Janez Janša dobil podporo Zdravka Počivalška in Romane Tomc, Ljudmila Novak in Tanja Fajon pa sta njegovo držo v Bruslju raztrgali – Novakova je zapisala, da je dovolj tega, da je EU le bankomat, medtem ko se teptajo in zlorabljajo temeljne vrednote povojne Evrope” – TOPNEWS.si

Janez Janša dobil podporo Zdravka Počivalška in Romane Tomc, Ljudmila Novak in Tanja Fajon pa sta njegovo držo v Bruslju raztrgali – Novakova je zapisala, da je dovolj tega, da je EU le bankomat, medtem ko se teptajo in zlorabljajo temeljne vrednote povojne Evrope”

Janez Janša dobil podporo Zdravka Počivalška in Romane Tomc, Ljudmila Novak in Tanja Fajon pa sta njegovo držo v Bruslju raztrgali – Novakova je zapisala, da je dovolj tega, da je EU le bankomat, medtem ko se teptajo in zlorabljajo temeljne vrednote povojne Evrope”

Voditelji članic EU so sinoči nadaljevali pogajanja o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji koronavirusa, ki naj bi znašal dobrih 1800 milijard evrov. Eno od jabolk spora je pogojevanje sredstev iz evropskega proračuna s spoštovanjem vladavine prava. Temu nasprotujeta Madžarska in Poljska. Po navedbah diplomatskih virov pa tudi Slovenija, kar je sprožilo burne reakcije v domači politiki.

Tudi po podatkih Financial Timesa se Madžarska, Poljska in Slovenija upirajo sistemu, ki bi povezal denar s spoštovanjem temeljnih pravic. “Narobe”, odgovarja predsednik vlade Janša in pravi, da omenjene države želijo le enake standarde za vse.

Madžarski premier Viktor Orban pa je včeraj ob prihodu na srečanje dejal: “Nizozemci bi radi Madžarom ukazovali na čemu naj trošimo denar. To je nesprejemljivo,” je v izjavi za medije 3. dan sestankovanja Vrha EU v Bruslju povedal madžarski premier Viktor Orban in poudaril, da lahko samo Madžari odločajo o madžarskem denarju.

Orban je izpostavil, da je največji problem v Nizozemcih. Nizozemski premier Mark Rutte naj bi na vsak način želel Madžarski vsiliti sprejetje politično obarvanih predpogojev za odobritev porabe evropskih sredstev.

“Spor, ki se trenutno odvija, je zaradi tega, ker bi nekateri – Nizozemci – radi vzpostavili nov mehanizem. Novo orodje, ki do sedaj ni obstajalo. Torej ne gre za spremembo že obstoječe pravne sheme, kjer se kaj doda ali podobno,” je povedal Orban. Gre za nov mehanizem, ki je v celoti ločen od vladavine prava.

“Po mojem mnenju je vprašljivo, če je temu mehanizmu sploh mesto v sporazumu”, je poudaril Orban in pojasnil, da bi za kaj takega bilo potrebno vzpostaviti nov sporazum. Nov mehanizem mora biti osnovan na pravni podlagi in biti jasno definiran, kar pa predlog Nizozemcev ni.

Britanski časnik Financial Times pa je na twitterju zapisal, da se Madžarska, Poljska in Slovenija upirajo sistemu, ki bi povezal denar s spoštovanjem temeljnih pravic.

Janša se je na ta tvit odzval z besedami: “Narobe. Želimo samo to, da za vse veljajo enaki standardi. Za Poljsko, Slovenijo, Luksemburg, Madžarsko, Nemčijo … Enaki standardi glede neodvisnega sodstva, medijev, svobode govora … Nikakor nikjer ne podpiramo selektivnega pravosodja in dvojnih standardov.”

V izjavi za javnost pa je Janša dejal: “To so moja tretja pogajanja o evropskem proračunu v moji politični karieri in dejansko gre na žalost bolj za pogajanja kot za usklajevanje,” je ob prihodu na tretji dan zasedanja voditeljev povedal predsednik slovenske vlade Janez Janša. “Razprave so bistveno bolj politične, kot so bile kadar koli doslej. Veliko je žal zahajanj v stranske teme in to preprečuje osredotočanje na ključne probleme,” je še dejal.

