(VIDEO) “Operetna” kriza v Desusu na hitro končana, ker so se pojavili namigi, da bi Desusove glasove v Janševi vladi lahko nadomestila stranka SAB Alenke Bratušek – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Operetna” kriza v Desusu na hitro končana, ker so se pojavili namigi, da bi Desusove glasove v Janševi vladi lahko nadomestila stranka SAB Alenke Bratušek

(VIDEO) “Operetna” kriza v Desusu na hitro končana, ker so se pojavili namigi, da bi Desusove glasove v Janševi vladi lahko nadomestila stranka SAB Alenke Bratušek

Čeprav je tako imenovana operetna kriza v Desus-u, po kateri so v ljubljanskem pokrajinskem odboru izglasovali nezaupnico predsednici stranke Aleksandre Pivec, sovpadala z razmisleki o tako imenovani prehodni ali tehnični vladi, se zdi, da je po včerajšnji seji predsedstva Desus-a, ki je dalo podporo predsednici stranke Aleksandri Pivec, celotna politična dinamika zamaknjena na september.

V DeSUS tako ne bodo hiteli s sklicem sveta stranke in izvršnega odbora tudi “zaradi epidemioloških razmer”. Po napovedih predsednika sveta stranke Gantarja bi ga lahko sklicali ob koncu poletja, če bodo okoliščine za to primerne. O sklicu sveta stranke so se sicer že dogovorili na srečanju organov stranke v maju, ko so razpravljali o pogojih DeSUS-a za nadaljnje delo v koaliciji.

Čeprav so razmisleki realno šli v smeri, da bi Desus zapustil Janševo koalicijo in da bi, če bo to potrebno, zamenjali predsednico stranke Aleksandro Pivec, je streznitev v razpravo vnesla informacija, da to ne bi povzročilo koalicijske krize, saj bi lahko stranko Desus v Janševi koaliciji nadomestila kar SAB Alenke Bratušek. To je dalo tudi odločilni ton včerajšnji razpravi v vodstvu Desus-a.

Potem ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec ta teden sporočil, da so v LMŠ-ju pogojno pripravljeni podpreti konstruktivno nezaupnico vladi in s tem seveda tudi iskanje tehničnega mandatarja, je včeraj pobudo sicer podprl tudi koordinator Levice Luka Mesec.

Levica bi prehodno tehnično vlado podprla le z enim ciljem, to je sklic čimprejšnjih predčasnih volitev. Vendar bi za uspeh nezaupnice potrebovali tudi nekaj glasov koalicije, a za zdaj kaže, da je ta trdna.

Šarec je svoj premislek , ki ga je ta teden presenetljivo objavil na Facebooku sinoči obširno pojasnil v oddaji 24ur zvečer. “Rekli so, da je to velik preobrat v mojem razmišljanju, pa ni. Nikoli nisem nasprotoval temu, da Janševa vlada odide. Mislim, da mora oditi, ker se je pokazalo, kaj znajo in kako delajo,” pravi Šarec, ki vztraja, da ni kriv za nastale razmere.

Glede tehničnega mandatarja je Šarec dejal, da so “to izvedli v Avstriji, tam se je to obneslo, seveda je šlo za splošni konsenz. O imenih je sedaj seveda prezgodaj govoriti. Najprej moramo vedeti, kako bomo prišli do tistih, že prej omenjenih, vsaj sedmih glasov. Dokler teh glasov ni, je to gotovo račun brez krčmarja. To se morajo odločiti tisti, ki so šli v to vlado, in oni so jo omogočili. In ne jaz, kot ste povedali že na začetku. To je najlažje reči”.

Na vprašanje, na čigave glasove torej računajo, je Marjan Šarec priznal, da je to samo opcija, ki pa ima pomanjkljivosti.

“Jaz sem samo povedal, da smo se v stranki LMŠ pod temi pogoji pripravljeni kaj takega iti. Če ne bo glasov, jih pač ne bo. Želja vseh je, da ta vlada, ki vidimo, da ni normalna, in vidimo, kaj se dogaja – da se je nakupovala zaščitna oprema, da smo zdaj v družbi Orbana in Vučića, odide, glasovi so pa seveda odvisni od tistih, ki so šli v to koalicijo iz naše.”

Njihov glas za konstruktivno nezaupnico bi bil po njegovem mnenju lahko časten izhod zanje. “Mislim, da se v tej vladi vsaj tisti, ki imajo nekaj vesti, ne počutijo dobro, in če jim je ta častni izhod blizu, so povabljeni. Glede tega, kdo mi še zaupa in kdo ne, pa je tako … v politiki ne sme biti nobenih zamer. Tukaj gre za Slovenijo in za to, ali bomo še gledali to vlado ali pa bomo naredili nekaj drugega. Se pa zavedam, da pot do tja ni lahka.”

O imenih za tehničnega mandatarja je zdaj še prezgodaj govoriti, še pravi Šarec, saj morajo najprej videti, kako bodo prišli do teh manjkajočih sedmih glasov. “Dokler teh glasov ni, je to račun brez krčmarja. To pa se morajo odločiti tisti, ki so šli v to vlado. Oni so jo omogočili, ne jaz. Žogica je torej na njihovi strani,” je zaključil.

Če nič drugega so razmisleki o tehnični vladi vsaj dvignili ceno SMC-ja in Desusa v Janševi koaliciji oziroma okrepili njihovo pozicijo v pogajanjih. Vendar je Janša pred dnevi podpisal sporazum o partnerstvu z Jelinčičevo SNS in poslancema narodnosti, poleg tega pa naj bi imel na rezervi še stranko SAB Alenke Bratušek v primeru, če bi se zadeve v Desus zaostrile in bi stranka dejansko zapustila koalicijo.

Celotna politična dinamika je tako prolongirana na jesen, je pa veliko odvisno, kaj se bo dogajalo med dopusti, saj se obeta vroče indijansko poletje.

COMMENTS

Wordpress (0)