(VIDEO) “Če prevzameš stranko, je jasno, da moraš najprej za stranko poskrbeti, pa potem za sebe, pa potem za vlado, pa potem za predsednika vlade. To je ta zgodba, kjer smo se mi počutili, da smo nekje zadaj” – Poslanec DeSUS-a Jurij Lep o tem, kaj zamerijo Pivčevi – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Če prevzameš stranko, je jasno, da moraš najprej za stranko poskrbeti, pa potem za sebe, pa potem za vlado, pa potem za predsednika vlade. To je ta zgodba, kjer smo se mi počutili, da smo nekje zadaj” – Poslanec DeSUS-a Jurij Lep o tem, kaj zamerijo Pivčevi

(VIDEO) “Če prevzameš stranko, je jasno, da moraš najprej za stranko poskrbeti, pa potem za sebe, pa potem za vlado, pa potem za predsednika vlade. To je ta zgodba, kjer smo se mi počutili, da smo nekje zadaj” – Poslanec DeSUS-a Jurij Lep o tem, kaj zamerijo Pivčevi

Svet DeSUS-a bo na popoldanski seji obravnaval predlog o nezaupnici predsednici stranke Aleksandri Pivec. Tudi če bo ta izglasovana, ni jasno, kaj bo to pomenilo za nadaljnjo vlogo Pivčeve. Slednja namreč vztraja, da svet nima pristojnosti, da bi jo razrešil, da lahko to stori le kongres. O tem, kakšen je scenarij poslanske skupine, ki je zahtevala glasovanje o nezaupnici v primeru takšnega ali drugačnega izida glasovanja, smo se novinarji sinoči na Brdu pogovarjali s poslancem Desus-a Jurijem Lepom. “Če ne uspemo z nezaupnico potem je za nas, na naši strani prav, da se umaknemo. In če se umaknemo, to pa pomeni, da gremo na svoje. To smo, mislim da že pred dvema mesecema, povedali. Po svoje pa pomeni kaj? Po svoje pa pomeni, da bomo imeli svojo poslansko skupino, sigurno pa ne v okviru Desusa-a, če so nam dali nezaupnico,” je bil kategorično jasen poslanec Lep v primeru, če nezaupnica Pivčevi ne bo izglasovana.

Danes smo videli, da predsednica vztraja. Pravi, da jo lahko razreši samo kongres, kar v bistvu pomeni, da tudi, če dobi nezaupnico, da se ne misli umakniti. Kaj bi v tem primeru poslanci storili?

“Mislim, da je znano, kaj mislimo potem naprej narediti. Mi smo rekli, če ne bomo dejansko dali nezaupnice, se lahko zgodi: če dobi nezaupnico, potem pač se mi umaknemo ali pa obratno, se bo pa ona umaknila. Ona se pa sedaj ‘kao’ ne bo umaknila. Jasno, potem bomo pa probali vsi skupaj eni in drugi, da bo čimprej kongres. Mi pač predlagamo, da bi bil kongres že v oktobru in bi se pa potem razčistilo. Upam pa, da ne bo tako daleč šlo, ker za stranko je to slabo. Morate vedeti, da smo bili pač v to prisiljeni in z moje strani smo dolgo čakali na ta korak”.

Bi se vi odcepili? Potem ne bi bili več poslanska skupina Desus-a. Bi šli samostojno pot?

“Glejte, to zdaj pustimo ta čas. Skratka jaz mislim, da do tega ne bo prišlo, če pa bo, je pa logično ne. Če smo sedaj mi dejansko dali pobudo, da se gre na nezaupnico in če ne uspemo, potem je logično, da se moramo mi umakniti. Saj to je čisto življenjsko ne in s tega stališča se pač umaknemo”.

In kaj to pomeni za samo koalicijo. Bi Janez Janša še vedno imel pet poslanskih glasov Desus-a?

“V tej situaciji, v tem momentu ostane tako, kot je. Mi nismo nikoli mešali koalicije, pa recimo stranke. Mi smo pač želeli to narediti samo za to, da bi se poslanska skupina, da bi se stranka konsolidirala. In to nam pač ni uspelo, zato smo rekli, da nista dve fronti odprti in tudi nista dve fronti odprti. Mi smo tudi na zagovoru, pa tudi, ko smo bili pri predsedniku vlade povedali, da je to zgodba naše stranke. In dokler tega ne razrešimo je vse ostalo brezpredmetno, da se pogovarjamo in nekaj zaključujemo”.

Ampak v tem primeru bi Desus dejansko bil v koaliciji brez poslancev. Vi bi bili nekako samostojna skupina znotraj koalicije…

“Glejte, to so sedaj takšne zgodbe, da si lahko vsak po svoje razlaga, kako bi bilo, če bi bilo. Mi smo pač samo rekli, to je ta prvi korak, če ne uspemo z nezaupnico, potem je za nas, na naši strani prav, da se umaknemo. In če se umaknemo, to pa pomeni, da gremo na svoje. To smo mislim, da že pred dvema mesecema povedali. Po svoje pa pomeni kaj? Po svoje pa pomeni, da bomo imeli svojo poslansko skupino, sigurno pa ne v okviru Desusa-a, če so nam dali nezaupnico. Ampak jaz sem prepričan, da bodo pač člani vedeli, da je to za stranko boljše. Sedaj pa, kako se bo pa kdo drug odločil, je pa to čisto njihova stvar”.

