Bitka za interpretacijo statuta Desusa – Tomaž Gantar in Aleksandra Pivec obračunavala kar preko Twitterja – TOPNEWS.si

Bitka za interpretacijo statuta Desusa – Tomaž Gantar in Aleksandra Pivec obračunavala kar preko Twitterja

Bitka za interpretacijo statuta Desusa – Tomaž Gantar in Aleksandra Pivec obračunavala kar preko Twitterja

Izvršni odbor DeSUS, ki je včeraj zasedal kar šest ur, na katerem predsednika sveta Tomaža Gantarja sicer ni bilo, je namreč sprejel sklep, da svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo predsednica stranke ponudila glasovanje o zaupnici.

Izvršni odbor se je seznanil tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitnega glasovanja o nezaupnici in razrešitvi Pivčeve že na svetu stranke. Mnenje bo posredoval komisiji za statutarna vprašanja in pritožbe, svet stranke pa poziva k zakonitemu ravnanju.

Vsebine pravnega mnenja niso razkrili, je pa Pivčeva dejala, da pričakuje, da bo kongres tisti, ki bo odločal o njeni nezaupnici, in ne svet. Gantar je v izjavah za medije sinoči poudaril, da kongres stranke ni namenjen odločanju o zaupnici predsednici.

Pravno mnenje, ki ga omenja izvršilni odbor, naj bi šlo torej v smer, da svet stranke ne more glasovati o zaupnici. A Gantar ocenjuje drugače in pravi, da statut stranke svetu daje to pristojnost.

Navaja namreč, da svet stranke “v obdobju med kongresoma na podlagi politične ocene delovanja in ravnanja ali izrečene osebne želje posameznikov sklepa o razrešitvah in imenovanju članov organov stranke oz. nosilcev individualnih funkcij”.

“Bolj jasno ne more biti, to je med pristojnostmi oz. nalogami sveta stranke,” meni Gantar. Kot je pojasnil, so mu nekateri pravniki že omenili, da glede tega ni težav, bo pa tudi sam pridobil še pisno pravno mnenje. Tako bo svet stranke glasoval o zaupnici Pivčevi, razen, če bo to pravno mnenje kazalo drugače, ali če člani sveta tega ne bi želeli. V tem primeru bodo določili le datum izrednega kongresa.

Člani sveta bodo sicer sklicali kongres v primeru kakršne koli odločitve, še pričakuje Gantar.

COMMENTS

Wordpress (0)