Brutalni posnetki iz Srbije – Že drugo noč spopadi med demonstranti in policijo, kjer je bilo precej poškodovanih tako na strani demonstrantov kot policije. Več napadov tudi na novinarske ekipe – TOPNEWS.si

Brutalni posnetki iz Srbije – Že drugo noč spopadi med demonstranti in policijo, kjer je bilo precej poškodovanih tako na strani demonstrantov kot policije. Več napadov tudi na novinarske ekipe

Brutalni posnetki iz Srbije – Že drugo noč spopadi med demonstranti in policijo, kjer je bilo precej poškodovanih tako na strani demonstrantov kot policije. Več napadov tudi na novinarske ekipe

Svetovni mediji poročajo o protestih v Beogradu, ki so potekali že drugi večer. Kot navajajo, je policija s solzivcem pregnala na tisoče protestnikov iz platoja skupščine Srbije. Pri tem je bilo veliko poškodovanih, tudi nekateri opozicijski voditelji. V kaotičnih razmerah, kjer so demonstranti na policijo metali kamenje, je bilo poškodovanih veliko policistov, med katerimi je imel eden od njih zlomljeni obe nogi. Nekateri demonstranti so na policijo metali steklenice in kamenje. Intervenirala je tudi konjenica ter posebne enote srbske policije v oklepnikih.

Protesti niso potekali samo v Beogradu, ampak tudi v Novem Sadu, Nišu in Kragujevcu. Protestniki so zahtevali imenovanje novega Kriznega štaba ter zahtevali odgovornost komandirja policije zaradi torkovega brutalnega nasilja nad demonstranti. Okoli 20. ure zvečer je manjša skupina demonstrantov na platoju pred vhodom v skupščino Srbije in v policijo metala bakle in različne predmete, nakar je policija odgovorila s solzivcem ter kasneje jurišala na demonstrante.

Med poškodovanimi demonstranti je bil tudi lider opozicije vodja stranke Dveri Boško Obradović. Notranji minister Stefanovič pa je izjavil, da je bilo poškodovanih desetih policistov, med katerimi je imel eden, kot smo že omenili, poškodovani obe nogi.

https://twitter.com/izzupe/status/1280948880423686145

Predstavniki vlade govorijo o poskusu državnega udara, ki naj ne bi imel nobene povezave z nezadovoljstvom prebivalstva zaradi ponovnega uvajanja strogih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki je na novinarski konferenci odgovornost za nemire pripisal desničarskim in profašističnim silam ter tajnim službam tujih držav. Nakazala je tudi, da si bo verjetno premislil glede uvedbe policijske ure.
Veliko pozornost pa je včeraj bil deležen skupni nastop predsednikov treh predsednikov Janeza Janše, Aleksandra Vučića in Viktorja Orbana.

V razpravi z nazivom Necenzurirana Evropa sta poleg Janše sodelovala madžarski premier Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić, povezoval pa jo je evropski poslanec iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Francois-Xavier Bellamy.

Ideološko pa je po Janševih besedah največja grožnja EU kulturni marksizem. “V komunističnem manifestu je pisalo, da je za ustvarjanje novega sveta treba razgraditi narod, družino, zasebno lastnino, zasebno šolstvo in religijo. To se sedaj dogaja preko množičnih medijev, kulturne industrije, nekaterih političnih strank,” je dejal.

Orban, ki je trojico voditeljev poimenoval “poseben klub borcev za svobodo”, “dobre patriote” in “najpogumnejše borce proti komunizmu”, je opozoril na zaton Evrope. Pri tem je med izzivi izpostavil zmanjševanje stopnje rodnosti in števila porok, demografske trende in tudi krčenje obrambnih izdatkov.

COMMENTS

Wordpress (0)