Bolgarski premier Borisov je pripravljen odstopiti, vendar ne želi novih volitev – TOPNEWS.si

Bolgarski premier Borisov je pripravljen odstopiti, vendar ne želi novih volitev

Bolgarski premier Borisov je pripravljen odstopiti, vendar ne želi novih volitev

Na tisoče Bolgarjev že od začetka julija protestira proti vladi Bojka Borisova. Protestniki, ki so v Sofiji postavili šotore in blokirali ceste, premierja Borisova že tri mandate obtožujejo slabljenja državnih institucije in favoriziranja mogočnih tajkunov.

Borisov se na obtožbe protestnikov ni odzval, saj proučuje možnost odstopa, da ne bi ogrozili varnosti vlade in parlamenta, pa tudi gospodarstva.

Enainšestdesetletni Borisov, ki zadnjih deset let dominira v bolgarski politiki, ni razkril drugih podrobnosti, vendar je dejal, da se želi izogniti kolapsu vlade in razpadu parlamenta v času, ko je gospodarstvo prizadela pandemija koronavirusa.

Borisov se ni odzval na obtožbe protestnikov, vendar je poudaril, da se njegova vlada močno trudi v boju proti tihotapstvu, saj je oslabila tudi številne lokalne oligarhe.

“Pripravljen sem kadar koli oditi. Zaradi mene ne želim nobene napetosti,” je dejal na shodu stranke GERB.

“Pogovarjal se bom s svojimi koalicijskimi partnerji in ponudil več možnosti, vključno s tisto, ki vključuje moj odhod, vlada pa nadaljuje z delom,” je dejal.

Bolgarski premier Bojko Borisov

Odstop morda ne bo dovolj

Koalicijski partner GERB, nacionalistična koalicija Združeni domoljubi, je prav tako sporočila, da bi vlada morala izpeljati polni štiriletni mandat.

Protesti so znižali podporo vladajoči GERB z 21,7 odstotka decembra na 14,5 odstotka po zadnji anketi.

Kritiki trdijo, da odstop Borisova morda ni dovolj za umiritev ogorčenja javnosti nad razširjeno korupcijo.

Na desetine protestnikov se je v sredo zbralo pred tehno parkom, kjer je GERB imel sestanek, pri čemer so vzklikali “Borisov je sramota – odstop in zapor”.

Desetletje po vstopu v Evropsko unijo Bolgarija ostaja najrevnejša članica, medtem ko je po mnenju Transparency International tudi najbolj skorumpirana članica Unije.

COMMENTS

Wordpress (0)