(VIDEO) Na twitterju glede interpretacije, kdo je zaslužen za 10,5 milijarde evrov – Marko Bandelli miri Tamaro Vonta: “Ne skrbi Tamara. Do črpanja teh sredstev ne bo več ostala niti senca te vlade. Delamo na temu” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na twitterju glede interpretacije, kdo je zaslužen za 10,5 milijarde evrov – Marko Bandelli miri Tamaro Vonta: “Ne skrbi Tamara. Do črpanja teh sredstev ne bo več ostala niti senca te vlade. Delamo na temu”

(VIDEO) Na twitterju glede interpretacije, kdo je zaslužen za 10,5 milijarde evrov – Marko Bandelli miri Tamaro Vonta: “Ne skrbi Tamara. Do črpanja teh sredstev ne bo več ostala niti senca te vlade. Delamo na temu”

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je danes na posebni tiskovni konferenci izrazila zadovoljstvo nad izpogajanimi sredstvi na področju skupne kmetijske politike.

“Jaz mislim, da je dogovor dober ne samo za Slovenijo temveč za celotno EU. Po zadnjih ocenah je tako Slovenija v okviru svoje nacionalne ovojnice izpogajala skupaj 10,5 milijarde evrov sredstev. Od tega 6,6 milijard nepovratnih sredstev, znotraj tega pa v okviru naše nacionalne ovojnice skoraj 3 milijarde evrov za kohezijsko politiko, 1,6 milijarde za skupno kmetijsko politiko”. Kar pa se tiče sredstev iz naslova skupne kmetijske politike je Sloveniji uspelo zadržati praktično zdajšnji obseg sredstev, ki jih imamo na voljo v obstoječi finančni perspektivi. To pa pomeni, da smo uspeli bistveno izboljšati predlog, kot ga je predlagala Evropska komisija v izhodišču maja 2018. “Sedaj lahko mirno in nemoteno nadaljujemo s pripravo strateških načrtov, ki se morajo vsaj v osnutku zaključiti do konca leta,” je dejala Pivčeva.

Na svoji spletni strani pa je svoj odziv na dogovor Evropskega sveta o svežnju za obnovo po COVIDu-19 podala tudi evropska poslanka Ljudmila Novak. “Pozdravljam odločitev voditeljev držav članic Evropske unije (EU), ker so prepoznali najtežje trenutke povojne Evrope in vztrajali vse od začetka zasedanja Evropskega sveta pri tem, da je dogovor potrebno sprejeti v duhu solidarnosti in vladavine prava.

Končni dogovor Evropskega sveta potrjuje, da je Evropska komisija pod vodstvom Ursule Von der Leyen konec aprila pripravila izjemno dobro podlago, brez katere bi se danes težko pogovarjali o reševalnem skladu zaradi pandemije COVID-19….Unija temelji na vrednotah spoštovanja človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in spoštovanja človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov manjšin. Te vrednote so skupne vsem državam članicam v družbi, ki jo označujejo pluralizem, nediskriminacija, strpnost, pravičnost, solidarnost ter enakost žensk in moških,” je med drugim zapisala Pivčeva. Njen odziv objavljamo v celoti spodaj.

“Odziv na dogovor Evropskega sveta o svežnju za obnovo po COVID-19:

Pozdravljam odločitev voditeljev držav članic Evropske unije (EU), ker so prepoznali najtežje trenutke povojne Evrope in vztrajali vse od začetka zasedanja Evropskega sveta pri tem, da je dogovor potrebno sprejeti v duhu solidarnosti in vladavine prava.

Končni dogovor Evropskega sveta potrjuje, da je Evropska komisija pod vodstvom Ursule Von der Leyen konec aprila pripravila izjemno dobro podlago, brez katere bi se danes težko pogovarjali o reševalnem skladu zaradi pandemije COVID-19.

Veseli me, da je skupni znesek prvotnega predloga načrta za okrevanje v višini 750 milijard evrov ostal nespremenjen. Glede na obseg posledice pandemije COVID-19 pa je pomembno, da se je znotraj načrta za okrevanje povišala skupna vrednost sklada za okrevanje, in sicer na 672,5 milijarde evrov, od katerih bo 312,5 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 360 milijard evrov posojil.

Zelo pomembno je, da se je s končnim dogovorom zgornja meja predvidenega denarja za Slovenijo povišala na skupno 10,5 milijarde evrov, od katerih bo 6,6 milijarde evrov lahko nepovratnih sredstev, a je ob tem nujno potrebno poudariti, da tega denarja ne bo, če Vlada Republike Slovenije, tako kot tudi druge vlade držav članic EU, ne bodo uspele pripraviti konkretnih projektov ali programov, ki bodo ta izplačila upravičila”.

Tako Pivčeva. Na twitterju pa je danes divjala prava vojna glede tega ali je predsednik vlade Janez Janša zaslužen za pogajalski izkupiček v Bruslju.

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1285574541721456640

COMMENTS

Wordpress (0)