(VIDEO) Cenzura? Ali Youtube cenzurira protivladne proteste v Sloveniji? Youtube blokiral integralni posnetek sinočnjih protestov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Cenzura? Ali Youtube cenzurira protivladne proteste v Sloveniji? Youtube blokiral integralni posnetek sinočnjih protestov

(VIDEO) Cenzura? Ali Youtube cenzurira protivladne proteste v Sloveniji? Youtube blokiral integralni posnetek sinočnjih  protestov

Sinočnji protesti pod sloganom “Da kulturi ne diktaturi” so se začeli na Prešernovem trgu, končali pa v Argentinskem parku s “prvo ljudsko skupščino”, ki so jo poimenovali “Sveta maša čezvesoljske zombi cerkve blaženega zvonjenja”

Na njej so oblikovali več skupin in razpravljali o ključnih problemih s področja okolja in trajnostnega razvoja, svobode medijev, delavskih in socialnih pravic, koronskih ukrepov, kulturnih politik, alternativ političnemu sistemu ter intervencij in taktik.

Kot je dejal eden od protestnikov Miha Zadnikar, “protesti niso gledališka predstava ali sprehod”. Ta skupščina pa protestnikom daje možnost, da si vzamejo besedo, a izrazijo svojo kritiko in pobude, za katere želijo, da se razširijo, tako po področjih kot geografsko. Saj, kot so navedli, ob pozivih k padcu aktualne vlade, je treba razmišljati, kaj se bo zgodilo po menjavi te vlade, saj si ne želijo zgolj menjave garniture, pač pa sprememb na bolje.

Tako je vsaj del protestnikov s tem stopil, kot so navedli, “v drugo fazo protestov”, v okviru katere si želijo torej bolj jasno oblikovati svoje zahteve in pričakovanja za prihodnjo vlado in prihodnost Slovenije, je dodal aktivist Jaša Jenull. Protestniki so napovedali, da bodo aktivni tudi med počitnicami.

Dvanajsti protivladni protesti, ki jih je vseskozi izpiral dež, tako je bil Trg republik ob 19.uri zaradi naliva praktično prazen. “Rumenih jopičev”, ki so v preteklih tednih vladi izrazili podporo, naj bi se tokrat pomešali med protestnike in jih nadzirali, je bilo na Prešernovem trgu tokrat le za pečico. Večinoma gre za vstajnike iz Odbora 2014, ki so nosili majice z napisom “Podpiram vlado” in so iz Prešernovega trga odšli na Trg republike. Protestniki pa so iz Prešernovega trga najprej odšli pred RTV, kjer so Kalinovega dečka s piščalko ovili v madžarsko zastavo.

https://twitter.com/RJopici/status/1284161147663507458

Za svojevrsten šov je tokrat poskrbel predsednik Slovenske ljudske stranke, ki je v prestolnico pripeljal harmonikarje, ki so prišli v znak podpore harmonikarju Marku, ker so ga zadnjič nadlegovali protestniki, ker naj bi z igranjem motil njihov protest. Harmonikarji iz vrst Slovenske ljudske stranke so na Prešernov trg prišli že pred 18. uro in zaigrali klasiko na Golici, Tam, kjer murke cveto in nekatere druge pesmi.

https://twitter.com/BesniUpokojenec/status/1284156136606892032

RTV je naša, je odmevalo na Kolodvorski, na kar se je na tvitu že odzval Janez Janša, ki je zapisal: “Seveda je vaša. Popolnoma jasno. Dokazuje vsak dan. Morala pa bi biti od vseh, nacionalna. Slovenska”.

Janez Janša: “Seveda je vaša. Popolnoma jasno. Dokazuje vsak dan. Morala pa bi biti od vseh, nacionalna. Slovenska”.

Včerajšnji protesti so kljub predvidevanju, da bi lahko prišlo do incidentov, minili mirno, razen nekaj psovk na začetku, ker je nekdo postavil na Prešernovem trgu svoj mikrofon in zvočnik, ki je bil tako glasen, da je preglasil megafone protestnikov proti vladi.

Sicer pa se opravičujemo bralcem Topnews.si in televizije Top TV, kjer so si sicer lahko kot že dvanajstkrat doslej ogledali proteste in vzporedno dogajanje v živo, na to pa je korporacija WMG blokirala video, češ da gre za kršenje avtorskih pravic. Zmotila jih je glasba, ki so jo predvajali protestniki prek zvočnika na ulici, in je domnevno avtorsko zaščitena v Sloveniji. Neverjetna razlaga glede na to, da smo samo spremljali dogajanje in ga posneli ter prenašali v živo. Zadevo rešujemo in upamo, da bo integralni posnetek na voljo čim prej. Del dogajanja pa si lahko ogledate spodaj.

COMMENTS

Wordpress (0)