Predsednik italijanske vlade Giuseppe Conte je po poročanju Reutersa obtožil samooklicano varčno četverico in Finsko izsiljevanja. Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da je veliko volje, a tudi veliko stališč. Francoski predsednik Emmanuel Macron je povedal, da ne bo kompromisa, ki ne bi upošteval najhujše socialne, zdravstvene in gospodarske krize. Predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki pa je ocenil, da se stališča približujejo, a ne o vseh vprašanjih.

Sledila je burna reakcija domače politike, češ, da “Janša za tako politiko ni dobil mandata, da gre za škandal in sramoto” “Zrel je za ustavno obtožbo in odstavitev. Za vladavino prava gre,” je zapisal eden od tviterašev. V revitu pa je Matic Cvelbar zapisal:

“Vse informacije kažejo, da je Orban na tem zgodovinskem vrhu EU izstavil račun Janši in njegovi SDS. Neuradno je zdaj še Slovenija stopila na vsebinski ravni skupaj s Poljsko in Madžarsko, ki sta proti povezovanju med vladavino prava in proračunom EU. Škandal in sramota”.

Najbolj oster in odmeven je bil odziv evropske poslanke Ljudmile Novak, ki je na tviterju zapisala, da je dovolj tega, da je Evropska Unija le bankomat:

“Kdo se boji vladavine prava? Če bi nekateri voditelji imeli čisto vest, ne bi zahodnim državam članicam EU, ki so ustanoviteljice te unije, predavali o vladavini prava. Dovolj je tega, da je EU le bankomat, medtem ko se teptajo in zlorabljajo temeljne vrednote povojne Evrope.

Kolaicijska stranka NSi je bila nekoliko bolj diplomatska, pa še vedno zelo jasna:

“Ob razpravah o pomembnosti vladavine prava je stališče NSi jasno: Za krščanske demokrate sta pravna država in spoštovanje zakonov temelj demokracije, svobode ter varnosti, kar bomo vedno zagovarjali in branili”.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon pa meni, da je bila “odločitev Slovenije na sinočnjem zasedanju Evropskega Sveta zgodovinska napaka

“Sinoči je Slovenija na zasedanju Evropskega Sveta dokončno zapustila klub jedrnih držav Evropske unije, ki jih povezuje spoštovanje vladavine prava kot temeljne vrednote EU. Janez Janša je podprl zahtevo Madžarske, da spoštovanje vladavine prava ne sme biti pogoj za črpanje evropske pomoči.

V Evropski uniji je končno dozorelo razumevanje, da je za okrevanje in za obstanek v konkurenčni tekmi z drugimi svetovnimi silami nujna sprememba modela varčevanja z modelom vlaganj, usmerjenih v zeleni načrt, digitalizacijo, pomoč ljudem in gospodarstvu ter v raziskave in razvoj. To je zgodovinska sprememba.

Pri tem je skupina jedrnih držav na čelu z Nemčijo in Francijo vztrajala, da je dodeljevanje pomoči pogojeno s spoštovanjem vladavine prava. Torej tudi s spoštovanjem človekovih pravic, svobode medijev in demokracije.

To je sinoči blokiral Viktor Orban v družbi Poljske in Slovenije.

Umeščenost Slovenije med jedrne države EU je ena najpomembnejših zunanjepolitičnih usmeritev, potrjena tudi s strategijo zunanje politike, sprejeto v Državnem zboru. Odstop od te usmeritve se je nakazoval že vse od oblikovanja tretje Janševe vlade. Zdaj je dokončno postal dejstvo in to v nasprotju s sprejetimi strateškimi dokumenti slovenskega parlamenta!”, so zapisali Socialni demokrati v sporočilu za javnost in dodali:

“Slovenija se je sredi evropskega vrha pri odločanju o najpomembnejšem evropskem projektu desetletja postavila na napačno stran, tujo vrednotam in načelom, ki smo jih razvijali vse od vključitve v Evropsko unijo. To je zgodovinska napaka.”

