Zaradi pandemije se je izpust ogljikovega dioksida zmanjšal za 14,5 odstotka v primerjavi z lanskim letom – TOPNEWS.si

Zaradi pandemije se je izpust ogljikovega dioksida zmanjšal za 14,5 odstotka v primerjavi z lanskim letom

Zaradi pandemije se je izpust ogljikovega dioksida zmanjšal za 14,5 odstotka v primerjavi z lanskim letom

Človeštvo bo do leta 2020 porabilo vse razpoložljive obnovljene naravne rezerve na Zemlji, pravijo znanstveniki, ki poudarjajo, da je bil ta mračni prag dosežen nekoliko pozneje kot lani, ker je pandemija koronavirusa upočasnila nenadzorovano porabo naravnih rezerv.

Dan prenosa iz sedemdesetih let poteka vse bolj zgodaj

Tako imenovani Dan prenosa na Zemlji pomeni dan, ko je človeštvo “porabilo” vse biološke rezerve, ki jih Zemlja lahko iz leta v leto napolni. Ta dan se od sedemdesetih let naprej dogaja vse bolj zgodaj, poroča Global Footprint Network.

Omrežje je izračunalo, da je bila ta točka dosežena 22. avgusta letos v primerjavi z lanskim letom, ko je bila dosežena 29. julija, kar je značilen redek primer preobrata trenda po pandemiji, ki je zaustavil življenje, in povzročil začasen padec izpustov toplogrednih plinov in krčenje gozdov.

Po podatkih organizacije Global Footprint Network to pomeni 9,3-odstotno zmanjšanje človekovega vpliva v primerjavi z letom poprej.

To pa ni nekaj, kar bi bilo treba praznovati, je v četrtek dejal vodja mreže Mathis Wackernagel.”

To ni posledica zavestne odločitve, ampak katastrofe,” je dodal.

Znanstveniki izračunajo dan, ko človeštvo porabi vse naravne rezerve, ki jih Zemlja uspe iz leta v leto obnoviti, s preučevanjem človeške porabe in potreb po hrani, energiji, prostoru za gospodinjstva in ceste ter zmogljivosti planeta, da absorbira globalne emisije toplogrednih plinov, pravi Wackernagel.

Človeštvo porabi 60 odstotkov več od tistega, kar je mogoče obnoviti

V primerjavi z resnično razpoložljivimi obnovljivimi naravnimi viri na Zemlji je mreža izračunala, da človeštvo porabi 60 odstotkov več, kot je mogoče obnoviti.

“Tako je tako kot z denarjem – lahko porabimo več, kot zaslužimo, vendar ne za vedno,” opozarja Wackernagel.

Pandemija je povzročila 14,5-odstotno zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida

Glede na študijo je pandemija povzročila 14,5-odstotno zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida v primerjavi z letom poprej, krčenje gozdov pa se je zaradi pričakovanega zmanjšanja povpraševanja zmanjšalo za 8,4 odstotka.

Znanstveniki poudarjajo, da je pandemija povzročila velike motnje v svetovnem kmetijskem sistemu in na trgih, vendar sklepajo, da je splošni učinek na zmanjšanje obsega vpliva človeštva na planet majhen.

Global Footprint Network navaja, da so spremembe navad potrošnikov zaradi napora po nadzoru pandemije kratkoročno možne, in poziva, da se ta priložnost brez primere izkoristi, “kakšno prihodnost si želimo”.

WWF International: Gospodarskemu razvoju ni treba slediti z uničevanjem okolja

Šef organizacije WWF International Marco Lambertini pravi, da je pandemija najbolj prizadela najbolj ranljive in vrnila osredotočenost na “naš nevzdržen in uničujoč odnos do narave, v katerem veliko propada.” Pozval je k razmisleku o tem, da gospodarskemu razvoju ni treba slediti z uničevanjem okolja.

“Lahko se razvijamo, vendar ne na škodo našega planeta, ker vemo, da planet v krizi pomeni družbo v krizi in gospodarstvo v krizi,” je dodal.

V začetku tega meseca je mednarodna skupina znanstvenikov izračunala, da bi lahko svetovne emisije iz premoga, nafte in plina v letu 2020 padle na osem odstotkov zaradi ukrepov v boju s koronavirusom.

COMMENTS

Wordpress (0)