(VIDEO) Jaša Jenull bi Janeza Janšo strpal v zapor: “Kdo bo odgovarjal za svoja kriminalna dejanja na sodišču, kdo bo končal za zapahi, kdo se nas boji, kdo se nas boji,” je pred vlado na Gregorčičevi množico spraševal Jenull? Protestniki pa so odgovarjali: “Janša, Janša, Janša…” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Jaša Jenull bi Janeza Janšo strpal v zapor: “Kdo bo odgovarjal za svoja kriminalna dejanja na sodišču, kdo bo končal za zapahi, kdo se nas boji, kdo se nas boji,” je pred vlado na Gregorčičevi množico spraševal Jenull? Protestniki pa so odgovarjali: “Janša, Janša, Janša…”

(VIDEO) Jaša Jenull bi Janeza Janšo strpal v zapor: “Kdo bo odgovarjal za svoja kriminalna dejanja na sodišču, kdo bo končal za zapahi, kdo se nas boji, kdo se nas boji,” je pred vlado na Gregorčičevi množico spraševal Jenull?  Protestniki pa so odgovarjali: “Janša, Janša, Janša…”

Že 18. petek zapored je v Ljubljani potekal protivladni protest.

Po govorih na Prešernovem trgu so se protestniki, ki naj bi se jih po ocenah udeležencev zbralo okoli 3000, po oceni policije pa 1500, v povorki odpravili po ulicah središča Ljubljane. Ustavili so se tudi na Gregorčičevi ulici pred poslopjem vlade, kjer so nadaljevali z nagovori, na asfalt pred vladnim poslopjem pa so prilepili tudi papirnate odtise stopal.

Medtem ko je prejšnje proteste zdesetkalo slabe vreme, pa je očitno konec dopustov spravil več ljudi na ulico. Začelo se je s kritiko inšpekcijskega nadzora na NPU in še pred tem revizije nekaterih že zaključenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU).

“Politikom sporočamo, da je vmešavanje v policijo in preiskave nesprejemljivo in nezakonito. Vlada mora ne le prenehati s takimi dejanji, ampak mora odstopiti,” je v govoru poudarila Teja Jarc iz Sindikata Mladi plus.

“Ta vlada je takoj po vrnitvi s počitnic začela z izvajanjem represije, s katero si želi podrediti vse družbene podsisteme, vključno s policijo. Že od nastopa te vlade smo priča avtokraciji, zlorabi oblasti, podrejanju vseh funkcij, političnemu kadrovanju, pritiskom na medije in ustrahovanju vseh, ki nasprotujemo razkroju demokracije,” je ob tem ocenila Jarčeva.

https://twitter.com/JurePoglajen/status/1296868129306546177

Poleg Jarčeve je tokrat besedo kot glavni govornik tako na prešernovem trgu kot pred vlado prevzel Jaša Jenull.

“Pred parimi meseci, na začetku teh protestov, smo izvedli eno akcijo polaganja stopal pred parlamentom… Takrat smo stopala prelepili z lepilnim trakom pred parlament. Čez nekaj ur jih je odpihnil veter, so bila odstranjena. V vmesnem času smo 18 tednov zaporedoma na ulicah in 19 tednov zaporedoma vztrajamo in sporočamo, da se ne bomo predali. Tokrat bodo ta stopala, ki opazujejo parlament, ki opozarjajo na našo prisotnost na ulicah, prilepljena na tla in bodo ostala na tleh,” je svoj performance pred vlado začel Jenull.

Jenull je takole nagovarjal tiste, ki so se na začetku udeležili protestov, kaseneje pa se je število protestnikov usipalo iz tedna v teden.

“Slišal sem, mogoče ste tudi vi slišali, da se je nekdo začel spraševati: aha že toliko časa protestiramo, oni pa še kar vztrajajo, saj mogoče so pa ti protesti brez smisla, saj se ne bo nič spremenilo, saj ne bo nič šlo na boljše. Jaz bi vas pa vprašal, v kateri drugi državi na svetu že 17 tednov ljudje prihajajo ven izraziti svojo demokratično voljo in pravico do svobode govora…”

Nasploh je bila tokratna ost protestov usmerjena proti predsedniku vlade Janezu Janši, kjer je svoj oster nastop dvakrat ponovil eden od protestnikov z imenom Simon, ki je predstavil razloge zakaj vztraja.

