Ruski MZZ o primeru Navalni: Kdo ima korist zaradi zastrupitve? Rusko vodstvo zagotovo ne! – TOPNEWS.si

Ruski MZZ o primeru Navalni: Kdo ima korist zaradi zastrupitve? Rusko vodstvo zagotovo ne!

Ruski MZZ o primeru Navalni: Kdo ima korist zaradi zastrupitve? Rusko vodstvo zagotovo ne!

Namerna zastrupitev ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega ruskemu vodstvu ne koristi, je zapisano v sporočilu ruskega ministrstva za zunanje zadeve, objavljenem po srečanju ruskih diplomatov s prvim namestnikom ameriškega državnega sekretarja Stephenom Biganom.

“Ameriškega sogovornika so opozorili na sumljivo naglico, s katero sta Washington in Bruselj sprejela verzijo o namerni zastrupitvi Alekseja Navalnega. Neizogibno se postavlja vprašanje: Kdo ima od tega koristi? Rusko vodstvo zagotovo ne,” so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

Zapisali so tudi, da se Rusija zavzema za čim bolj natančno in objektivno preiskavo dogodkov v zvezi z Navalnijem, prav tako meni, da so nedopustne obtožbe na njihov račun.

“Ameriška stran je dogodek vnaprej opredelila kot ‘incident’. Če bo potrjena verzija o zastrupitvi Navalnija kot opozicijskega liderja, bo Washington sprejel ukrepe, ki bodo zasenčili odziv ameriške družbe na rusko vmešavanje v ameriške predsedniške volitve leta 2016.”

“Sogovornika smo opozorili na nedopustnost neutemeljenih obtožb. Izpostavili smo, da se rusko vodstvo zavzema za čim bolj natančno in čim bolj objektivno preiskavo dogodkov,” je v izjavi zapisala ruska stran.

Rusija je “ponovila, da je pripravljena odkrito, objektivno in z realno ugotovljenimi dejstvi, upoštevati ne le ta poseben primer, ampak tudi tako imenovana “primera Aleksandra Litvinenka in Sergeja Skripala “, ki so se ju spet kot na ukaz skupaj spomnili zahodni mediji.”

Zapisali so tudi, da ruska stran računa, da bodo nemški zdravniki pokazali profesionalnost in da ne bodo dovolili, da bi se rezultati analize uporabljali v politirzirane namene.”

Spomnili smo, da so popolni podatki o Navalnijevi zdravstveni anamnezi predani nemški skupini zdravnikov, ki je v Omsk prispela zaradi Navalnijevega prevoza na berlinsko kliniko Charite. Računamo, da bodo nemški zdravniki pokazali enak profesionalni pristop in da ne bodo dovolili uporabo njihovih rezultatov labolatorijskih analiz za kakršne koli politizirane namene, “je zapisano v izjavi.

Danes se je namestnik ameriškega državnega sekretarja Bigan v Moskvi srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom ter njegovima namestnikoma Sergejem Rjabkovom in Igorjem Morgulovom.

COMMENTS

Wordpress (0)