V Levici menijo, da gre pri izjavi o varnosti omrežij 5G za “krinko za ekonomsko vojno proti Kitajski, s katero poskušajo ZDA ohraniti svoj primat v svetu”. Milan Brglez (SD) pa, da “nekateri tudi pri nas že govorijo o II. Vilenski izjavi”- V Huaweiju sicer vse ameriške obtožbe o vohunjenju zanikajo – TOPNEWS.si

V Levici menijo, da gre pri izjavi o varnosti omrežij 5G za “krinko za ekonomsko vojno proti Kitajski, s katero poskušajo ZDA ohraniti svoj primat v svetu”. Milan Brglez (SD) pa, da “nekateri tudi pri nas že govorijo o II. Vilenski izjavi”- V Huaweiju sicer vse ameriške obtožbe o vohunjenju zanikajo

V Levici menijo, da gre pri izjavi o varnosti omrežij 5G za “krinko za ekonomsko vojno proti Kitajski, s katero poskušajo ZDA ohraniti svoj primat v svetu”.  Milan Brglez (SD) pa, da “nekateri tudi pri nas že govorijo o II. Vilenski izjavi”- V Huaweiju sicer vse ameriške obtožbe o vohunjenju zanikajo

Slovenski zunanji minister Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo sta danes na Bledu podpisala izjavo o varnosti omrežij 5G.

Izjava o varnosti pri vzpostavljanju telekomunikacijskih omrežij nove generacije je uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei, ki da s svojo tehnologijo vohuni za Kitajsko.

V Huaweiju sicer vse obtožbe zanikajo in opozarjajo, da Washington ni ponudil še nobenih dokazov. Slovensko vlado so tudi pozvali k pogovorom in podpisu sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor. A zaenkrat se vlada na ta poziv še ni odzvala.

Pompeo je izjavo podpisal ob priložnosti svojega obiska v Sloveniji, v okviru katerega se je poleg z gostiteljem Anžejem Logarjem sešel s premierjem Janezom Janšo, zdaj pa ima na programu še kosilo s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Slovenija je ena od postaj na turneji ameriškega državnega sekretarja po Srednji in Vzhodni Evropi, namenjeni predvsem krepitvi zavezništev v ameriškem “spopadanju” s Kitajsko v kibernetskem prostoru. Pompeo je v okviru turneje že obiskal Češko, šel pa naj bi tudi še v Avstrijo in na Poljsko.

Na podpis so se že odzvali v opozicijski stranki Levica in SD. Milan Brglez je glede skupne izjave med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G, ki sta jo danes na Bledu podpisala slovenski zunanji minister Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo v navzočnosti predsednika vlade Janeza Janše zapisal, da bi “današnji podpis politične izjave med Slovenijo in ZDA lahko postal za Slovenijo tudi pravno zavezujoč”.

Dr. Milan Brglez (SD): Današnji podpis politične izjave med Slovenijo in ZDA bi lahko postal za Slovenijo tudi pravno zavezujoč

Danes je Slovenijo obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Četudi nas veseli, da je obisk Pompea potrditev prijateljstva med državama, nas sočasno skrbi podpis izjave o varnosti omrežij 5G med Slovenijo in Združenimi državami Amerike, ki je neusklajen z državami članicami EU in z Evropsko unijo. In to ob dejstvu, da je zaskrbljenost javnosti v državah članicah EU pokazala veliko potrebo po usklajenem pristopu celotne EU. Še bolj zaskrbljujoč je podpis te izjave, če upoštevamo včerajšnje izjave ameriškega državnega sekretarja Pompea na Češkem o vplivu Kitajske na svetovno gospodarstvo.

“Današnji podpis politične izjave o varnosti 5G med slovenskim zunanjim ministrom Logarjem in ameriškim državnim sekretarjem Pompeom po mojem mnenju ne sledi interesom Slovenije, ki bi v mednarodni skupnosti morala imeti vlogo »nepristranskega posrednika« (oz. honest brokerja), še posebej sedaj, v času priprave na naše predsedovanje Svetu EU. Obstaja namreč celo možnost, da bi ta podpis politične izjave postal za Slovenijo, kot enostranski pravni posel, tudi pravno (ne samo politično!) zavezujoč. Prav tako me skrbi, da bi lahko današnji podpis izjave med ministroma poslabšal odnose med Slovenijo in Kitajsko, česar si gotovo nihče ne želi,” poudarja dr. Milan Brglez, predsednik Konference SD in evropski poslanec SD/S&D.

