Paradoks! Potem ko je Janševa vlada reševala hrvaški turizem in turistično sezono tudi na račun zdravja ljudi, se za zahvalo sedaj hrvaški mediji norčujejo iz Jelka Kacina in celo obtožujejo Slovence, da so krivi za okužbe na Hrvaškem – TOPNEWS.si

Paradoks! Potem ko je Janševa vlada reševala hrvaški turizem in turistično sezono tudi na račun zdravja ljudi, se za zahvalo sedaj hrvaški mediji norčujejo iz Jelka Kacina in celo obtožujejo Slovence, da so krivi za okužbe na Hrvaškem

Paradoks! Potem ko je Janševa vlada reševala hrvaški turizem in turistično sezono tudi na račun zdravja ljudi, se za zahvalo sedaj hrvaški mediji norčujejo iz Jelka Kacina in celo obtožujejo Slovence, da so krivi za okužbe na Hrvaškem

Najbolj odkrito je glede hrvaških namer in kalkulacij spregovoril hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je dejal, da je okuženih ne samo 200 na dan, ampak verjetno na tisoče, vendar so, kot je dejal, na Hrvaškem imeli jasno kalkulacijo, da rešijo turistično sezono.

Predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović: “Prav. Koliko je danes 200 na novo okuženih, verjetno jih je na tisoče, ampak jih nismo uspeli zajeti. Vendarle poglejte, ljudje morajo od nečesa živeti in da kljub temu ne ogrožajo svojega življenja in svoje eksistence in to se prav zdaj dogaja. Turizem ni bil toliko neuspešen, sezona je, živimo od te sezone, številni ljudje živijo nad pričakovanji. In verjetno bodo, ko gre mimo avgust nekatere sosednje države uvedle mogoče ne prepoved vstopa, vsekakor pa obvezno testiranje ali izolacijo in vse to je bilo v neki enačbi. Z vsem tem smo mi računali zato, da na koncu mogoče vse skupaj sploh ni izpadlo tako slabo”.

Kljub jasnemu priznanju Milanovića pa so minuli teden hrvaški novinarji fotografirali Jelka Kacina pred vilo med čiščenjem bazena. Pri tem je bil očitno sproščen, oblečen v kopalke, in niti najmanj zaskrbljen zaradi epidemije koronavirusa na Hrvaškem, izpostavljajo mediji sosednje države. Vse to se je zgodilo potem, ko si je uradni govorec slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin prejšnji konec tedna z družino privoščil kratek oddih na hrvaškem otoku Krk, kjer ima vikend in je čez nekaj dni napovedal, da bo Slovenija, če se bo število okuženih na Hrvaškem še povečevalo, južno sosedo dala na rdeči seznam.

Le dan po tem, ko je Hrvatom zagrozil z uvrstitvijo na rdeči seznam, se je Jelko Kacin vrnil na Krk, kjer ima v naselju Klimno počitniško vilo, piše hrvaški Jutarnji list. Že včeraj se je namreč spet vrnil na Krk.

Potem ko se je Jelko Kacin že drugič vrnil na Krk, ga je pred kamero dobila novinarka televizije RTL na Hrvaškem, ki jo je zanimalo, kakšne so možnosti, da Slovenija v torek Hrvaško uvrsti na rdeči seznam, ter kaj bi to pomenilo za številne Slovence, ki trenutno dopustujejo na Hrvaškem.

“Slovenija vas ne bo dala na rdeči seznam, tja se boste postavili sami. In od vas samih je odvisno, kakšni bodo rezultati vašega ‘dela’ pri ukrepih pri nas,” je odgovoril.

“Vse je odvisno od hrvaških oblasti. Kolikor spremljam hrvaške medije, vedno več ljudi, ki so pozitivni v Zagrebu, prihaja z Obale. Neodgovorno je, in to ponavljamo že nekaj tednov, da so nočni klubi in diskoteke odprti. Mi imamo v zadnjih dneh vse več in več uvoženih primerov in moramo biti odgovorni do svoje javnosti, do svojih državljanov in predvsem do otrok, ki odhajajo v šole,” je dejal. “1. septembra bomo začeli na polno. Se pravi vse šole – osnovne in srednje, v polni sestavi. In nihče, ki se zabava v vaših diskotekah, tega ne bo preprečil.”

