(VIDEO) Današnje proteste zaznamovalo “razoroževanje vlade Janeza Janše”, spopad z dežjem in incidenti, ki jih je povzročil eden od podpornikov Janševe vlade, ki se je večkrat zapletel v fizični pretep s protesniki – TOPNEWS.si

(VIDEO) Današnje proteste zaznamovalo “razoroževanje vlade Janeza Janše”, spopad z dežjem in incidenti, ki jih je povzročil eden od podpornikov Janševe vlade, ki se je večkrat zapletel v fizični pretep s protesniki

(VIDEO) Današnje proteste zaznamovalo “razoroževanje vlade Janeza Janše”, spopad z dežjem in incidenti, ki jih je povzročil eden od podpornikov Janševe vlade, ki se je večkrat zapletel v fizični pretep s protesniki

Današnje proteste je zaznamovalo slabo slabo vreme, ki je zdesetkalo število protestnikov. Zaradi vremena jih je bilo precej manj kot ponavadi, prav tako so precej okrnili načrtovani program, poimenovan “Razorožimo vlado”. Protestnike pa ni motilo le slabo vreme, ampak se je vse skupaj začelo s številnimi incidenti, ki jih je povzročil eden od podpornikov vlade Janeza Janše.

“Plačujem vlado, ker hočem, da je vlada oborožena, ker to je njena vloga, da nas ščiti,” je v nasprotju s prizadevanji protestnikov, ki jih je zmotilo predvsem načrtovanih 780 milijonov evrov, namenjenih za investicije v Slovensko vojsko v naslednjih letih.

Protesti, ki so se začeli na Prešernovem trgu, so se nadaljevali na ploščadi Ajdovščina. Neformalnega organizatorja protestov in predvsem tiste, ki so nosili transparent, je ves čas spremljal eden od zagovornikov vlade Janeza Janše, dokler se ni zapletel v več incidentov s protestniki in po drugi intervenciji policije ga ni bilo več na prizorišču.

Prformans, za katerega so tokrat poskrbeli organizatorji protesta, je bil namenjen participativnemu protestniškemu proračunu. V ta namen so natisnili veliko število bankovcev po 100.000 evrov, ki so jih protestniki lahko vložili v predlagana področja ali pa napisali svoj konkretni predlog, kam bi namenili javni denar.
Vlada namenja 780 milijonov evrov našega denarja za orožje. Spet delajo hlapce iz nas. Tokrat hlapce Pompea, Trumpa in ZDA. Ljudstvo trpi. Sooča se s socialnimi stiskami, vlada varčuje pri ljudeh, kulturi, zdravstvu, stanovanjih za mlade in skrbi za starejše,” so zapisali na hrbtni strani bankovca.

Največ ljudi je svoj bankovec vložilo v izgradnjo stanovanj, za zdravstvo, skrb za starejše in kulturo. Sicer so imeli na voljo 12 različnih področij. Na kritike protestnikov, češ, “da vlada namenja 780 milijonov evrov našega denarja za orožje”, se je že odzval obrambni minister Matej Tonin na Twitterju.

Kot je navedel, je Slovenska vojska zagotovilo suverenosti naše domovine. “Zaupamo ji, ker nam vedno priskoči na pomoč; tako ob naravnih ujmah kot pri varovanju meje,” je poudaril. Dodatnih 100 milijonov evrov letno po njegovih navedbah pomeni preživetje Slovenske vojske in njeno nujno posodobitev. Zanemarjanja vojske je dovolj, pravi obrambni minister. “Slovenski vojak ne bo več slabo obut in brez ustrezne opreme. Kriza je proračun Slovenske vojske praktično prepolovila,” je spomnil in poudaril, da je čas, da smo na vojsko spet ponosni.

COMMENTS

Wordpress (0)