(VIDEO) Tvit uslužbenca MNZ o slovenskih CSD-jih “kot leglu feministik, nedofukanih zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov”, ki ga je delil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, naletel na obsodbe brez sankcij – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tvit uslužbenca MNZ o slovenskih CSD-jih “kot leglu feministik, nedofukanih zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov”, ki ga je delil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, naletel na obsodbe brez sankcij

(VIDEO) Tvit uslužbenca MNZ o slovenskih CSD-jih “kot leglu feministik, nedofukanih zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov”,  ki ga je delil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, naletel na obsodbe brez sankcij

Uslužbenec ministrstva za notranje zadeve (MNZ) Borut Jakopin, tam pooblaščen za varstvo osebnih podatkov, je pred dnevi ravnanje delavcev CSD-jev ob smrti 10-letnega dečka, ki je minuli teden utonil v reki Soči, pospremil z žaljivim zapisom. “Slovenski CSD-ji so leglo feministk, nedofukanih zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov,” ki ga je retvital tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade dr. Vinko Gorenak.

Članica predsedstva SD Sonja Lokar je včeraj v odzivu na retvit državnega sekretarja Vinka Gorenaka dejala, da “gre za sovražni govor in grob napad nad zaposlenimi na centrih za socialno delo. To postaja manira in način delovanja te vlade. Taka politika v Sloveniji dela takšno škodo, da se mora čim prej posloviti”.

“Na ministrstvu za notranje zadeve vselej zagovarjamo spoštljivo in dostojno komunikacijo. Ocenjujemo, da je konkretna objava na twitterju skrajno neprimerna in se od nje povsem distanciramo,” so v včerajšnjem pisnem odivu sporočili na ministrstvu.

Pojasnili so, da so Jakopinovo ravnanje proučili širše, med drugim tudi z vidika kršitve kodeksa ravnanja javnih uslužbencev in delovnopravne zakonodaje javnih uslužbencev. Menijo, da se sodelovanje v javnih razpravah (tudi na spletu) in izražanje osebnih mnenj v prostem času o temah, ki niso povezana s področjem dela, ki ga javni uslužbenec poklicno opravlja, ne more šteti kot kršitev kodeksa in biti razlog za uvedbo disciplinskega postopka zoper javnega uslužbenca.

Z zaposlenim so opravili razgovor glede sporne objave na twitterju. Opozorili so ga na neprimerno, nespoštljivo, žaljivo in nedostojno komunikacijo. Pozvali so ga, naj bo tudi v zasebni komunikaciji spoštljiv in naj upošteva dostojanstvo in integriteto vsakega posameznika, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Razprava se je preselila tudi na družbena omrežja predvsem twitter.

“Videti je, da se tone v vedno hujše žaljivke, destruktivnost, nestrpnost in medsebojna obračunavanja”

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je zapis uslužbenca notranjega ministrstva Boruta Jakopina na twitterju označil za nesprejemljivega. Izrazil je zaskrbljenost zaradi nestrpne retorike v javnem diskurzu. “Sovražni in nestrpni diskurz ne bi smel imeti mesta v družbi, zato ga pri varuhu človekovih pravic obsojamo,” so zapisali pri varuhu.

Pri varuhu so danes v odzivu navedli, da se trudijo slediti komunikacijam na socialnih omrežjih, kjer pa se po njihovi oceni vse pogosteje pozablja na etiko javne besede.

“Videti je, da se tone v vedno hujše žaljivke, destruktivnost, nestrpnost in medsebojna obračunavanja, primanjkuje pa strpnosti do drugače mislečih, razumevanja in spoštovanja tudi njihovega osebnega dostojanstva,” so navedli pri varuhu.

Varuh pogosto opozarja na pomen etike javne besede, ki “se začne in konča pri vsakem izmed nas”. Šele ko bomo na vseh ravneh obsodili sovražni in nestrpni diskurz in se tega držali tudi v praksi, pa bomo lahko naredili premike na bolje.

Institucija varuha glede na svoje pristojnosti in pooblastila možnosti za posredovanje v konkretnem primeru zapisa na twitterju sicer nima. Kot so dodali, pa “slovenski pravni red tistim, ki se v tovrstnih primerih čutijo premočno prizadeti v svoji duševni integriteti, zagotavlja določene možnosti tako v okviru civilnega kot kazenskega pravnega varstva”.

COMMENTS

Wordpress (0)