Tvit Janeza Janše o pokolu v Srebrenici tokrat ne odmeva samo doma, ampak tudi v tujini, predvsem v Bosni in Hercegovini – “Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji,” je zapisal Janša – TOPNEWS.si

Tvit Janeza Janše o pokolu v Srebrenici tokrat ne odmeva samo doma, ampak tudi v tujini, predvsem v Bosni in Hercegovini – “Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji,” je zapisal Janša

Tvit Janeza Janše o pokolu v Srebrenici tokrat ne odmeva samo doma, ampak tudi v tujini, predvsem v Bosni in Hercegovini – “Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji,” je zapisal Janša

“Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji,” je na twitterju zapisal slovenski premier Janez Janša.

Janšev tvit je zbudil veliko pozornosti mednarodne kot tui domače javnosti. Tokrat je ob 25. obletnici srebreniškega genocida zapisal, da pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na območju nekdanje Jugoslavije počistili s komunistično ideologijo. Janševa izjava je razbesnela številne, predvsem bosansko javnost. Časnik Oslobođenje je zapisal, da se tovrstne izjave lahko celo tolmačijo kot fašistične.

Medtem ko cel svet govori o genocidu v Srebrenici, ta politik preusmerja pozornost javnosti na nekaj drugega ter objavlja sporočila, ki bi jih lahko tolmačili kot fašistična. Mar Janša na ta način poskuša amnestirati zločince, ki so krivi za enega največjih genocidov na teh območjih?” se sprašuje Sarajevsko Oslobođenje.

Neodvisni portal slobodna-bosna.ba je Janševo objavo označil za “morbidno, nedržavniško provokacijo”. Kot so zapisali, je umeščanja srebreniškega genocida v register komunističnih zločinov in postavljanja enačaja med obračunom partizanskih enot z vojnimi nasprotniki v drugi svetovni vojni na eni ter pokolom Bošnjakov v Podrinju v sklopu realizacije velikosrbskega načrta na drugi strani zmožen samo “neobveščen, zlonameren in neuravnovešen um”. Toda, kot piše Slobodna Bosna, Janša ni neobveščen.

Vse v tem stavku je obsojeni tihotapec orožja (na žalost ga je švercal po astronomskih cenah tudi za Armijo Republike Bosne in Hercegovine), narobe, napačno. Razen tistega, kar je neumno in kar je pokvarjeno.

Slovenski premier, Kekec slovenske vojaške doktrine, je v komunistični Jugoslaviji oziroma Sloveniji diplomiral na doktrinarni Fakulteti za splošno ljudsko obrambo in zaščito, na koncu katere je dobil čin častnika JLA, enakega ali nekoliko nižjega od tistih, ki so jih imeli klavci iz Srebrenice, Mladić, Gvero, Krstić, Popović … Od vzpona v slovenskem SKOJ-ju je mladince vodil v delovne akcije, bil je vse do aretacije poleti 1987 zgleden član socialističnega reda.Podobne biografije so imeli tudi načrtovalci in storilci genocida v Srebrenici, piše Slobodna-Bosna.ba.

“Genocid v Srebrenici je nadaljevanje zločinskega projekta, ki se je dolgo načrtoval in izvajal med drugo svetovno vojno in je bil preprečen, ter delno tudi kaznovan, s strani partizansko-komunistične vojske in pravosodja,” še navaja portal.

Tudi portal klix.ba je Janšev zapis označil za sramoten.

Janša je nato svojo objavo pojasnil z drugim tvitom, v katerem je zapisal, da je za masaker v Srebrenici odgovorna doktrina JLA, ki predvideva fizično uničenje nasprotnika, ta pa, da je ponovno zaživela ob razpadu Jugoslavije.

Na Janšev tvit se je odzval tudi bivši premier Marjan Šarec, ki je zapisal: “Spomin na Srebrenico terja od vseh nas globok razmislek o tem, kaj bomo storili, da se to nikoli več ne ponovi. Izjave PV Janše so korak v nasprotno smer. Obžalovanje, pietet in sočustvovanje so dejanja, ki so primerna, ne pa deplasirane izjave, ki nimajo nobenega konteksta.”

COMMENTS

Wordpress (0)