“Protestiram namesto tistih, ki jih je strah, in jih ni tukaj, za vse, ki so se v turbulentnih in negotovih časih zatekli v cono udobja in varnosti. Za vse, ki so v teh časih že ali pa so še pripravljeni prepisati svoje pravice in glas tistemu, ki jim z lažnimi obljubami in kazanjem lažnih krivcev za njihove tegobe ponuja lažno varnost in iz njihovih sester in bratov dela nasprotnike. Protestiram proti Janezu Janši, ki preko uzurpacije desnega političnega pola izvaja lakajska opravila za domače in tuje lastnike kapitala…. Od svoje polnoletnosti dalje sem imel možnost spremljati vse tri Janševe vlade in nikoli ni med mojimi sodržavljani prihajalo do tolikšnih razlik sovraštva in razdora kot pod njegovo oblastjo. Vsakič ko pride na oblast, se Slovenci razdelimo. Janez Janša ni državnik, temveč je sovražnik Slovenije številka 1,” je bil oster protestnik, ki mu je Jenull odstopil mikrofon.

Vse skupaj je v svojem nastopu kasneje nadgradil še Jaša Jenull: “Zavedam se, da bi vsi radi, da se že zgodi to, da že odstopijo, ampak ravno zato, ker očitno ta država ne deluje kot demokratična normalna država, ravno zato je še toliko bolj pomembno, da vztrajamo in da nasprotujejo ukrepom, ki jih sprejemajo….

Za vse tiste, ki se sprašujejo, kaj smo dosegli. Dejstvo je, da so hoteli uničiti javno televizijo in RTV neodvisnost medijev, pa smo se jim postavili po robu. Potem so nam preprečili, da lahko protestiramo tam, kjer hočemo, pa smo se jim postavili po robu. Hoteli so zganjati teror in represijo nad protestniki, pa smo se jim postavili po robu.

Rekli smo tako ne gre več naprej in to bomo tudi naprej ponavljali.

Že 18. tednov sporočamo, da se ne bomo predali,” je ob tem dejal Jenull. Protestniki pa so na to pobudo Jenulla množično obtožujoči prst uperili v vlado in izrazili svoje neodobravanje.

“Ker ta petek niso imeli plakatov, so uperili prst v vlado, ki jo je varovala le peščica policistov. Kdo mora takoj in nepreklicno odstopiti? Janša, Janša, Janša, so vpili protestniki z uperjenim prstom v sedež vlade. Kdo bo odgovarjal za svoja kriminalna dejanja na sodišču, kdo bo končal za zapahi, kdo se nas boji, kdo se nas boji”, je vpil Jenull, množica pa je odgovarjala Janša, Janša, Janša.

“Ali bomo odnehali, ali se bomo predali, a bomo obupali, ne, ne, ne, je vpila množica, Jenull pa je nadaljeval, ali bomo vztrajali, dokler ne zmagamo, ali bomo tukaj že spet naslednji petek ali bomo vztrajali dokler ne zmagamo? Jenull se je zahvalil vsem, ki prihajajo in vztrajajo vsak teden ponovno v še večjem in večjem številu.

“In še enkrat bi poudaril tudi tem možem in ženskam v modrem, ki so tukaj z nami: Protestiramo tudi za vas, tudi zato, da vi lahko opravljate svoje delo in v skladu z zakoni te države in v skladu z ustavo te države, nihče ni nad zakoni te države. Politika ni nad zakoni te države, Hojs ni nad zakoni te države. Vztrajali bomo tudi za vas in tudi z vami. In prej ali slej vem, da če bo treba, se nam boste tudi pridružili, da osvobodimo to državo tega virusa, ki je najbolj nevaren trenutno v Sloveniji.”

https://twitter.com/JurePoglajen/status/1296868129306546177

COMMENTS

Wordpress (0)