(VIDEO) Protestniki na 11. protestih proti vladi simbolično kamenjali Janeza Janšo in ga obmetavali s papirnimi “kockami” – Boris A. Novak v pesmi rumene jopiče označil s “pretepaško sodrgo… gnojem, gnusom in nacističnim sekretom” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Protestniki na 11. protestih proti vladi simbolično kamenjali Janeza Janšo in ga obmetavali s papirnimi “kockami” – Boris A. Novak v pesmi rumene jopiče označil s “pretepaško sodrgo… gnojem, gnusom in nacističnim sekretom”

(VIDEO) Protestniki na 11. protestih proti vladi simbolično kamenjali Janeza Janšo in ga obmetavali s papirnimi “kockami” – Boris A. Novak v pesmi rumene jopiče označil s “pretepaško sodrgo… gnojem, gnusom in nacističnim sekretom”

Simbolično “Kamenjanje” Janeza Janše:

Včerajšnje 11. demonstracije so se začele že ob 18. uri na Prešernovem trgu s predstavo v režiji Jaše Jenulla, ki je s skupino “uprizoril” šov z rumenimi jopiči, ki so zatrjevali, da niso dobili sendviča in pingo soka ter da jih nihče ni organiziral in da nimajo nič z vladajočo politiko.

Tako imenovane komične akcije ali “rumene maškare”, na kateri so se protivladni protestniki oblekli v pustne kostume in s tem “nastavili ogledalo politični maškaradi”, je bilo hitro konec, ko so na Prešernov trg resnično prišli rumeni jopiči, ki so bili oblečeni v črno in so se kasneje pred Prešernovim trgom preoblekli v rumene jopiče ter razvili transparent, na katerem stoji človek ki meče rdečo zvezdo v koš.

Sledilo je nekaj psovk in polemik, pesnik Boris A. Novak pa je recitiral pesem “o okupaciji Prešernovega spomenika”, v kateri je “rumene jopiče” označil s pretepaško sodrgo”. “Obkroža nas ein Volk, ein Führer, straže in prepreke”. Kritike je usmeril v politike, ki so “brez mod, ki meketajo prisego tujcem”.

Rumene jopiče je naganjal stran z besedami “ven, ven, ven strahopetci z rumenimi, opičjimi jopiči”. “Zakaj pa so tako rumeni strahopetci z rumenimi opičjimi jopiči, jopiči ti opičji, “se je vprašal Novak in odgovoril: “zato, ker nanje bruham, bruham od gneva na ta gnoj, gnus nacistični sekret”.

Nato so v spremstvu okrepljenih enot policije rumeni jopiči odšli s Prešernovega trga ob vzklikih “smrt fašizmu”, ki so jim jih namenili protivladni protestniki, v smeri Trga republike, kjer so jih prav tako ves čas protestov varovali policisti.

Protestniki so se tudi tokrat odpravili po ljubljanskih ulicah. Predvsem tisti na kolesih so obiskali sedeže koalicijskih strank. Na vrata stranke NSi, ki so ji očitali največjo dvoličnost, ker v vladi sodeluje nekritično, DeSUS pa razglasili za najbolj smrtonosno stranko, ker naj bi po njihovem prepričanju pustila umirati starostnike v domovih za ostarele, na sedež SMC-ja pa so izobesili transparent z napisom “najdražja stranka”.

Osrednje dogajanje v prestolnici se je znova razvilo na Trgu republike, ki je bil tudi tokrat neograjen, a močno okrepljen s policijskimi ekipami. Protivladni protestniki so tokratni protest zasnovali v obliki odprtega mikrofona, ki je omogočal, da je vsak izrazil svoje mnenje. Včeraj je bilo opaziti očitna razhajanja v konceptih protestov, saj se je še preden se je skupina, ki jo je vodil Jaša Jenull, ki je obiskala sedeže strank, vrnila na Trg republike, kjer se je že začel program tako imenovani “odprti mikrofon, ki ga je povezovala Tjaša Prošek.

Na protest je prišla tudi skupina Primorcev iz zamejstva v Italiji. Protestniki s Primorske pa so bili ostri predvsem do zgodovinskega revizionizma in polaganja venca predsednika države pri bazoviški fojbi, ki mu očitajo izdajstvo. Protestniki so povedali, da so prišli tudi iz Trsta, Čedada, Gorice in Trbiža. “Dan D ali pa B kot Bazovica se bliža. 13. julij 2020 dopoldan. Tam bomo mi, vsi tisti, ki trdimo, da so opojna sredstva pobebavila našega Boruta”, je dejal govornik Vili Brus.

Pred koncem protesta so se iz Trga republike rumeni jopiči umaknili v spremstvu policije. Protestniki pa so se na koncu v režiji Jaše Jenulla znesli nad lutko Janeza Janše, v katero so simbolično metali papirnate “kocke” in tako uprizorili simbolično kamenjanje Janše, dokler “ni klonil” in se lutka ni znašla na tleh.

https://twitter.com/martinvalic/status/1281760832486027266

COMMENTS

Wordpress (0)