(VIDEO) Stockholmski sindrom Aleksandre Pivec – Stranka Desus kljub “medijskem linču” ne podpira spremembe medijske zakonodaje – Politični umor Aleksandre Pivec ali ‘samomor iz zasede’ za poslansko skupino? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Stockholmski sindrom Aleksandre Pivec – Stranka Desus kljub “medijskem linču” ne podpira spremembe medijske zakonodaje – Politični umor Aleksandre Pivec ali ‘samomor iz zasede’ za poslansko skupino?

(VIDEO) Stockholmski sindrom Aleksandre Pivec – Stranka Desus kljub “medijskem linču” ne podpira spremembe medijske zakonodaje – Politični umor Aleksandre Pivec ali ‘samomor iz zasede’ za poslansko skupino?

“Glede na to, da sem nekaj desetletij delal v novinarstvu, vsaj nekaj malega izkušenj imam, ampak verjetno ne tako bogatih kot vi v zadnjem času. Ampak vi dobro veste, da resnica nima samo enega obraza. Medijski linč, če lahko uporabim to besedo, vsaj osebno mislim, je bil tako na predsednico v zadnjem obdobju pa tudi na svet stranke Desus takšen, da bi vsi danes pričakovali, da bomo spremembe medijskega zakona podprli. Vendar je v nas toliko zrelosti in tudi sposobnosti, da ne rečem poguma, da se zavedamo, da brez neodvisnega novinarstva seveda ni možno imeti tudi neke zdrave in poštene družbe,” s temi besedami je prekaljeni medijski maček in nekdanji televizijec sedaj pa govornik stranke Desus Janez Ujčič začel predstavitev stališč Desusa glede sprememb medijske zakonodaje.

Če pustimo ob strani odločitev poslanske skupine Desus ter seveda odgovor Pivčeve, je odločitev stranke, da ne podpira medijske zakonodaje, potem ko so mediji na nek način medijsko umorili predsednico stranke Desus Aleksandro Pivec, res nekaj posebnega. V teoriji to imenujejo Stockholmski sindrom, kar je enako identifikaciji z agresorjem. Je psihološki fenomen, ko žrtev razvije čustveno navezanost na ugrabitelja.

Ime je po bančnem ropu v Stockholmu na Švedskem leta 1973, v katerem je več bančnih uslužbencev, ki so bili zadržani kot talci, razvilo čustveno navezanost na oba ugrabitelja in ju, potem ko so bili po šestih dneh osvobojeni, celo branili. Sindrom je uveljavil kriminalist in psihiater Nils Bejerot, definiral pa ga je psihiater Frank Ochberg. Čustveno so se navezali le zato, ker so sami doživeli ali pa so celo doživljali podobna stanja ugrabiteljev in v trenutku ugrabitve so bili v popolni tišini sami seboj in so razvili empatijo (sočustvovanje), s katero so se poistovetili ter odločili za svoja dejanja. Ampak to še ne pomeni, da so se čustveno povezali z ugrabiteljem, ampak z enakim čustvenim stanjem, kar pa nima nobene zveze z ugrabitelji osebno.

Vendar o tem kasneje. Visokooktanski dogodek danes je bil seveda sestanek poslanske skupine s predsednico stranke s precej predvidljivim izidom, čeprav so bile zelo ostre izjave vodje poslancev Desus-a Franca Jurše in njegovih poslanskih kolegov nedvoumne in jasne. Če smo bili priča medijskemu poletnemu umoru Aleksandre Pivec, so danes, lahko bi rekli, politični umor izvršili poslanci Desus-a.

Poslanska skupina DeSUS je predsednici stranke Aleksandri Pivec, s katero se je danes sestala, predlaga takojšen in nepreklicen odstop z vrha stranke. Če tega ne bo storila, svetu DeSUS predlagajo, da ji izreče nezaupnico. DeSUS je pod vodstvom Pivčeve postala stranka afer, česar poslanci ne morejo sprejeti, pravi vodja poslanske skupine Franc Jurša. Vodja poslanske skupine DeSUS je še pojasnil, da se s predsednikom vlade Janezom Janšo glede dogajanja v stranki še ni pogovarjal, a načrtuje krajši pogovor z njim v kratkem.

Pivčeva je po besedah poslanca Branka Simonoviča danes sicer želela pojasniti okoliščine nočitev v hotelu v Izoli, ko je bila junija gostja Občine Izola. Vendar poslanci menijo, da bo jasen odgovor o tem dala Komisija za preprečevanje korupcije.

Poslanec Robert Polnar je povedal, da Pivčeva danes na očitke ni konkretno odgovorila, je pa ubrala značilno taktiko v takih primerih, in sicer relativizacijo zadev: “Vse je dovoljeno, filozofija sprejemljivosti vsega je na pohodu.” Dodal je, da mu je pod ravnjo osebnega dostojanstva, da se ukvarja z računi Pivčeve, saj ga to tudi ne zanima. A skrbi ga, da se ta oseba ne zaveda, da je dolžna svoje račune plačevati sama.

Kot je dejal, ni spremenil svojega stališča o Pivčevi, kot ga je imel ob njenem prevzemu vodenja stranke. Takrat je uporabil frazem o “vezanju otrobov in prispodob. Vendarle je neobičajno v delovanju političnih strank, da poslanska skupina “menjuje” predsednika stranke. Vprašanje je sicer, kaj je zapisano v statutu stranke Desus, ali ima poslanska skupina tak mandat, ali pa se bo prava bitka odvila šele na svetu stranke oziroma na morebitnem izrednem kongresu, saj Pivčeva meni, da predsednika stranke lahko razreši le kongres stranke.

COMMENTS

Wordpress (0)