Potrjeno: Aleksej Navalni je bil zastrupljen, ve se tudi s čim – TOPNEWS.si

Potrjeno: Aleksej Navalni je bil zastrupljen, ve se tudi s čim

Potrjeno: Aleksej Navalni je bil zastrupljen, ve se tudi s čim

Bolnišnica Charite Berlin, v kateri je hospitaliziran ruski opozicijski vodja Aleksej Navalni, je potrdila, da je glavni nasprotnik ruskega predsednika Vladimirja Putina zastrupljen.

“Skupina zdravnikov je bolnika podrobno pregledala po njegovem prihodu. Klinični izvidi kažejo na zastrupitev s snovjo iz skupine aktivnih kemikalij, imenovanih zaviralci holinesteraze,” so sporočili iz berlinske bolnišnice.

Navalni, dolgoletni nasprotnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, se je v četrtek zgrudil na letalu, potem ko je popil čaj, za katerega njegovi sodelavci trdijo, da je bil strupen. V soboto so ga premestili v Nemčijo na zdravljenje.

Učinek strupa so potrdili številni izsledki neodvisnih laboratorijev

“Še vedno ne vemo natančno, s katero snovjo je bil zastrupljen. Začela se je obsežna analiza. Učinek strupa oziroma inhibicijo holinosteraze v telesu so potrdile številne ugotovitve neodvisnih laboratorijev.

Navalni je še vedno v inducirani komi. Njegovo stanje je resno, a njegovo življenje ni v neposredni nevarnosti, piše v izjavi.

“Glede na diagnozo bolnika zdravimo z atropinom. Rezultat zdravljenja ostaja negotov, nadaljnjih posledic, zlasti za živčni sistem, pa trenutno ni mogoče izključiti. Zdravniki so v tesni komunikaciji s pacientovo soprogo. V dogovoru z njo je bilo odločeno, da je javna izjava klinike Charite o zdravstvenem stanju Navalnija nujna,” so sporočili z berlinske bolnišnice.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel: Navalnija je potrebno zaščititi

“Sumi se, da je gospod Navalni zastrupljen. Žal nam je nedavna preteklost Rusije dala več takih primerov,” je dejal Steffen Seibert, tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel.

“Ker lahko s skoraj popolno gotovostjo rečemo, da je šlo za zastrupitev, je zaščita potrebna,” je dodal.

Rusija trdi, da prvotni testi kažejo, da Navalni ni bil zastrupljen

Rusija nemške trditve še ni komentirala. Kremelj je v petek dejal, da še vedno ni jasno, zakaj je Navalni zbolel in da so začetni testi pokazali, da ni zastrupljen.

Ta incident bi lahko še poslabšal že tako slabe odnose med Moskvo in evropskimi državami, ki so jo v preteklosti obtoževale, da napada svoje disidente, kar pa Rusija zavrača.

Zdravniki v sibirski bolnišnici, ki so prvi zdravili Navalnija, so že v ponedeljek povedali, da so mu rešili življenje, in da v njegovem telesu niso našli sledi strupa.

COMMENTS

Wordpress (0)