Janša v Bruslju pojasnjeval svojo podporo Orbanu – Vladavina prava po njegovi interpretaciji pomeni tudi, da so sodišča nepristranska, da se ne krade volitev ali mandatov, da v EU ne more oziroma ne sme biti političnih zapornikov ter da nima samo ena politična stran v rokah vseh medijev – TOPNEWS.si

Janša v Bruslju pojasnjeval svojo podporo Orbanu – Vladavina prava po njegovi interpretaciji pomeni tudi, da so sodišča nepristranska, da se ne krade volitev ali mandatov, da v EU ne more oziroma ne sme biti političnih zapornikov ter da nima samo ena politična stran v rokah vseh medijev

Janša v Bruslju pojasnjeval svojo podporo Orbanu – Vladavina prava po njegovi interpretaciji pomeni tudi, da so sodišča nepristranska, da se ne krade volitev ali mandatov, da v EU ne more oziroma ne sme biti političnih zapornikov ter da nima samo ena politična stran v rokah vseh medijev

Njegova podpora madžarskemu premierju Viktorju Orbánu glede tega vprašanja v noči na nedeljo je sicer sprožila številne kritike. Janša je povedal, da se je v razpravah o pravni državi pogovarjal ob robu razprav o večletnem proračunu EU in načrtu za okrevanje. To je označil za koristno, saj se je veliko stvari razčistilo, tudi za nazaj.

Tako so razpravljali, kaj vladavina prava sploh je. Obstaja soglasje, da je vladavina prava temelj, na katerem stoji celotna EU.

»Odslej bo bistveno težje graditi neko dnevno politiko na podlagi tega pojma,« je dejal Janša. Med razpravami se je po njegovih besedah pokazalo, da pravna država v ničemer ni vezana le na investiranje ali porabo evropskih sredstev.

“Razčistilo se je marsikaj, tudi za nazaj, in odslej naprej bo tudi bistveno teže graditi neko dnevno politiko na podlagi tega pojma.”

»Vladavina prava zagotavlja ali bi morala zagotavljati enake vatle za vse,« je povedal. Kot taka je temelj svobode posameznika, za njegov razvoj in razvoj države, je pojasnjeval.

Vladavina prava je po njegovih besedah eden od razlogov za nastanek EU in tudi eden od razlogov za vključitev Slovenije v Unijo. “Vladavina prava jamči oziroma bi morala zagotavljati enake vatle za vse in s tem tudi temelj svobode posameznika in normalnega razvoja posameznika in države,” je poudaril.

Vladavina prava po Janševih besedah pomeni, da institucije do vseh ravnajo enako, da so sodišča nepristranska, da se ne krade volitev ali mandatov, da v EU ne more oziroma ne sme biti političnih zapornikov ter da nima samo ena politična stran v rokah vseh medijev.

Dodal je, da je vladavina prava tudi, »da ena politična stran nima v rokah vseh medijev«. Evropska sredstva pa bi morala biti uporabljena skladno z nameni in za blaginjo.

“Recimo, če namenimo na desetine milijonov evrov za izboljšanje oskrbe starejših, da ta sredstva gredo v izgradnjo domov za ostarele, ne pa, da se 70 milijonov nameni za študije, za raznorazne prijateljske zveze ali pa tako imenovane nevladne organizacije, ki od tega pravzaprav živijo,” je ponazoril.

Domači politiki predvsem iz vrst opozicije pa pozicijo Janše očitno vidijo drugače, zato so se danes zvrstile številne izjave politikov. Tako je predsednik LMŠ Marjan Šarec danes dejal, da ta vlada Slovenijo pelje “v višegrajsko smer, kjer je očitno zaželeno, da se ne spoštuje vladavine prava”. Po njegovi oceni bo ta usmeritev Sloveniji dolgoročno škodovala, saj gre za velik zasuk od usmeritve k skupini jedrnih držav.

“Vladavina prava je eno temeljnih načel EU in če bomo v Sloveniji to zavrgli in bomo v skupini tistih, ki vladavine prava ne spoštujejo oziroma je ne vidijo kot potrebne, da EU funkcionira, se nam slabo piše,” je dejal Šarec.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je dejala, da je EU zrasla na temeljih vrednot spoštovanja človekovih pravic, kot so dostojanstvo, svoboda, demokracija, pravna država. Zato je stran, na katero se je postavil premier Janša, napačna, je poudarila. Dodala je, da so za to odgovorne tudi koalicijske partnerice, saj predsednik vlade v Bruslju ne predstavlja svojih stališč, ampak stališča Republike Slovenije.

Koordinator Levice Luka Mesec je ocenil, da se Janša v Bruslju ni postavil na enako stališče kot Madžarska in Poljska samo zato, da bi ju podprl, temveč, ker se boji, da bo sam ostal brez denarja, če bo Evropa vztrajala, da lahko pomoč dobijo samo tisti, ki dosledno spoštujejo načela pravne države.

Menil je, da gre za spremembo smeri Slovenije na evropskem parketu, ki je zanjo nevarna. “Predsednik vlade, ki noče sprejeti zavez o spoštovanju pravne države na evropski ravni, to počne, ker se zaveda, da sam spodjeda načela pravne države pri nas. Glede tega se bo treba resno pogovoriti in ukrepati,” je dejal.

Po njegovem prepričanju dogajanje kliče po ostri reakciji celotne opozicije. “Menim, da je to stvar, ki kliče po tem, da se resno pogovorimo o ustavni obtožbi,” je dejal Mesec.

Opozoril je, da Janša svoje koalicijske partnerje spreminja v svoje dolžnike, ter pri tem omenil predsednika SMC Zdravka Počivalška, ki, kot je dejal Mesec, računa, da ga bo Janša zaščitil pred kazenskim pregonom v aferi z maskami.

Na Facebooku pa so v Levici v zvezi s tem zapisali: »Janez Janša se je na pogajanjih v Bruslju postavil na enako stališče kot Viktor Orban in Poljaki: da evropska pomoč ne sme biti pogojevana s spoštovanjem pravne države. Tega ni naredil samo zato, da bi podprl svoje madžarske in poljske prijatelje. To je naredil zato, ker se boji, da bo tudi sam ostal brez denarja.

Dogajajo se nam namreč poskusi demontaže pravosodja, poseganja v policijo, podrejanja medijev in zadušitve vsakršne kritike oblasti.

Janez Janša je vodja stranke, ki ima drugačne standarde zase in za svoje sodelavce od tistih, ki veljajo za ostale ljudi v tej državi. To je klika, ki se poskuša izvzeti iz vladavine prava.«

COMMENTS

Wordpress (0)