Politični inženiring Janeza Janše ali kaj lahko stori predsednik SDS v dilemi, ali podpreti poslansko skupino ali predsednico Aleksandro Pivec – Zdi se, da ima Aleksandra Pivec večjo podporo med kmeti in v nekdanji SLS kot v Desus-u – TOPNEWS.si

Politični inženiring Janeza Janše ali kaj lahko stori predsednik SDS v dilemi, ali podpreti poslansko skupino ali predsednico Aleksandro Pivec – Zdi se, da ima Aleksandra Pivec večjo podporo med kmeti in v nekdanji SLS kot v Desus-u

Politični inženiring Janeza Janše ali kaj lahko stori predsednik SDS v dilemi, ali podpreti poslansko skupino ali predsednico Aleksandro Pivec – Zdi se, da ima Aleksandra Pivec večjo podporo med kmeti in v nekdanji SLS kot v Desus-u

Politično dogajanje po včerajšnjem dnevu D za stranko Desus ima širše politične implikacije, kot jih je mogoče videti zgolj s perspektive podpore predsednici Desus-a ali podpore poslanski skupini Desus. Ključno vprašanje je, kako bo gordijski vozel v koaliciji presekal vodja koalicije in predsednik SDS Janez Janša.

Pri njem se je namreč napovedal vodja poslanske skupine Franc Jurša kot tudi Aleksandra Pivec. Če bo v sporu podprl Pivčevo, bo dokončno izgubil podporo poslanske skupine, če pa se bo v sporu postavil eksplicitno na stran poslanske skupine in odrekel podporo Pivčevi, pa bo seveda zopet nastal problem. Za zdaj se vsaj navzven zdi, da se je Janša postavil na stran Pivčeve. ki je v komunikacijski strategiji včeraj morda naredila napako, ko je dejala, da jo vsaj, kar s tiče javnih objav v medijih, Janez Janša podpira.

Nedvomno imajo prav tisti politični analitiki, ki pravijo, da je politični trenutek precej kočljiv, saj Janša ni več samo vodja koalicije, ampak je v resnici Janša na nek način postal “šef vseh štirih koalicijskih strank” ali pa vsaj odgovoren za vse štiri koalicijske stranke. Nekakšnega SZDL-ja, kjer ni pomembna samo vladajoča stranka in dogajanje v njej, ampak tudi dogajanje v trenutno najšibkejšem členu koalicije Desus-u. Saj veste, koalicija je močna toliko, kot je močan njen najšibkejši člen.

https://twitter.com/brane_si/status/1292853325071822850

Aleksandra Pivec je v primeru izglasovane nezaupnice še pred včerajšnjim dogajanjem kategorično zavrnila možnost prestopa v SDS, čeprav priznava, da ima pravzaprav enega samega, znanega, zanesljivega, podpornika njenega nadaljnjega vodenja Desus-a. To je Janez Janša.

Janša je v politični kombinatoriki imel verjetno z Aleksandro Pivec svojo računico, po kateri bi cepil Desus in SLS, saj so Aleksandro Pivec, kot se je izrazil eden od poznavalcev zakulisja na kongresu Desusa, pomagali postaviti tudi ali predvsem “pavri”, kot se v žargonu reče večjim kmetom na štajerskem koncu. Tudi v najožji ekipi Aleksandre Pivec se je po kongresu pojavilo kar nekaj ljudi iz vrst SLS-a. In prav v spreminjanju političnega DNK-ja Desus-a se verjetno skriva precej ozadja zadnjega dogajanja v Desus-u. Pivčeva je medtem izgubila podporo nekaterih najbolj zanesljivih in pomembnih ljudi, ki so pomembno vplivali na njeno izvolitev na kongresu.

Odnosi so se poslabšali s predsednikom sveta ministrom Tomažem Gantarjem, ki naj bi Pivčevi zrihtal podporo primorskega dela Desus.a, potem vodje pokrajinskega odbora Podravje Srečka Felixa Kropeta, ki je Pivčevi stal ob strani v štajerskem delu Desua in je potihoma zapustil Desus, in nenazadnje se je razšla in odpovedala uslugam nekdanje sekretarke Nine Stankovič.

V tem kontekstu je zanimivo, da so še pred zadnjim političnim obračunom Pivčevo znova podprle tudi nekatere kmetijske organizacije, pri tem pa so si izposodile kar staro pismo Sindikata kmetov, napisano v času njene afere SRIPT.

Gre za podporo združenja vinarjev, prašičerejcev in treh območnih enot kmetijsko-gozdarske zbornice, ki premierja Janeza Janšo in člane Desus-a pozivajo, naj ne zamenjajo ministrice Aleksandre Pivec.

Pri podpori pa se je očitno pokazalo, da je bila situacija tako zaostrena, da so besedilo pisma dobesedno prekopirali kar iz lanskega pisma podpore Sindikata kmetov ob ministričini aferi SRIPT, so pred dnevi odkrili v časniku Dnevnik.

Seveda zgodba okoli spopada v Desus-u še zdaleč ni končana in bo svoj veliki finale dobila šele konec avgusta oziroma v septembru, ko se bo sestal svet Desus-a, ki je seveda edini, ki predsednici lahko izglasuje nezaupnico. Zadnjo besedo o usodi Pivčeve bo očitno izrekel svet stranke, ki bo po navedbah predsednika Tomaža Gantarja predvidoma med 20. in 27. avgustom.

https://twitter.com/domenpetan/status/1292836527970582531
https://twitter.com/rtvslo/status/1292874810675146752

Prav gotovo bo jesensko dogajanje v parlamentu zanimivo v kontekstu politične simultanke v Desus-u, še posebej glede na včerajšnje napovedi poslancev Desus-a. Jurša je včeraj dejal, da so se usmerili le v delo stranke DeSUS in položaj Pivčeve na mestu predsednice. Niso govorili o njenem delu na mestu ministrice ali podpredsednice vlade. Kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh, tednu, mesecu, je po njegovih besedah vprašanje, na katerega verjetno nihče od njih nima odgovora. Če jih bo Pivčeva upoštevala in odstopila, bodo nato morali znotraj stranke najti nekoga, ki bo začasni predsednik. Na kongresu bodo kasneje izvolili novo predsednico ali predsednika. Na novinarsko vprašanje, ali bi stranka lahko z odhodom Pivčeve razpadla, je poslanec Jurij Lep odvrnil, da tega ne pričakujejo, pač pa ravno nasprotno, da bo stranka zaradi njenega odhoda obstala in se okrepila. “Če svet stranke naše pobude ne sprejme, nam ne preostane drugega, kot da gremo po svoji poti,” je še povedal poslanec Lep. V tem primeru bodo poslanci po njegovih navedbah glasovali po svoji vesti in prepričanju.

Nekateri sicer menijo, da je vse skupaj vihar v kozarcu vode in da se iz vsega skupaj ne bo zgodilo nič posebnega.

https://twitter.com/JurePoglajen/status/1292525263255932931
https://twitter.com/Pertinacal/status/1292881804559626241

COMMENTS

Wordpress (0)