Poljska ustvarja veliko večenergetsko podjetje – TOPNEWS.si

Poljska ustvarja veliko večenergetsko podjetje

Poljska ustvarja veliko večenergetsko podjetje

POLJSKA vlada želi konsolidirati sredstva za proizvodnjo nafte in plina, ki jih bo nadzirala država tako, da bo združila dve rafineriji in podjetje za zemeljski plin, so v torek sporočili poljski državni uradniki.

Cilj je združiti PKN Orlen, največjo rafinerijo po prihodkih, z manjšo rafinerijo Lotos in proizvajalcem zemeljskega plina PGNiG, je na novinarski konferenci napovedal podpredsednik vlade Jacek Sasin.

Orlen je lani ustvaril dobrih 111 milijard zlotov (28 milijard dolarjev) prihodkov, Lotosovi pa so znašali skoraj 30 milijard, PGNiG-ovi pa 42 milijard zlotov.

Vse tri družbe kotirajo na varšavski borzi, finančno ministrstvo pa je njihov največji delničar s 27,5-odstotnim deležem v Orlenu, 53-odstotnim deležem v Lotusu in 72-odstotnim deležem v PGNiG-u.

Evropska komisija je danes odobrila prvo fazo načrta in ob številnih pogojih odobrila Orlenov prevzem manjšega Lotusa. Orlen bo moral prodati 30-odstotni delež v rafineriji Lotus v Gdansku, približno 80-odstotni delež v Lotusovi mreži bencinskih črpalk na Poljskem in skladiščih goriva.

V drugi fazi načrtovane konsolidacije je Orlen danes z ministrstvom za finance podpisal pismo o nameri o nakupu PGNiG-ja, največjega poljskega podjetja za proizvodnjo in prodajo plina.

“Na Poljskem je prostora za veliko večenergetsko podjetje,” je zaključil predsednik uprave PKN Orlena Daniel Obajtek.

COMMENTS

Wordpress (0)