(VIDEO) Slovesnost na Ruski kapelici – Zakaj Milan Kučan ne želi na častno tribuno in kako ocenjuje Janšev domnevni “zasuk” v zunanji politiki – TOPNEWS.si

(VIDEO) Slovesnost na Ruski kapelici – Zakaj Milan Kučan ne želi na častno tribuno in kako ocenjuje Janšev domnevni “zasuk” v zunanji politiki

(VIDEO) Slovesnost na Ruski kapelici – Zakaj Milan Kučan ne želi na častno tribuno in kako ocenjuje Janšev domnevni  “zasuk” v zunanji politiki

104. obletnica izgradnje Ruske kapelice pod Vršičem je tudi tokrat privabila politično in gospodarsko smetano države. Slovesnosti se je udeležil tako predsednik države Borut Pahor kot tudi oba predsednika državnega zbora in državnega sveta Igor Zorčič in Alojz Kovšca. Kovšca je bil tudi slavnostni govornik na prireditvi, kjer se je letos zaradi omejitev javnega zbiranja za razliko od prejšnjih let zbralo okoli 250 udeležencev.

Od ministrov aktualne vlade se je slovesnosti poleg zunanjega ministra Anžeta Logarja udeležila tudi ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec, sicer sopredsedujoča slovensko-ruski medvladni komisiji za gospodarsko sodelovanje, in pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, ki je bila zamenjava za napovedanega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

Od znanih gospodarstvenikov so bili pod Vršičem tudi direktor Krke Jože Colarič ter seveda Janez Škrabec iz podjetja Riko in predsednik uprave Geoplina Boštjan Napast ter nekateri drugi podjetniki, ki so tako ali drugače vezani na posle z Rusijo.

V nasprotju z minulimi leti na letošnji slovesnosti zaradi pandemije ni delegacije visokih političnih in drugih predstavnikov iz Rusije. V imenu Ruske pravoslavne cerkve je v Slovenijo prišel nadškof Podolskij Tihon iz Berlina, ki je predstavnik Ruske pravoslavne cerkve v Evropi. Rusko delegacijo pa je vodil ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov.

Med pomembnimi udeleženci, ki tradicionalno prihajajo na slovesnosti ob Ruski kapelici, je bil tudi župan Ljubljane Zoran Jankovič ter nekdanji predsednik Milan Kučan. Kot običajno, tudi letos letos na častno tribuno nista stopila bivši predsednik države Milan Kučan in ljubljanski župan Zoran Janković, ampak sta zavzela mesto pod častno tribuno med navadnimi smrtniki.

Milan Kučan je za Topnews.si in Top TV dejal, “da na tribuni ni nikoli dovolj prostora za tiste, ki hočejo tam biti. Jaz pa nočem tam biti in sem tu zaradi kapelice ne zaradi tribune.”

Nekdanji predsednik Milan Kučan se je kritično odzval na obrat v slovenski zunanji politiki, povezan s podporo Janeza Janše Poljski in Madžarski oziroma tako imenovani skupini V4.

“Slovenija, kar zadeva zunanje politike, nima kompasa. Pravzaprav je zelo težko govoriti o zunanji politiki Slovenije, to je nekaj česar ni. Tako Slovenijo potiskajo nekam kamor ne spada in zgodovinsko nikoli nikjer ni bila. So pač politični interesi in jaz mislim, da je to za Slovenijo gledano dolgoročno zelo slaba poteza. Ampak to so vprašanja za tiste, ki nosijo odgovornost, kam Slovenijo potiskajo,” je med drugim dejal Kučan.

Na vprašanje, zakaj je čutiti neko nelagodje v odnosih z Rusijo, pa je Milan Kučan dejal, da se to dogaja “zato, ker ljudje pozabljajo. Država kot je Slovenija pa mora predvsem misliti nase, ko začne misliti na druge, takrat se ji slabo piše.”

Ruska kapelica je sicer vsakoletni simbol vrhunca rusko-slovenskih odnosov. Kot ugotavlja novinar mariborskega Večera Uroš Esih, je “104. obletnica postavitve Ruske kapelice, zaznamovana z današnjo slovesnostjo pod Vršičem, prinesla odločen simbolni obrat odnosa SDS, osrednje sile aktualne vlade, do odnosov z Rusijo”.

Anže Logar (SDS) je na novinarsko vprašanje, kakšni so slovenski odnosi z Rusijo, odgovoril, da so uravnoteženi. Nekaj mesecev nazaj so Logar in njegovi somišljeniki trdili, da so slovenski odnosi z Rusijo neuravnoteženi, odnosi z ZDA pa zanemarjeni.

Koliko je dejavnik nenadnega izboljšanja odnosov slovenska desnica-Rusija dejstvo, da je Janez Janša tesen zaveznik madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, zelo tesnega zaveznika Rusije, včeraj pod Vršičem ni bilo odgovorjeno.

Predsednik države Borut Pahor je ob današnji slovesnosti dejal, da prijateljstvo in sodelovanje med Slovenijo in Rusijo ostaja trdno in iskreno ter da si bo Slovenija vedno prizadela za dobro odnose z Rusko federacijo, “čeprav so vprašanja, kjer imamo različna stališča, in v vojaškem smislu nismo zavezniki”.

“Vendar se mi zdi prav, da poskušamo z vsemi narodi, tudi ruskim, negovati tradicionalno dobre stike, ker prijateljev v svetu ni nikoli dovolj,” je še dejal slovenski predsednik.

Organizatorji so se seveda držali navodil NIJZ, zato so med ‘navadnimi’ udeleženci prevladovali člani Društva Slovenija Rusija, ki ga vodi vidni član stranke DeSUS, nekdanji slovenski veleposlanik v Rusiji Saša Ivan Geržina.

Spominsko slovesnost so poleg Društva Slovenija Rusija pripravili rusko veleposlaništvo v Sloveniji, občina Kranjska Gora, Fundacija Ruski mir. Letošnje dogajanje je zaradi pandemije tako številčno kot programsko okrnjeno in poteka ob strogih zaščitnih ukrepih proti širjenju okužb z novim koronavirusom.

COMMENTS

Wordpress (0)