“Nasploh v zadnjih mesecih spremljam zaskrbljujoč trend, kako aktualna Vlada in tudi Ministrstvo za zunanje zadeve z veliko lahkotnostjo kršita zaveze, ki smo jih z veliko večino leta 2015 podprli v Državnem zboru. Menim, da je čas, da se to preneha in da slovensko zunanjo politiko ponovno utirimo v okviru obstoječe Deklaracije o zunanji politiki. Tu mora bolj odgovorno vlogo privzeti tudi Odbor za zunanjo politiko v Državnem zboru, ki ne sme biti le opazovalec in podpora dejavnostim vlade, ampak prostor kritičnega vrednotenja (dolgoročnejših) interesov zunanje politike Republike Slovenije,” še dodaja dr. Milan Brglez.

POJASNILO: Državni zbor je v Deklaraciji o zunanji politiki, ki jo je sprejel leta 2015, zapisal, da slovenska politika temelji mdr. na vrednotah Evropske unije, kar pomeni tudi na usklajevanju odločitev in zavezanosti k multilateralizmu. ZDA v zadnjih letih še posebej poudarjajo opuščanje multilateralizma in ga nadomeščajo z dvostranskimi dogovori, kar ni le v neskladju z Deklaracijo o zunanji politiki, ampak tudi z zavezami Ustanovne listine Združenih narodov. Taista Deklaracija poudarja tudi, da se bo Slovenija umeščala »v jedro poglobljene in razširjene Evropske unije z močno skupno zunanjo in varnostno politiko, ki je sposobna uveljavljati interese članic kot ena ključnih globalnih igralk«. Današnji podpis dvostranske izjave z ZDA, ki ni bil usklajen na ravni EU, to določbo iz Deklaracije krši. Konec koncev smo v Deklaraciji o zunanji politiki zapisali tudi, da je prednostno področje delovanja slovenske zunanje politike v uveljavljanju »interesov Republike Slovenije kot dejavne članice v jedru Evropske unije […]«.

OPOMBA: Po informacijah State Departmenta so takšen sporazum do sedaj podpisale Estonija, Češka in Poljska. Zato nas ne čudi, da nekateri tudi pri nas že govorijo o II. Vilenski izjavi.

Opozicijska stranka Levica se je danes kritično odzvala na obisk ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea. Skupno izjavo o varnosti omrežij 5G, ki je danes podpisana na Bledu, so označili za “bianco menico za ameriški nadzor in zlorabe IK tehnologij v vojaške, ekonomske in politične namene”.

V Levici tudi menijo, da Pompeo v Sloveniji “lobira za udeležbo Westinghousa” pri morebitni gradnji drugega bloka krške nuklearke “in za udeležbo ameriškega vojaško-industrijskega kompleksa pri tričetrt milijardnih orožarskih poslih, ki jih naklepa trenutna vlada”.

Najbolj pa so v Levici kritični glede omenjene izjave o varnosti omrežij 5G. Menijo, da gre za “krinko za ekonomsko vojno proti Kitajski, s katero poskušajo ZDA ohraniti svoj primat v svetu”.

“Absurdno je, da o ‘varnosti interneta’ odločajo ZDA, ki že nadzorujejo globalna omrežja,” so še zapisali v parlamentarni stranki. Ob tem so spomnili na razkritja žvižgača Edwarda Snowdna,” da ameriški obveščevalci sistematično nadzorujejo internetni in telefonski promet tako v ZDA kot v svetu”.

V Levici so dodali še, da so “slovenski politiki, ki so za fototermin z ameriškim ministrom pripravljeni podpisati to licemerno izjavo,” pokazali, da so pripravljeni “žrtvovati ne le svoje dostojanstvo, ampak tudi ugled države”.

COMMENTS

Wordpress (0)