(VIDEO) Janez Janša novinarjem pred koalicijskim vrhom: A sestavljate novo vlado? – Bo sprememba medijske zakonodaje prvič resno zamajala Janševo koalicijo in sprožila izredne volitve? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janez Janša novinarjem pred koalicijskim vrhom: A sestavljate novo vlado? – Bo sprememba medijske zakonodaje prvič resno zamajala Janševo koalicijo in sprožila izredne volitve?

(VIDEO) Janez Janša novinarjem pred koalicijskim vrhom: A sestavljate novo vlado? – Bo sprememba medijske zakonodaje  prvič resno zamajala Janševo koalicijo in sprožila izredne volitve?

Takole je Janez Janša včeraj nagovoril novinarje, ki so čakli na kolicijski sestanek, ki je bil najprej predviden na vladi, nato pa so se predsedniki strank in vodje poslanskih skupin sestli v prostorih SDS-a. Torej tam, kjer so sestavljali sedanjo vladno kompozicijo.

Kaj natančno so se dobro uro pogovarjali predsedniki kolicijskih strank za zaprtimi vrati, ni popolnoma jasno.

Včeraj dopoldne naj bi predsedniki koalicijskih strank dobili SMS sporočilo, da jih ob 15. uri čaka koalicijski sestanek, o temi pogovora pa naj ne bi vedeli ničesar.

Še najbolj zgovorna je bila predsednica Desus-a Aleksandra Pivec, ki je edina odgovarjala novinarjem pred in po sestanku. Predsednica Desusa Aleksandra Pivec je ob prihodu na sestanek dejala, da v DESUS-u vztrajajo pri tem, da se javna razprava o medijskih novelah ustrezno podaljša, in da je treba v pripravo teh sprememb bolj vključiti tudi stroko.

Koalicija se je včeraj dogovorila, da se čas javne razprave za vladne medijske novele podaljša do začetka jeseni.

Pivčeva je po srečanju dejala, da ne vidi nobenega razloga, da bi bil rok tako kratek, glede na to, da poteka zadnja seja DZ pred počitnicami. Zato pričakuje, da se bo razprava podaljšala vsaj do jesenske seje.

Po njenih besedah tudi “ni bilo partnerja”, ki se s podaljšanjem javne razprave ne bi strinjal.

Tudi v NSi so tvitnili, da so se zavzeli, da se javna razprava o medijski zakonodaji primerno podaljša in da lahko pripombe in mnenja poda tudi strokovna javnost.

https://twitter.com/Delo/status/1283265034152325120

Kot je ocenila Pivčeva, je tri dni premalo časa, da bi predloge vsebinsko pregledali in vključili stroko, zato tudi koalicijski partnerji, ki jim je minister za kulturo Vasko Simoniti rešitve predstavil že pred približno dvema tednoma, včeraj o vsebini predlogov niso razpravljali.

“Nobeden od nas ni strokovnjak za medijsko področje. Zakonodaja zahteva najprej strokovno razpravo in šele nato politične odločitve,” je ponovila Pivčeva.

Sicer pa po četrtkovi izredni seji poslanci državnega zbora tako ali tako odhajajo na dopust, zato podlajšanje roka za razpravo o medijski zakonodaji, ni nekaj pesenetljivega, saj bo o njej državni zbor razpravljal na eni od rednih jesenskih sej.

Po koalicijskem vrhu se je javna razprava, ki je sedaj podaljšana do konca avgusta, pravzaprav že začela na TV Slovenija s prvim soočanjem o spremembah medijske zakonodaje z naslovom “RTV danes in jutri”.

V njej so sodelovali generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, predstavnik predlagatelja ministrstva za kulturo Miro Petek, Marko Milosavljević, Fakultete za družbene vede, Boris Bergant nekdanji podpredsednik EBU-ja, član programskega sveta RTV Slovenija Ivan Štuhec ter Borut Rončevič, predsednik nadzornega sveta RTV in predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije. Polemična oddaja pa je že sprožila številne odzive na družbenih omrežjih.

https://twitter.com/vonTanzberg/status/1283140581053669377

Velika pozornost pa je bila namenjena tudi posebnemu vprašalniku o tem, kaj mislijo ljudje o sodstvu, medijih, ki ga je vladajoča stranka SDS poslala vsem gospodinjstvom.

COMMENTS

Wordpress (0)