Tanja Fajon pa je še pred tem na twitterju zapisala:

“Slovenija je na zasedanju Evropskega sveta dokončno zapustila klub jedrnih držav EU, ki jih povezuje spoštovanje vladavine prava kot temeljne vrednote EU. Janez Janša SDS je podprl zahtevo Madžarske, da spoštovanje vladavine prava ne sme biti pogoj za črpanje pomoči”.

“Umeščenost Slovenije med jedrne države EU je ena najpomembnejših zunanjepolitičnih usmeritev, potrjena tudi s strategijo zunanje politike, sprejeto v Državnem zboru. Predsednik vlade samovoljno zapušča klub jedrnih držav, vrednote EU, vladavino prava “Exclamation question mark”, je še zapisala Fajonova.

Odločitev Janše je odmevala tudi v medijih:

“Janša se je v Bruslju postavil na stran Orbana, ki se upira povezovanju evropskih sredstev z delovanjem pravne države.”

https://reporter.si/clanek/slovenija/jansa-se-je-v-bruslju-postavil-na-stran-orbana-ki-se-upira-povezovanju-evropskih-sredstev-z-delovanjem-pravne-drzave-795071″.

Janez Janša se je ostro odzval na tvit nekdanjega ministra za šolstvo Jerneja Pikala, ki je na tviterju zapisal, da je kot kaže tudi Financial Times pod vplivom slovenske globoke države.

Jernej Pikalo:

” Izgleda, da je tudi Financial Times pod vplivom slovenske globoke države. Boste tudi njim ukinili financiranje?#fail ČP so pomemben del vladavine prava, bistvo demokratičnega delovanja države. Bo zaradi vaših napadov na pravosodje, RTVSLO itn. tudi proti SLO sprožen postopek EU?”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1284791054873636864

Janez janša se mu ju zahvalil za iskrenost: “Hvala Pikalu za iskrenost. Ravno v tem grmu tiči zajec. Stranka SD bi rada vzvode, da npr. zaradi občutka, da se ogroža njihov monopol v RTV Slovenija, prepreči izplačila EU sredstev za Slovenijo, za višji standard ljudi v Halozah, Brkinih, Posočju, na Koroškem… izdaja.”

“Za Slovenijo je še posebej pomembno, da si v okviru sklada za okrevanje zagotovimo dovolj sredstev za dopolnitve in za modernizacijo našega zdravstvenega sistema, da bomo pripravljeni na podobne izzive, kot je bila epidemija in koronavirus. Več na:

Janši je stopila v bran evropska poslanka iz SDS Romana Tomc, ki je zapisala, da gre za “vrhunsko pogajalsko izhodišče Janeza Janše in SDS na EU zasedanju: Končno v #U spet vedo, da SI obstaja in da ima PV-ja, s katerim se morajo resno pogovarjati. To bo SI prineslo več EU sredstev in večjo kredibilnost. Razburjenje na levi kaže, da nimajo pojma, za kaj v teh pogajanjih sploh gre.

https://twitter.com/RomanaTomc/status/1284903752101658624

Janši v bran sta stopila tudi koalicijska partnerja, predsednik SMC in podpredsednik vlade ter minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

“EU Flag of European Union bi morala v iskanju soglasja za načrt okrevanja preiti iz pogojevanj v pogajanja. Vsi želimo okrepiti zaupanje v skupne #EU vrednote, to pa je cilj, ki ga bo težko doseči, če bo glas enih članic v Bruslju nadvladal glasove drugih”.

https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1284842781014462470

Aleksandra Pivec pa je pozvala na enotnost domače politike:
“Od trenutnih pogajanj za VFO v Flag of European Union bo odvisna prihodnost Flag of Slovenia. Zdaj je čas, da notranje politične boje postavimo v ozadje in združimo moči, da izpogajamo, kar je najboljše za našo Flag of Slovenia.Tudi na področju kmetijstva, kjer se jutri začno težki pogovori o VFO za naslednjo Skupno kmetijsko politiko”.

COMMENTS

Wordpress (0)