(VIDEO) Protesti pred in v avli RTV-ja pred sejo programskega sveta, na kateri so nekateri svetniki zahtevali odstop generalnega direktorja Igorja Kadunca – TOPNEWS.si

(VIDEO) Protesti pred in v avli RTV-ja pred sejo programskega sveta, na kateri so nekateri svetniki zahtevali odstop generalnega direktorja Igorja Kadunca

(VIDEO) Protesti pred in v avli RTV-ja pred sejo programskega sveta, na kateri so nekateri svetniki zahtevali odstop generalnega direktorja Igorja Kadunca

Programski svet RTV Slovenija je na izredni seji včeraj obravnaval predlog finančnega načrta in predlog sprememb programsko-produkcijskega načrta za letos. V razpravi so se pojavili tudi pozivi k odstopu generalnega direktorja javnega zavoda Igorja Kadunca, medtem pa je pred sejo protest pripravil Aktiv delavcev in delavk v kulturi.

Aktiv delavcev in delavk v kulturi je pred sejo protestiral proti, po njihovem, političnemu ogrožanju novinarske dejavnosti. S transparenti je več deset protestnikov med drugim sporočalo, da RTV nikoli ne bo postala televizija Janeza Janše. Ne dovolijo, da Nova24TV prevzame javni zavod, so zapisali v najavi protesta.

Protestniki so nosili transparente “Izklop janšizmu, svoboda medijem”, “RTV nikoli ne bo postala televizija Janeza Janše” ter na “Mladih svet stoji, odločamo vsi” ter “Fekete TV in Fekete OFF” ter z vzkliki in kolesarjenjem okoli RTV-ja izrazili nasprotovanje spremembam medijske zakonodaje.

Pred tem so v pismu zapisali, da minister za kulturo Vasko Simonitti po vladnem nalogu neposredno ogroža javni zavod RTV Slovenija in avtonomijo novinarskega dela kot takega. “Podpisani smo odločno na strani novinark, novinarjev in drugih delavk in delavcev, ki delajo družno z njimi. S to izjavo sporočamo, da nikakor ne popuščamo in se bomo na vseh protestih, skupščinah in dodatnih akcijah postavili v bran vsem politično preganjanim poklicem in politično inkriminiranim dejavnostim.”

V avli RTV-ja pa so programske svetnike pričakali člani sveta delavcev in nekateri novinarji, zaposleni na javni RTV.

“Najprej bi rekla, da to ni shod, ampak mi smo samo pozdravili programske svetnike, ki imajo svojo sejo z jasnim napisom Za javni RTV. Želimo vzpostaviti dialog z ministrstvom za kulturo. Že večkrat smo vsi pristojni sindikati pozvali na RTV-ju Svet delavcev in Društvo novinarjev Slovenije, naj se zakonodaja umakne iz javne obravnave na portalu e demokracija, kjer je, in najprej z nami ustvarijo dialog, da se pogovorimo, kakšno RTV si želimo, in potem naj gredo predlogi naprej v zakonodajno proceduro,” je dejala predsednica sveta delavcev Petra Bezjak Cirman.

https://twitter.com/SpletnaMladina/status/1285181245702516737

Programski svet RTV Slovenija na izredni seji ni potrdil predloga novega finančnega načrta javne RTV-hiše in sprememb načrta programskih vsebin za letošnje leto. Generalni direktor Igor Kadunc je po glasovanju ocenil, da je s tem zavod padel v veliko zagato. “Imamo programski načrt, ki ni pokrit v finančnem načrtu. Ne vem, kako naprej,” je dejal.

Skoraj polovica prisotnih članov programskega sveta se je glasovanja vzdržala. “Nisem pričakoval takega izida. Predvsem me motijo vzdržani glasovi,” je dejal prvi mož Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) Kadunc in pristavil, da “ali smo za programsko-poslovni načrt te hiše ali pa ne”.

Sicer je programski svet RTV SLO na seji pod točko razno razpravljal tudi o vladnih predlogih sprememb medijske zakonodaje, ki so naleteli na burne odzive v zainteresirani javnosti.

Posebej razburja predlog za razdelitev RTV-prispevka, po katerem naj bi se tri odstotke zbranega prispevka v preteklem letu namenilo za STA, pet odstotkov pa za uresničevanje javnega interesa na področju medijev. V vrstah programskih svetnikov se je pojavila tudi pobuda, naj Kadunca k odstopu pozovejo zaradi nesposobnosti. Kadunc je že povedal, da sam tega ne bo storil, je pa v daljšem zapisu na MMC RTV Slovenija objavil zapis – kolumno z naslovom “Mea culpa, mea maxima culpa,” kar v prevodu pomeni “Moja krivda, moja največja krivda”.

S zapisom se je odzval na izjave predsednika vlade Janeza Janše, ki mu je, kot je poudaril, naprtil vrsto RTV-bremen, ko ga je “v živo prek TV-zaslona označil za slabo vodstvo”. “Že vse od takrat me muči nemir. Kako zelo sem kriv. Kako sem mogel biti tako slep, da nisem videl, da bi lahko davkoplačevalcem prihranili milijone. Kako nisem mogel videti, kako hudo ljudem škodimo z razkrivanjem korupcije, gospodarskih afer; kako otrokom otežujemo učenje z izobraževalnimi oddajami v času epidemije in šolanja od doma; kako ljubiteljem glasbe, literature, umetnosti nasploh kvarimo okus in kako sprijeno potvarjamo zgodovinska dejstva!” je zapisal Kadunc ter se postavil v vlogo žrtve, ki dela za javno dobro.

“Oh, jaz nesrečnik, ki živim v utvari, da delam dobro za javnost, za družbo, za narodov blagor… Javna radiotelevizija je trn v peti samo politikom, ki želijo vladati samovoljno in menijo, da je naloga javne RTV, da podpira delovanje vlade. Da je njihova resnica edina prava in zveličavna…”Javni medij ni državno trobilo, ni zvočnik in promotor trenutno vladajočega. Javni medij je odgovoren javnosti…”

Zapis je dostopen na spodnji povezavi:

https://www.rtvslo.si/kolumne/igor-kadunc/mea-culpa-mea-maxima-culpa/531058

COMMENTS

Wordpress (0)