Saj to je vprašanje tudi, če nezaupnica uspe, bodo pač člani sveta vendarle prevesili na vašo stran. Vaše stališče. Gospa Pivec pa se ne strinja s tem in se ne misli posloviti do kongresa. Ravno danes je tudi to omenjala, da je to še vedno zanjo nelegitimno.

“Glejte, jaz se strinjam, da je lahko za njo nelegitimno, zato smo rekli, mi bomo naredili politični akt. To pomeni nezaupnico, ne. Razrešitev je pa druga zgodba. Mi se v to sedaj ne spuščamo, zato ker vemo, da v tej zgodbi bi lahko prišlo nekaj drugega. Se pravi nezaupnica, to je politična stvar. In če meni kdo reče, da pač nisem več v stanju voditi nečesa, bi se pač jaz umaknil. Če se pa predsednica ne bo umaknila, je pa to tudi njena pravica in naj naredi, kakor misli, da je prav. Je pa jasen cilj, skupaj pa obe skupini imata ta cilj, da bi bil kongres pač čimprej. Torej, da bi bil že v oktobru. In če bo v oktobru, bomo marsikaj rešili, upam pa, da bomo že prej nekaj rešili. V vsakem primeru smo poslanska skupina v tej zgodbi, čeravno si kdo misli, da ne, ampak smo bili pozitivci, in jaz sem prepričan, da bodo tudi v prihodnosti prepoznali, da je bila to dobra poteza. Morate vedeti, da mi smo dolgo časa nabirali, zbirali, kaj sedaj narediti, ampak opcija je bila takšna, da če kak korak naredimo, naredimo skupaj ali pa nobenega. Smo se pač tako odločili in sedaj je jasno, da en del stranke ali pa ljudi, ki so bili v stranki, pač zagovarja, da je to bilo prehitro in da bi morali to rešiti z vodstvom. Ampak ravno to je ta problem. Poslanska skupina se je počutila zapostavljeno v tej celotni zgodbi in jasno, vse druge poslanske skupine, ki so v parlamentu vedo, da predsednik stranke, ministri hodijo redno na sestanke poslanske skupine in tam se v bistvu ustvarja neka zgodba.

Stranka in vodstvo stranke pa morata to vedeti, da brez, da se razpravlja s poslanci, je težko karkoli skupaj narediti.

Če delamo pa vsak za sebe, potem pa gremo vsak v svojo smer in zato smo pa rekli poslanci, da bomo v tem momentu, glede na to, da smo pač starejši ljudje in vsi resni ljudje, smo rekli, sedaj pač moramo nekaj narediti. Skratka na nas je, če bi potem to pustili, bi se lahko stranka razkrojila in tako in drugače. Sedaj pa upamo, da se ne bo in da bo ta poteza, ki smo jo napravili, dala naši stranki nov zagon in nov elan”.

Pa vi razumete vztrajanje Aleksandre Pivec na položaju, kljub vsem tem nezaupnicam in jasnim sporočilom vas petih poslancev?

“Glejte, gospa Sandra Pivec je bila tudi moja kandidatka. Jaz sem ji zaupal, sem bil na njeni strani. Ampak stvar je v tem, ti človeka ne poznaš in tudi ona mene ne pozna ali pa nas ne pozna. Mi smo pač misli, da bo to neka nova zgodba, da bo nov elan, ampak stvar je v tem, da če ti prevzameš stranko ali prevzameš neko odgovornost in je jasno, da moraš ti za stranko poskrbeti, pa potem za sebe, pa potem za vlado, pa potem za predsednika vlade. To je ta zgodba, kjer smo se mi počutili, da smo nekje zadaj. Če ti prevzameš odgovornost, da boš konsolidiral stranko, pa nisi v stanju konsolidirat, pa se pol leta sploh ne sestajamo, pa pri samem snovanju tega programa nas ni bilo zraven, potem lahko pričakuješ kaj? Pričakuješ lahko, da prej ko slej bo nekaj počilo, če hočeš biti nekako na skupni liniji. Tako, da mi imamo tudi svoje zgodbe, po vsej verjetnosti pa za Slovenijo je ta stvar dobra. Mi smo mala stranka, ampak smo pač neka vztrajna stranka, bom temu rekel, ki pa smo del slovenske politike, ki je pozitivna, to vam zagotavljam. Smo pač vsi s svojimi napakami in dobrimi stvarmi. Mislim, da imajo poslanci Desusa več dobrih kot slabih.”

Kako se boste danes kaj gledali tukaj na Brdu?

“Ja, nič kaj. Jaz sem itak malo zamudil, ker sem čakal v Mariboru, ker je bila ena nesreča, saj sem javil, ker sem stal pol ure v koloni”.

Sprašujemo, če se boste kaj čudno gledali s Pivčevo?

A ja, to je pa sedaj druga pesem. S Pivčevo nič, zakaj bi se gledali čudno. Niti ne vem, tako kot običajno se niti ne bomo srečali. Zdaj pa, da bi kdo koga iskal, po moje ne. Ne, običajno tudi na takih sestankih smo bili poslanci tu zadaj, vlada pa zgoraj. Tako, da mi nismo bili nikoli v neposrednem stiku. Razen mogoče na hodniku, zdravo, živijo, kako kaj. To so te zgodbe. Tako, da dobri ostanite in zdravi”.

COMMENTS

Wordpress (0)