Kasneje je Jelko Kacin na Twitterju zapisal: “Vsi, ki se nameravate odpraviti na Hrvaško, ponovno razmislite o nujnosti svojega potovanja. Če pa se tovrstnemu potovanju ne morete izogniti, se tam vsekakor še bolj izogibajte krajem s povečanim številom ljudi, množičnim zbiranjem, zaprtim lokalom in nočnim klubom”.

V domači javnosti se že nekaj časa pojavljajo ugibanja, zakaj slovenska vlada Hrvaške ni že nekaj časa nazaj uvrstila na rdeči seznam oziroma zakaj popušča Hrvaški. Na družbenih omrežjih se zaradi tega pojavljajo številna namigovanja. Janez Janša bi se konec avgusta prav zaradi Hrvaške lahko znašel v podobnem položaju, ki ga je namenil bivšemu premierju Marjanu Šarcu v poročilu, ki “ugotavlja njegovo odgovornost za smrt ljudi ter večjo gospodarsko škodo”, za kar naj bi mu grozilo osem let zapora. Kot piše v poročilu že površen pregled osnovnih dejstev in zaporedje dogajanj v svetu, EU in v Sloveniji v februarju in marcu 2020 kaže, da Šarec kot predsednik vlade očitno ni vestno ravnal v službi.

Najbolj bizarno pri vsem skupaj pa je, da na Hrvaškem gredo še dlje in obtožujejo slovenske turiste, da so vir okužb na Hrvaškem in da so prinesli okužbo iz Slovenije. Nemški inštitut Robert Koch je te dni objavil podatke, ki dokazujejo ravno nasprotno, in sicer, da je Hrvaška med največjimi izvozniki korone v Nemčijo, kar je objavil Hrvaški Index.hr.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je danes sporočil, da ima Avstrija danes najbolj množični vnos koronavirusa iz Hrvaške.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/institut-robert-koch-hrvatska-je-medju-najvecim-izvoznicima-korone-u-njemacku/2204907.aspx

V strokovni skupini za covid-19 v Sloveniji poteka zelo intenzivna razprava o tem, kako ukrepati in preprečiti vnose okužb iz Hrvaške, je prejšnji teden povedal direktor NIJZ Milan Krek. Ena od možnosti je tudi uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam oziroma obvezna karantena po povratku v Slovenijo, ki bi jo lahko odredili le za osebe, stare od 15 do 35 let.

Od začetka junija do 12. avgusta je bilo iz Hrvaške 70 vnesenih primerov okužbe z novim koronavirusom, v zadnjih dneh se je to število začelo strmo povečevati. V četrtek je bilo potrjenih dodatnih 22 primerov vnosov iz Hrvaške, 20 med njimi iz Zrć na otoku Pag, ki slovi po burnem nočnem življenju. “Hrvaška postaja zelo pomembna destinacija za vnos okuženih oseb v slovenski prostor,” je opozoril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

Če se vrnemo na intervju Jelka Kacina Hrvaškemu RTL-u je slednji dejal, da bo v zvezi s tem slovenska vlada na predlog strokovne skupine, ki pripravlja določene ukrepe, razpravljala prihodnji teden. “Videli bomo, kaj bo v torek. Tisti, ki se čez vikend vrnejo domov, vsi ti se v največji možni meri testirajo v ponedeljek. Se pravi, rezultati, ki jih bomo imeli v torek, bodo lakmusov papir za to, kaj bomo naredili, kako se bomo odzvali,” je povedal in dodal, da pričakuje, da bodo tudi hrvaški odgovorni te dni napovedali nove ukrepe.

Od tega, koliko pa bodo ti ukrepi celoviti in ali bodo imeli potencial, da na nek način omejijo širjenje koronavirusa med turisti, pa bo – tako vladni govorec – marsikaj odvisno.” A morate vedeti in to vzeti na znanje: vse, kar izvozite, pravzaprav pripada vam. In številke, ki jih vi objavljate, enostavno niso prave, ker bi jim morali dodati tiste, ki jih mi naslednji dan dobimo na naših testiranjih, pri ljudeh, ki so prišli iz Hrvaške,” je novinarki dejal Kacin.

Kot je kasneje dodal, pa po njegovem to drži tudi za vse druge države. “Zato je treba računati, da morajo biti vse države odgovorne do svojih državljanov in predvsem do ‘naše’ jeseni.”

COMMENTS

Wordpress (0)