustreli temnopoltega Jacoba Blaka – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nov posnetek incidenta, v katerem policist v hrbet sedemkrat ustreli temnopoltega Jacoba Blaka

(VIDEO) Nov posnetek incidenta, v katerem policist v hrbet sedemkrat ustreli temnopoltega Jacoba Blaka

Pojavil se je videoposnetek, ki prikazuje incident iz Wisconsina iz drugega zornega kota. Na njem se vidi, da se je Afroameričan najprej prerival s policisti, nato pa vstal in odšel do avtomobila. Policist mu sledi in ga ustreli v hrbet.

Afroameričan Jacob Blake (29) je v resnem stanju, potem ko ga je v nedeljo policist iz Wisconsina najmanj sedemkrat ustrelil v hrbet.

Po prijavi nasilja v družini so v mestu Kenoshi posredovali policisti. Jakoba so našli pred hišo.

Prvi video prikazuje, kako Jacob gre proti avtomobilu neoborožen ter ignorira ukaz policistov, naj se ustavi. Policist ga z eno roko potegne za majico, v drugi pa drži pištolo.

Naenkrat mu izstreli najmanj sedem nabojev v hrbet. Jacob pade na sedež in z glavo udari po hupi. Poleg stoji ženska, ki kriči pred avtomobilom. V času streljanja so bili v avtomobili Blakeovi trije otroci.

Gledali so, kako policist strelja v njihovega očeta.

Nato se je pojavil posnetek z drugega zornega kota, ki prikazuje, kaj se je dogajalo pred streljanjem. Noben posnetek ne kaže, da ima Jakob orožje.

Videoposnetek ne odgovarja na vprašanje, zakaj je policist od blizu neoboroženega temnopoltega človeka ustrelil kar sedemkrat. Novi video prikazuje, kako se Jacob preriva s policijo, očitno nasprotuje aretaciji, nato pa odide do avtomobila. Ni jasno, zakaj mu je policist v hrbet izstrelil kar sedem nabojev. Odgovor na to bo pokazala preiskava.

Jacob Blake, ki ga je policist sedemkrat ustrelil v hrbet, je hrom od pasu navzdol. Guverner zvezne države Wisconsin je zaradi izgredov, ki jih je sprožil incident, razglasil izredne razmere. V uličnem obračunu sta bila ubita dva človeka, en pa ranjen. Policista, ki je streljal, so že suspendirali. Guverner zvezne države Wisconsin pa je obljubil reformo policije.

Njegova družina verjame v čudež, vendar pa je diagnoza zdravnikov, da je hrom, saj so mu naboji s prestrelitvijo vretenc poškodovali hrbtenico. Jacob Blake bi potreboval čudež, da bi znova hodil,” je dejal odvetnik ustreljenega 29-letnega Jacoba Blaka Ben Crump.

Oče treh otrok je strelne rane dobil še v želodec, poškodovana ima tudi jetra in ledvice. Odstraniti so mu morali še večji del debelega in tankega črevesa, je sporočil njegov odvetnik.

Streljanje v Kenoshi se je zgodilo tri mesece po tem, ko je smrt Georgea Floyda v Minneapolisu 25. maja izzvala množične proteste proti policijski brutalnosti in rasizmu. Družino Blake bo pravno zastopal Benjamin Crump, ki zastopa tudi družino Floyd.

COMMENTS

Wordpress (0)