(VIDEO) Kako je neformalni lider petkovih protestov Jaša Jenull včeraj snemal reklamni video za proteste na Prešernovem trgu, s katerim želi privabiti protestnike – Jenull: “Protestniki nismo lenuhi, pripadniki elit, ki se borijo za svoje riti in cuzajo državo, kot nas predstavljajo desničarski mediji” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je neformalni lider petkovih protestov Jaša Jenull včeraj snemal reklamni video za proteste na Prešernovem trgu, s katerim želi privabiti protestnike – Jenull: “Protestniki nismo lenuhi, pripadniki elit, ki se borijo za svoje riti in cuzajo državo, kot nas predstavljajo desničarski mediji”

(VIDEO) Kako je neformalni lider petkovih protestov Jaša Jenull včeraj snemal reklamni video za proteste na Prešernovem trgu, s katerim želi privabiti protestnike – Jenull: “Protestniki nismo lenuhi, pripadniki elit, ki se borijo za svoje riti in cuzajo državo, kot nas predstavljajo desničarski mediji”

Na Prešernovem trgu je včeraj potekal zanimiv performans, nekakšna pred-akcija, ki jo je režiral Jaša Jenull. S kar tremi ekipami ter seveda sam osebno s snemalcem je posnel videospot, ki naj bi odgovoril na popačeno predstavo v javnosti o protestih, ki jo, kot je dejal Jenull, širijo “desničarski mediji”.

SMO DEL POSEBNEGA FENOMENA! Še nikoli nas ni toliko vsak teden zahtevalo drugačno družbo. Že 17 tednov! In ne bomo odnehali. Naš glas bo odmeval še naprej in jim ne bo pustil mirno dihat!

Politiki se počasi vračajo s svojih počitnic in njihove koruptivne prakse se bodo spet nadaljevale in tudi MI MORAMO PONOVNO STOPNJEVATI SVOJE AKTIVNOSTI!

Zato vabljeni že JUTRI V SREDO OB 19.00 NA PREŠERNOV TRG NA PROTESTNO PRED-AKCIJO!

Na pred-akciji bomo posneli kratek video, v katerem bomo povedali zakaj na protestih vztrajamo in s tem hkrati tudi pozvali čim večje število naših sodržavljanov, da se nam PRIDRUŽIJO V PETEK!

Prosim posredujte naprej! ✊TOKRAT RES ČISTO VSAK GLAS ŠTEJE! Se vidimo jutri!

“Desničarski mediji in tudi nekateri drugi predstavljajo, da smo protestniki sami neki lenuhi, pripadniki nekih elit, ki se borimo samo za svoje prioritete, za svoje bonitete, za svoje riti in za neke stvari, da cuzamo državo. Vsi, ki pa hodimo vsak petek na proteste, pa vemo, da temu ni tako.

In pač cilj današnje akcije je v tem, da pokažemo, da smo navadni državljani, da smo vseh starosti, vseh spolov, vseh okolij, vseh delov družbe, da pa smo si vsi enotni, vsak na svoj način, da smo proti temu, da ne odobravamo tega, kar trenutna vlada počne, in da bomo vztrajali v tem glasu upora vsi skupaj, dokler bo treba, in da na ta način opogumimo in vzpodbudimo tudi druge,” je v uvodnem nagovoru izbrano ekipo nagovoril Jenull.

Na Prešernovem Trgu so se zbrali znani obrazi petkov protestov, med njimi tudi poslanka Levice Violeta Tomić in predsednica združenja 8. marec Nika Kovač ter nekateri drugi, ki že 17 tednov protestirajo proti vladi Janeza Janše. Protesti niso več tako množični kot v času najhujše karantene, ko so Ljubljano vsak petek zavzeli kolesarji. Po oceni Jenulla predvsem, ker se bojijo, da bodo izpostavljeni.

Jaša Jenull: “Kajti velik problem v Sloveniji je to, da se ljudje bojijo, da se ljudje bojijo izpostaviti, da se ljudje, ki delajo v javni upravi, bojijo, da če bodo rekli karkoli proti vladi, da bodo doživeli napade tako, kot so jih dejansko doživljali. Da bodo pač zaradi tega izpostavljeni, da bodo zaradi tega sankcionirani in zaradi tega se tudi stvari ne premaknejo.

In ideja današnjega dneva in ‘point’ današnjega tega druženja je, da jasno pokažemo, da se ne bojimo in da bomo vztrajali, ker nimamo druge izbire, ker edina druga izbira je to, da vržemo puško v koruzo in rečemo evo, predajamo vam državo, delajte z njo, kar hočete, mi bomo pa sedeli doma in čakali in tipkali jezne objave na Facebooku.

Tako da v tem smislu smo pripravili to akcijo, ki je zamišljena tako, da bi vsak od vas, ki ste prišli tukaj sem, imel možnost povedati, kaj si misli o trenutni vladi, kaj ga najbolj jezi pri tem, kakšno je njegovo upanje za prihodnost, zakaj prihaja vsak teden in zakaj misli še naprej prihajat in da bomo potem skupaj z eno fotografijo ali pa z videoposnetkom to potem predstavili tudi širši javnosti na ta način, da bodo imeli tudi ljudje, ki jih že nekaj časa ni bilo na protestih ali pa mogoče ljudje, ki si, kot sem rekel, ne predstavljajo, možnost videti, da smo navadni državljani, ki se samo borimo za boljšo prihodnost, ne pa pripadniki nekih elit in da nobeden ne stoji za nami, nobeden nas ne financira, noben nam ne da za sendvič, pa za kruh. Vsi, ki ste danes tukaj z nami, sami veste, da ste prišli iz svoje lastne vesti zato, ker se vam to zdi pomembno”.

Seveda na Prešernovem trgu ni manjkala spremljava harmonikarja, ki dan za dnem pred Tromostovjem igra na harmoniko, zaradi česar je prišlo do znanega incidenta in velikih polemik. Nato je Jenull s svojim snemalcem, ob pomoči treh ekip z mobiteli, ki so kot supervizorji “nadzirali” izjave, snemal mnenja in stališča posameznih nastopajočih.

Med izjavami je posebno pozornost pritegnilo razmišljanje ene od intervjuvank, ki se je v Slovenijo verjetno kot vojna begunka preselila iz Hercegovine.

V svoji izjavi je opozorila na vzdušje “sovražnosti” predvsem na družbenih omrežjih pa tudi sicer v državi, ki je po njenih izkušnja podobno predvojnemu dogajanju v Hercegovini, ko je začelo prihajati do sovražnosti med Hrvati in Bošnjaki ter Srbi, ki je na koncu rezultiralo v krvavi vojni. Vredno razmisleka, kam vse skupaj vodi.

COMMENTS

Wordpress (0)