(VIDEO) “Danes, ko bi koritarski konvertiti radi prepričali mlade, da je NOB mit, postaja vse bolj jasno, da je v resnici t. im. osamosvojitev Slovenije mit” – Svetlana Makarovič na koncertu ‘Nosil bom rdečo zvezdo’ kritična tudi do predsednika države, ki ga je imenovala osebek, za katerega upa, da ga bo v ponedeljek, “ko se bo šel pokloniti italijanskemu fašizmu v imenu nekakšne gnile smrdljive sprevržene sprave, “nekdo zbrcal v šaht” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Danes, ko bi koritarski konvertiti radi prepričali mlade, da je NOB mit, postaja vse bolj jasno, da je v resnici t. im. osamosvojitev Slovenije mit” – Svetlana Makarovič na koncertu ‘Nosil bom rdečo zvezdo’ kritična tudi do predsednika države, ki ga je imenovala osebek, za katerega upa, da ga bo v ponedeljek, “ko se bo šel pokloniti italijanskemu fašizmu v imenu nekakšne gnile smrdljive sprevržene sprave, “nekdo zbrcal v šaht”

(VIDEO) “Danes, ko bi koritarski konvertiti radi prepričali mlade, da je NOB mit, postaja vse bolj jasno, da je v resnici t. im. osamosvojitev Slovenije mit” – Svetlana Makarovič na koncertu ‘Nosil bom rdečo zvezdo’ kritična tudi do predsednika države, ki ga je imenovala osebek, za katerega upa, da ga bo v ponedeljek, “ko se bo šel pokloniti italijanskemu fašizmu v imenu nekakšne gnile smrdljive sprevržene sprave, “nekdo zbrcal v šaht”

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je ob hudem nalivu sinoči potekala ob 21. uri koncert z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo, na katerem je nastopila Svetlana Makarovič in umetniki, ki zase pravijo, da “jim je mar in hočejo s svojo pesmijo kovati nov svet”. Slabo vreme je bilo očitno razlog, da tokrat Kongresni trg ni bil poln in da so sedeži vsaj do polovice kongresnega trga ostali prazni.

Koncert je s svojim nastopom začela Svetlana Makarovič s pesmijo Kladivo in nakovalo, ki ga je končala s pozdravom “Smrt fašizmu”. Rdeča zvezda, kot je dejala Makarovičeva, še danes velja predvsem za morali simbol, ne glede na to kolikokrat je bil zlorabljen s strani raznih politik. Tako sije tudi tokrat iz naših pesmi rdeča zvezda, kajti pesem je svobodna in se je ne da zapreti v belo hišo sanj”.

“Bomo zares dopustili, da nas ponovno zaprejo v kletko, obdano z morilsko rezilno žico sovraštva, šovinizma rasizma, zapitosti in novega neofašizma. Bomo res dopustili? “je dejala Makaroviča in se vprašala: “A da pri nas ni rasizma, da ne? Ta država jim je ukradla pravico do pitne vode, pravico do enakopravnega šolanja otrok, pravico do varnih bivališč. Ta država jih je dobesedno ‘ociganila’ za njihovo človeško dostojanstvo”, je bila kritična Makarovičeva v odnosu do Romov.

“Nismo rasisti, kje pa. Razen tega, da prikimavamo rasističnemu kretenu Donaldu Trumpu, kot bratje smo živeli dolga leta. Prihajali so k nam graditi naše ceste, naše stanovanjske bloke, železnice, fabrike, čistili so slovenska stanovanja, slovenske smeti, slovenska javna stranišča. Ja, potem pa smo se, kakorkoli že to imenujemo, osamosvojili in jih nismo več potrebovali, teh južnih bratov. Pa smo jih čez noč kratko malo izbrisali. Mi veliki bratje, mi Evropejci, mi civiliziranci, mi, ki ponosno ‘jebemo’ lastno slovensko mater.”

“Mora biti še živ spomin na veličastni partizanski boj. Tudi takrat čez mnogo let bo veljala resnica, da je partizanstvo vrednota in domobranstvo sramota… Danes, ko bi koritarski konvertiti radi prepričali mlade da je NOB mit, postaja vse bolj jasno, da je v resnici tako imenovana osamosvojitev Slovenije mit. In našo državo zastopa osebek, ki se bo v ponedeljek šel poklonit italijanskemu fašizmu v imenu nekakšne gnile smrdljive sprevržene sprave. Upajmo, da ga bo takrat nekdo zbrcal v šaht.

“Toliko je govorjenja o pravici do groba. Ampak, kje je pravica do groba tistih, katerih življenja so izpuhtela skozi dimnike krematorijev koncentracijskih taborišč? Ali bodo tudi v Sloveniji potomci okupatorjevih hlapcev ‘svinjali’ po zidovih s črno svastiko? Bodo tudi v Sloveniji na vratih sinagoge napisi Juden raus. Ali bo smel sredi Maribora potomec ustaških klavcev rjoveti ‘Za dom spremni’? Ali smo res tako daleč, da ne prepoznamo kretenskega rasizma, pod krinko nekakšnega kavzi domoljubja.”

Na koncertu so nastopili Anja Majzelj, Miha Bezeljak, Ivan Peternelj, Marlena, Aphra Tesla, Višnja Fičor, Polona Vetrih, Primož Siter, Mef, Maša Kagao Knez, Maša Tisej, Darko Nikolovski, Jani Kovačič, Ivana Djilas, Joži Šalej, Jelena Ždrale, Andrea Pandolfo, Gregor Cvetko, Blaž Celarec.

COMMENTS

Wordpress (0)