Tri mesece pekla za ZDA, ko je ameriško gospodarstvo padlo za 32,9 odstotkov – Amerika v nekaj mesecih izbrisala pet let gospodarske rasti – Donald Trump bi preložil predsedniške volitve – TOPNEWS.si

Tri mesece pekla za ZDA, ko je ameriško gospodarstvo padlo za 32,9 odstotkov – Amerika v nekaj mesecih izbrisala pet let gospodarske rasti – Donald Trump bi preložil predsedniške volitve

Tri mesece pekla za ZDA, ko je ameriško gospodarstvo padlo za 32,9 odstotkov – Amerika v nekaj mesecih izbrisala pet let gospodarske rasti – Donald Trump bi preložil predsedniške volitve

Medtem ko prihajajo dramatična poročila iz ZDA po globoki recesiji in več kot 30 odstenem padcu BDP-ja, bo danes evropski statistični urad objavil sveže podatke o gospodarski aktivnosti v EU.

Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno gospodarske aktivnosti držav z evrom v letošnjem drugem četrtletju, ko je bil ves svet trdno v primežu novega koronavirusa.

V prvem četrtletju je bil padec obsega BDP 3,6-odstoten, v drugem se po ocenah analitikov ne bo mogoče izogniti dvo mestni številki oziroma več kot 10 odstotnem padcu BDP-ja.

Novi koronavirus se je s Kitajske začel širiti proti Evropi konec januarja in države so druga za drugo začele sprejemati stroge ukrepe za njegovo zajezitev. Med januarjem in marcem se je tako obseg bruto domačega proizvoda (BDP) v državah z evrom glede na zadnje trimesečje lani skrčil za 3,6 odstotka, v celotni EU pa za 3,2 odstotka.

V drugem četrtletju bodo padci po pričakovanjih še globlji. Analitiki pričakujejo skrčenje obsega BDP v obdobju med marcem in junijem za 11,8 odstotka.

Pri tem so upoštevali tudi 750 milijard evrov težak paket pomoči, ki ga je sprejela EU, sicer bi bil lahko padec še hujši. V tekočem tretjem četrtletju naj bi nato že sledila rast.

Globok padec BDP in hudo recesijo pričakuje tudi Evropska centralna banka, ki je pred kratkim območju evra za celotno leto 2020 napovedala zmanjšanje obsega BDP za 8,7 odstotka. Da se bo BDP vrnil na raven pred koronavirus krizo, bo po teh podatkih trajalo dve ali več let.

Napovedi o padcu rasti so za ZDA še bolj katastrofalne. ZDA pa po zadnjih podatkih beleži 32,9 odstotni padec BDP.ja. Ta recesija je že globoka. Če kongres ne bo ukrepal, bi lahko bila velika škoda trajna, opozarjajo ameriški mediji, ki ugotavljajo, da so ZDA v zadnjih mesecih izgubile pet let gospodarske rasti.

V četrtek je vlada sporočila novico o najhujšem krčenju ameriškega gospodarstva po veliki depresiji: v drugem četrtletju se je ameriški BDP skrčil za 32,9 odstotka. Ta recesija je že globoka. Če kongres ne bo ukrepal, bi lahko bila velika škoda trajna, ugotavljajo vodilni ameriški gospodrski analitiki in mediji.

Donald Trump pa je ob tem razburil s tvitom, v katerem predlaga, da bi preložili predsedniške volitve. Glasovanje po pošti zaradi epidemije naj bi privedlo do prevar, trdi predsednik: “Ne želim odlašati, želim si volitve, vendar tudi ne želim čakati 3 mesece in nato ugotoviti, da vse glasovnice manjkajo, volitve pa ne pomenijo nič. To se bo zgodilo … Pametni ljudje to vedo. Neumni ljudje tega morda ne vedo.”

Ameriške zvezne države želijo na letošnjih volitvah zaradi zaskrbljenosti pred širjenjem koronavirusa čim več ljudem omogočiti glasovanje po pošti. Trump pa je v svojem včerajšnjem tvitu ponovil že večkrat izraženo skrb, da bo to prispevalo k volilnim prevaram.

Letošnje volitve bi bile tako po njegovem lahko “najmanj točne in poštene volitve v zgodovini”. “To bo velika blamaža za ZDA,” je zapisal Trump.

Trumpov tvit, ki poskuša preložiti volitve, je fašističen in je razlog za takojšnji odstop in odstranitev predsednika, ugotavljajo Trupovi nasprotniki. Trumpov poskus prelaganja volitev pa je po mnenju nekaterih vodilnih kongresnikov neustaven.

Več republikanskih kongresnikov, med njimi tudi vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell in najvišji predstavnik republikancev v predstavniškem domu Kevin McCarthy, je zavrnilo Trumpov predlog. “Nikoli v zgodovini zveznih volitev še nismo ne imeli volitev in moramo jih izvesti,” je dejal McCarthy. Tudi demokratka Zoe Lofgren, ki predseduje odboru predstavniškega doma za nadzor volitev, je zavrnila možnost preložitve volitev.

Na novinarski konferenci kasneje v četrtek Trump ni ponovil svojega poziva, dejal je, da je zaskrbljen zaradi morebitnih nepravilnosti in dolgega čakanja izidov, ki bo potrebno zaradi množičnega glasovanja po pošti. “Ali želim spremembo datuma? Ne. Toda ne želim nepoštenih volitev,” je dejal novinarjem.

Trump je izjavo oz. poziv k preložitvi volitev na twitterju zapisal v času, ko se država spopada z dolgotrajno koronavirusno pandemijo, ki je zahtevala že več kot 155.000 žrtev, okuženih je več kot 4,6 milijona Američanov, in posledično hudo gospodarsko situacijo, ob tem pa državo pretresajo še vsesplošni protesti proti policijskemu nasilju in rasizmu. V četrtek je vlada sporočila novico o najhujšem krčenju ameriškega gospodarstva po veliki depresiji: v drugem četrtletju se je ameriški BDP skrčil za 32,9 odstotka.

COMMENTS

Wordpress (0)